Špargľa: Zdravá a chutná zelenina. Jednoduché recepty pre vaše zdravie

(Zdroj foto: AdobeStock.com)

ŠpargľaAsparágus lekársky, je dvojdomá trvácna bylina. Mladé, zelené výhonky sa zbierajú nielen kvôli dobrej chuti, ale pre množstvo cenných látok a vitamínov.

Špargľu poznali a pestovali už starí Egypťania. Rastlina sa cez Grécko, Taliansko a Francúzsko ďalej rozšírila do celej Európy.

Aj na Slovensku je čoraz vyhľadávanejšou zeleninou. Okrem toho, že je výživná, chutná a ľahko stráviteľná, obsahuje minimum kalórií. Veď 94 % špargle tvorí voda.

Aké zdravotné problémy dokáže vyriešiť špargľa?

A kto by sa jej mal radšej vyhnúť?

Druhy špargle a zafarbenia

K najrozšírenejším druhom patrí špargľa bielazelená, ale stretnúť sa môžete aj s fialovým zafarbením. Sfarbenie špargle závisí od toho, koľko času strávili výhonky na svetle.

Špargľa, ktorá rástla pod fóliou, je biela a jej chuť je jemná. Ak rástla na poli a bola vystavená slnečným lúčom, je zelená, s horkastou chuťou. Vtedy ju musíte tepelne upraviť. Fialový odtieň získa špargľa po vyklíčení zo zeme. Dosahuje výšku od 30 do 150 cm.

Vedeli ste, že…

  • …špargľa dostala prezývku „zajačí tieň“, keďže pod jej listami na jar prebývajú divé zajace?

Zdroj antioxidantov

Táto zdravá zelenina patrí medzi plodiny s vysokým liečebným potenciálom. Okrem vitamínov a minerálov, obsahuje veľa antioxidantov, flavonoidovpolyfenolov. Antioxidanty bránia hromadeniu voľných radikálov v tele, čím sa znižuje riziko vzniku rakoviny. Ak budete pravidelne jedávať špargľu, telu zabezpečíte:

  • vitamíny A, C, E a K,
  • železo,
  • zinok,
  • draslík,
  • fosfor,
  • kyselinu listovú,
  • riboflavín.

Kedy je špargľa čerstvá?

Čerstvá špargľa vonia mierne sladkasto. Výhonky pri trení vŕzgajú, rezné plochy sú šťavnaté. Tenšie výhonky sú chutnejšie, hlavičky by mali byť uzavreté.

Farba tela by mala byť bielakrémová, pri ohýbaní pružná. Vyhýbajte sa špargli, ktorá je zaparená, žltá, alebo ktorej stonky začínali plesnivieť.

špargľa-biela
Zdroj foto: AdobeStock.com

Ako správne uskladniť špargľu?

Ak chcete, aby v chladničke vydržala čo najdlhšie, vyberte ju z obalu a zabaľte do vlhkej utierky. Napriek tomu, že bola v chlade, spracujte ju do 23 dní. Po vybratí z mrazničky nečakajte a hneď ju pridajte do varenia. Špargľu môžete aj konzervovať.

Naučte sa ju očistiť a uvariť

Očistenú a umytú špargľu vložte do hrnca s horúcou, nie vriacou vodou, a hlavičkami nahor. Týmto spôsobom sa uvarí rovnomerne a rýchlejšie. Pred varením môžete stonky zviazať kuchynskou niťou, aby sa nepolámali pri vyberaní z hrnca.

Čas prípravy závisí od hrúbky, ale aj tvrdosti stoniek. Biela špargľa je vhodná na polievku, varte ju približne 12 minút. Zelená či fialová potrebuje 10 minút a hodí sa k mäsu a rybám.

Varením špargľa nezhorkne! Už bola horká!

Ak je špargľa po uvarení horká, chybu ste neurobili v kuchyni, ale pri kúpe. Buď stará, alebo bola nesprávne skladovaná. V prípade, že ste si domov priniesli veľmi hrubé výhonky, pri čistení odrežte minimálne 23 centimetre zo stonky.

Špargľu nezohrievajte!

Počuli ste už o potravinách, ktoré opakovaným zohrievaním menia svoju nutričnú hodnotu, dokonca sa môžu stať pre organizmus toxickými? Okrem húb, špenátu či cvikle, sa neodporúča zohrievať ani špargľu, a síce kvôli vysokému obsahu dusičnanov (asi 350 miligramov na 500 g špargle), ktoré sa vtedy menia na dusitany.

Doprajte si ju vždy čerstvo pripravenú. Dusitany sú totiž potencionálnym karcinómom. Rovnako k špargli nepite červené víno. Potlačíte účinnosť protistresového vitamínu B1, tiamínu.

špargľa-a-jej-účinky
Zdroj foto: AdobeStock.com

Účinky špargle na ľudský organizmus

  1. Reguluje vysoký a nízky tlak – obsahuje železo, mangán, draslík a meď. Draslík udržiava tlak v norme, meď je dôležitá pri tvorbe červených krviniek, železo na dýchanie buniek.
  2. Posilňuje zdravie srdca a ciev – zlepšenie krvotvorby, pomoc pri anémii.
  3. Detoxikuje organizmus – kyselina asparagínová a draslík – odvodňujú organizmus, vyplavujú toxické látky. Pomoc pri problémoch s močovým traktom, pri opuchoch a kŕčových žilách.
  4. Zlepšuje regeneráciu buniek – vitamíny skupiny B, ako tiamín, niacín, pyridoxín či roboflavín, zabezpečujú bezproblémové procesy v bunkách.
  5. Znižuje „zlý“ cholesterol a podporuje trávenie – vysoký obsah vlákniny zlepšuje vyprázdňovanie čriev, a tým sa vyrovnáva aj hladina cukru v krvi.
  6. Posilňuje mozog aj psychiku – kyselina listová a vitamín B – zlepšujú náladu, znižujú únavu a apatiu. Tryptofán prispieva k tvorbe serotonínu (hormónu dobrej nálady). Vitamínom K prechádzame poškodeniu neurónov v mozgu.
  7. Posilňuje kosti – vitamín K – dôležitý pri stavbe kostí, zubov a nechtov.
  8. Ničí voľné radikály – flavanoidy (luteín, zeaxantín), karotény a krypto-xantíny – prevencia vírusových, nervovo-degeneratívnych a rakovinových ochorení.

