Zvýšená hladina cukru v krvi: Hrozí mi cukrovka?

Hladina cukru v krvi.

Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Aj vy si hovoríte, že táto téma sa vás netýka, pretože netrpíte cukrovkou ani iným ochorením? Opäť platí „nikdy nehovor nikdy“. Našťastie, telo vysiela ešte pred vypuknutím cukrovky varovné signály – príznaky cukrovky, ktoré hovoria o tom, že hladina cukru v krvi je príliš vysoká. Poznáte ich? Viete, kedy treba spozornieť?

Prečo rastie hladina cukru v krvi?
Aké hodnoty cukru v krvi sú optimálne?
Ako vyzerajú prvé príznaky cukrovky?
Súvisí svrbenie s vysokou hladinou cukru v krvi?
Aké typy cukrovky poznáme?
Čo je prediabetes?
Ako upraviť stravu pre diabetika?

Prečo dochádza k zvýšeniu hladiny cukru v krvi

Cukor (alebo glukóza) slúži ako zásobník energie v tele. Táto energia je pripravená na „okamžité použitie“. Telo sa snaží hladinu krvného cukru regulovať, a teda na zmeny reaguje.

Ak máme cukru nedostatok, pociťujeme hlad – telo si žiada energetické zásoby. Keď je energie nadbytok, telo si ju ukladá do tukových zásob. Práve toto ukladanie cukru do „rezervy“ je príčinou nadváhy, neskôr až obezity.

Pri ideálnom zdravotnom stave hladinu glukózy v krvi udržuje hormón inzulín. Inzulín sa tvorí v pankrease a zabezpečuje, aby sa glukóza, ktorú prijímame v potrave, dostala do bunky a tam premenila na energiu. Pokiaľ je však hladina inzulínu (z nejakého dôvodu) nižšia, dochádza k zvýšeniu hladiny cukru v krvi.

Aké sú optimálne hodnoty hladiny cukru v krvi?

Kritériá na stanovenie diagnózy diabetes mellitus sa v posledných rokoch sprísnili. Kedysi „dobrá“ hladina cukru v krvi, je dnes už považovaná za zvýšenú.

U väčšiny zdravých ľudí sa hodnota glykémie pohybuje v rozmedzí 4,16 – 4,38 mmol na 1 liter krvi. Optimálna hodnota glykémie u zdravého človeka je 4,0 – 6,0 mmol/L.

Hodnota sa meria ráno, nalačno. 2 hodiny po jedle by mala byť nižšia ako 7,8 mmol/L. Akákoľvek vyššia hladina sa už považuje sa zvýšenú. Vtedy sú potrebné ďalšie vyšetrenia.

Príznaky cukrovky: Ako sa prejavuje zvýšená hladina cukru v krvi?

Náhodne zistená zvýšená hladina cukru nie je nič výnimočné. Tento stav nemusí byť nebezpečný. Pokiaľ je však hladina glukózy v krvi dlhodobo príliš vysoká, môže závažným spôsobom poškodiť obličky, cievy, nervové zakončenia či oči.

Hyperglykémiu (zvýšenú hladinu cukru v krvi) sprevádzajú mnohé príznaky, ktoré častokrát pripisujeme počasiu, stresu alebo únave. V skutočnosti nám však telo vysiela signály, že sa s nami niečo deje.

zvýšený cukor v krvi príznaky
Zdroj foto: Shutterstock.com

Najčastejšie príznaky cukrovky (hyperglykémie):

Uvedené príznaky sa môžu vyskytovať aj individuálne a nemusia znamenať, že máte vysokú hladinu cukru alebo cukrovku.

Telo nás varuje rôzne

Naše telo nám pri akejkoľvek odchýlke od normálu dáva najavo, že niečo s ním nie je v poriadku. Môže sa to prejaviť napríklad svrbením kože (pri alergickej reakcii). Impotencia môže byť psychického pôvodu, bolesti žalúdkanadváha zasa dôsledkom nesprávneho stravovania.