Prírodné afrodiziakum?

Okrem už spomenutého, je špargľa označovaná ako prírodné afrodiziakum. Je dokázané, že stimuluje estrogén u žien a testosterón u mužov. Sexuálny apetít rastie už po niekoľkých dňoch. Samozrejme, nesmie ísť o vážnejšie sexuálne problémy, vtedy treba vyhľadať lekára.

Rýchle recepty zo špargle

Špargľa sa dá pripraviť na niekoľko spôsobov. Výhodou je, že sa svojou chuťou prispôsobuje ostatným ingredienciám, podobne ako avokádo. Špargľu môžete variť, pripraviť na pare, grilovať aj piecť. Hodí sa ako príloha k mäsu a rybám. Môžete ju pridať do šalátov, cestovín, alebo z nej uvariť polievku.

Carpaccio so špargľou

  • špargľa,
  • mozzarella,
  • paradajky,
  • lístky čerstvej bazalky,
  • olivový olej,
  • balzamiko,
  • soľ, čierne korenie.

Očistenú špargľu vložte na panvicu, podlejte trochou vody a poduste asi 5 minút. Paradajky a mozzarellu nakrájajte na tenké plátky, poukladajte za sebou. Na carpaccio poukladajte špargľu. Ochuťte soľou, korením, lístkami bazalky. Na záver pokvapkajte olivovým olejom a podľa chuti balzamikom.

špargľa príprava
Zdroj foto: AdobeStock.com

Zapekaná špargľa so šunkou

  • 150 g špargle,
  • 200 g šunky,
  • 400 g eidamu,
  • 2 vajcia,
  • soľ, čierne korenie.

Na dno zapekacej misy vtlačte polovicu nastrúhaného syra. Pridajte na plátky nakrájanú šunku a špargľu, ktorú ste ovarili v slanej vode. Ochuťte soľou, korením a posypte zvyšným syrom. Na záver všetko zalejte rozmixovaným vajíčkom. Pečte pri teplote 200 °C približne 20 minút, do zlatista.

Krémová špargľová polievka

  • 400 g bielej špargle,
  • ½ l vývaru,
  • 3 lyžice smotany,
  • 3 lyžice hladkej múky,
  • 1 žĺtok,
  • kúsok masla,
  • soľ, biele korenie, muškátový orech.

Očistenú a na kúsky nakrájanú špargľu uvarte vo vode. Z múky a masla pripravte zápražku, tú zalejte vývarom zo špargle a slepačím vývarom. Žĺtok zmiešajte so smotanou a opatrne vmiešajte do polievky. Na záver pridajte uvarenú špargľu a ochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.

Špargľová omeleta

  • zelená špargľa,
  • vajíčka,
  • smotana,
  • jarná cibuľka,
  • soľ, čierne korenie, muškátový orech.

Špargľu umyte, očistite a varte v osolenej vode 3 minúty. Vajcia zmiešajte s trochou smotany, pridajte aj jarnú cibuľku. Ochuťte soľou, korením a strúhaným muškátovým orieškom. Na rozohriaty olej vložte špargľu, zalejte vajíčkovou zmesou a pečte na miernom ohni.

špargľa-recepty
Zdroj foto: AdobeStock.com

Špargľový šalát s jahodami

  • 100 g špargle,
  • 150 g jahôd,
  • rukola,
  • baby špenát,
  • vlašské orechy,
  • olivový olej,
  • citrónová šťava,
  • soľ, čierne korenie.

Očistenú špargľu uvarte v slanej vode. Medzitým zmiešajte olej s citrónovou šťavou, soľou a korením. Špargľu a jahody nakrájajte na menšie kúsky, zmiešajte s rukolou a baby špenátom. Posypte orechmi a na záver prelejte pripraveným dresingom.

Špargľa v tehotenstve

Špargľa je významným zdrojom kyseliny listovej. Ak plánujete otehotnieť, alebo už čakáte dieťa, jedzte túto zeleninu pravidelnejšie. Kyselina listová podporuje rastsprávny vývoj plodu.

Nežiaduce účinky špargle

Predávkovanie špargľou je takmer nemožné. Nejedzte ju však každý deň a vo veľkom množstve. V ojedinelých prípadoch sa môže dostaviť alergia – podráždenie pokožky, výtok z nosa, opuchy úst a pier, či zhoršené dýchanie.

Niektorým ľuďom môže po nej zapáchať moč. Je to dôsledok špecifickej amino-derivátnej kyseliny, ktorú telo vytvára po konzumácii. Vyhýbať by sa jej mali ľudia s týmito zdravotnými problémami:

  • zápal močového mechúra,
  • obličkové kamene,
  • ochorenia prostaty,
  • ochorenia obličiek,
  • svalové problémy.

Zdroje:

medlicker.com,

styl-zivota.cz,

mojezdravi.cz,

foodfest.sk.

Pridaj komentár