Pokiaľ sa však u vás dlhodobo objavujú niektoré z uvedených príznakov, bezodkladne sa obráťte na lekára.

Ako lekár skúma, či máte príznaky cukrovky?

Zvýšenie hladiny cukru sa obvykle zisťuje laboratórnymi vyšetreniami krvi u lekára. Aj niektoré lekárne ponúkajú pacientom meranie biochemických parametrov, teda aj glukózy v krvi.

Pokiaľ sa necítite dobre a máte podozrenie, že vaša hladina cukru je vysoká, navštívte najbližšiu lekáreň. Keď vám namerajú zvýšenú hladinu, lekárnik vám odporučí návštevu u lekára.

Ak chcete mať svoj cukor pod každodennou kontrolou, môžete si zakúpiť glukomer na domáce použitie. Túto možnosť najčastejšie využívajú diabetici, pre ktorých je denné meranie glykémie veľmi dôležité. Kúpu glukomeru im plne hradí zdravotná poisťovňa.

hladina cukru v krvi u zdravého človeka
Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je prediabetes?

Ak je hladina cukru v krvi vyššia, ale pri celkovom hodnotení neprekračuje čísla znamenajúce cukrovku, hovoríme o prediabetese. Napríklad, ak ranná hodnota glykémie (nalačno) je viac ako 5,6 mmol/L, ale nie viac ako 7 mmol/L.

Čo teda robiť, aby sa u mňa nerozvinula cukrovka?

Základom je úprava stravovania, zvýšený príjem zeleniny a eliminácia potravín s vysokým obsahom cukru. A pravidelne cvičte. Bez zásadnej zmeny životného štýlu je veľmi pravdepodobné, že prediabetes sa postupne rozvinie do cukrovky II. typu.

Dva typy cukrovky

Cukrovka je definovaná ako závažná porucha látkovej premeny. Jej charakteristickým prejavom je práve zvýšená hladina cukru v krvi. Všeobecne rozoznávame 2 druhy cukrovky.

  1. Diabetes mellitus I. typu – vzniká kvôli nedostatočnej produkcii inzulínu v pankrease. Tento typ diabetu je vrodený, prejavuje sa už v detstve. Postihuje približne 10 – 15 % populácie.
  2. Diabetes mellitus II. typu – u 85 – 90 % populácie sa objavuje po 30. roku života. Nie je to vrodené ochorenie. Najrizikovejší sú obézni ľudia.

U ľudí s cukrovkou sú nekontrolované hladiny cukru v krvi:

  • Nalačno: hodnota 7,0 mmol/L a vyššie.
  • Po jedle (2 hodiny): hodnota 11,1 mmol/L a vyššie.

Ďalšie príčiny hyperglykémie vysokej hladiny cukru v krvi

Zvýšená hladina cukru v krvi nemusí jednoznačne znamenať, že máte cukrovku. Ide o metabolický problém, ktorého príčiny môžeme nájsť aj v iných častiach organizmu.

K zdravotným komplikáciám, pri ktorých dochádza k zvýšeniu glykémie, patria ochorenia pečene, Cushingov syndróm, hemochromatóza, niektoré infekčné ochorenia (napr. zápal príušných žliaz), infarkt myokardu či infekcie močových ciest.

Napríklad metabolický syndróm je ochorenie, ktoré spája „dokopy“ diabetes mellitus II. typu, obezitu a vysoký krvný tlak. Taktiež veľmi úzko súvisí s rozvojom kôrnatenia tepien (aterosklerózou) a iných srdcovo-cievnych ochorení. Hlavným príznakom metabolického syndrómu je práve zvýšenie krvného cukru.

Obezita je rovnako klasifikovaná ako choroba (diagnóza E66). Ohrozuje najmä náš srdcovo-cievny systém a mnohokrát je príčinou zvýšenej hladiny cukru alebo cukrovky.

„Na Slovensku sa za obézneho považuje každý šiesty človek,” hovorí hovorkyňa zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, Jana Cappello.

Počet obéznych ľudí pritom neustále narastá. Hlavným dôvodom je konzumácia potravín s vysokým obsahom jednoduchých cukrov a nesprávny životný štýl.

ako znížiť cukor v krvi
Zdroj foto: Shutterstock.com

Zvýšenie glykémie spôsobuje aj:

  • stres (pozitívny alebo negatívny),
  • bolesť,
  • zranenie alebo operácia,
  • zvýšený príjem sacharidov,
  • málo pohybu,
  • menštruácia,
  • menopauza,
  • niektoré druhy liekov.

Viete, čo je glykemický index (GI)?

Glykemický index je bezrozmerné číslo, ktoré vyjadruje postavenie potraviny na stupnici od 0 po 100 – podľa toho, ako rýchlo sa cukor z konkrétnej potraviny vstrebáva a ako ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi.

Sú potraviny s nízkym GI skutočne zdravšie? Ktoré potraviny uprednostniť?

Možno ste sa už stretli s pojmami „pomalé“ a „rýchle“ cukry. Rýchle cukry sú dôležité najmä u športovo aktívnych ľudí, ktorí po zvýšenej námahe potrebujú rýchlo doplniť vyčerpanú energiu a naštartovať proces budovania svalovej hmoty.

Potraviny s vysokým glykemickým indexom:

  • cukor a sladké potraviny,
  • sladké nealkoholické nápoje,
  • biely chlieb,
  • zemiaky,
  • biela ryža.

Naopak, ak chceme schudnúť, musíme uprednostniť „pomalé“ cukry. Potraviny s pomalými sacharidmi ovplyvňujú hladinu cukru v krvi iba minimálne, dodávajú telu energiu rovnomerne a zostaneme po nich dlhšie sýti.

Potraviny s nízkym glykemickým indexom:

  • celozrnné potraviny, obilné klíčky,
  • ovocie (napr. jablká, pomaranče),
  • zelenina (napr. fazuľa, šošovica),
  • kuracie a hovädzie mäso,
  • niektoré druhy rýb (napr. kapor, makrela, treska, šťuka, sardinky),
  • arašidy, lieskovce, mandle.
hladina cukru v krvi po jedle
Zdroj foto: Shutterstock.com

Príjem týchto potravín by mal byť súčasťou zdravého životného štýlu a vyváženého stravovania. Diabetici by nemali zabúdať ani na dostatočný pitný režim. No použitie glykemického indexu pri rozhodovaní, či je potravina zdravá alebo nie, môže byť zavádzajúce.

Nie všetky potraviny s vysokým GI sú totiž nezdravé. Ak porovnáme napríklad obyčajný melónčokoládový koláč, tak práve melón je potravina s vyšším glykemickým indexom.

Základom vyváženého stravovania teda nie je iba príjem potravín s nízkym GI, ale tiež strava s nízkym obsahom tukov, solí, nenasýtených cukrov, a s množstvom zeleninyovocia. Používajte častejšie škoricu. Bolo dokázané, že škorica a výživové doplnky z nej pomaly znižujú hladinu cukru v krvi.

Ako si udržať hladinu glykémie?

  • Konzumujte potraviny, ktoré majú nižší glykemický index. Nie je však dôležitý iba glykemický index, ale aj to, koľko sacharidov počas dňa konzumujete.
  • Vyhnite sa hladovaniu. Jedzte 5 – 6x denne (v malých množstvách).
  • Doprajte si veľa čerstvého ovocia a zeleniny.
  • Venujte sa pravidelným fyzickým aktivitám (beh, chôdza, bicykel a iné).
  • Eliminujte stres zo svojho života (ako sa len dá).

Autorka je farmaceutka

Pridajte si nás na Facebook.

Zdroje:

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/expert-blog/blood-sugar-fluctuation/bgp-20124504

http://www.webmd.com/diabetes/how-sugar-affects-diabetes#1

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prediabetes/home/ovc-20270022

http://www.webmd.com/diabetes/blood-sugar-levels#1

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/expert-blog/diabetes-blog/bgp-20056560

http://www.vpl.sk/sk/diabetes-mellitus/

Pridaj komentár