Click here!

Čučoriedky: Hodnotné sú čerstvé, sušené, ale aj zavárané čučoriedky

(Zdroje foto: Stock.adobe.com)

Slovenská príroda nám ponúka veľa vzácnych darov, ktoré sú navyše veľmi zdravé. Jedným z nich sú aj čučoriedky. Tie nám najlepšie chutia, ak ich zbierame v lese, vtedy majú aj najviac vitamínov.

Aké vitamíny sú v čučoriedkach?

Vyriešime čučoriedkami chudokrvnosť?

Pomôžu čučoriedky na hnačku?

Ako konzervovať čučoriedky?

Vítamíny a iné živiny v čučoriedkach

Čučoriedky sú pomerne vzácne, nenájdeme ich hocikde. Toto bobuľové ovocie je veľkou zásobárňou výživných látok. Spomedzi vitamínov je to hlavne „céčko“, ktoré posilňuje našu imunitu.

Aj preto by sme vitamín C mali prijímať v období chrípok či pri infekciách dýchacích ciest. Čučoriedky obsahujú tiež vitamíny A, B, E a K.

Z minerálov a prvkov dominuje draslík, zinok, vápnik a magnézium. Ovocie je plné antioxidantov, ktoré očistia organizmus od škodlivých látok. Doprajme si čučoriedky hneď na raňajky – do müsli alebo jogurtu.

Účinky čučoriedok:

  • zvyšujú odolnosť voči infekciám,
  • zlepšujú fungovanie metabolizmu,
  • znižujú riziko infarktu, chránia srdce,
  • zmierňujú stres,
  • regenerujú pokožku, redukujú vrásky,
  • zlepšujú pamäť,
  • posilňujú zrak,
  • zmierňujú menštruačné bolesti,
  • pomáhajú pri chudnutí.
zavárané-čučoriedky-s-musli
Zdroje foto: Stock.adobe.com

Čučoriedky na hnačku

Ak nepočítame „bezcieľne“ konzumovanie čučoriedok – pre osviežujúcu chuť, najčastejšie sa po nich zháňame pri zaháňaní hnačky. Dokážu totiž dezinfikovať črevá, pričom zastavia permanentné vyprázdňovanie.

V tomto prípade sú ideálne čerstvé plody. Pokiaľ máme dlhodobé ťažkosti s trávením, čučoriedky by sme mali jesť pravidelne.

Ak vás postihne akútna infekcia dýchacích ciest, no nemáte práve čerstvé plody, svoje vykoná aj kompót. Jedzte ho postupne, po lyžiciach, aj 5x denne.

Čučoriedky a anémia

Možno viete, že pri chudokrvnosti by sme mali jesť tmavé ovocie, pretože obsahuje viac železa. Mnohí lekári vám pri anémii odporučia čučoriedky, no nezamieňajte si ich so zázračným liekom.

Síce upravia hladinu železa v krvi, ale nedokážu vás úplne vyliečiť. Preto neprerušte užívanie liekov, ktoré vám predpísali na chudokrvnosť. Skôr ich podporte potravinami, ktoré obsahujú železo.

Čučoriedkový kompót

Hoci uprednostňujeme čerstvé plody, niektoré účinky sa zvýšia, ak bobule chvíľku povaríme, alebo si pripravíme kompót. Upravené čučoriedky zlepšujú práve vstrebávanie železa.

Kompót môže byť lepším riešením aj pri problémoch s trávením, ťažkom žalúdku, či pri nafukovaní, a to najmä u detí. Teplý kompót je upokojujúci, nedráždivý.

Lístky čučoriedky

Pri zberaní si môžeme vziať domov aj lístky čučoriedok. Tie doma vysušme a používajme na čaj. Ten je dobrý najmä pre diabetikov, keďže pomáha pri udržiavaní normálnej hladinu inzulínu. Čaj si môžete uvariť aj pri tráviacich ťažkostiach, či pri zvýšenom cholesterole.

Lístky vám poslúžia aj na vonkajšie účely. Čerstvé lístky trochu prejdite valčekom, aby pustili šťavu, a potom ich prikladajte na ranu, čo sa pomaly hojí. Odvarom si oplachujte aj ekzém alebo psoriázu.

sušené čučoriedky
Zdroje foto: Stock.adobe.com

Čučoriedky v tehotenstve a počas dojčenia

Ženy počas tehotenstva nemôžu konzumovať viacero potravín, pretože by mohli vyvolať skoré kontrakcie, alebo by uškodili plodu. Našťastie, čučoriedky medzi ne nepatria. Práve naopak, keďže obsahujú kyselinu listovú, mali by ste ich jesť pravidelne, aj niekoľkokrát do týždňa.

Rovnako pokračujte v období dojčenia. Môžete ich kombinovať napríklad s jablkami, banánmi, marhuľami, broskyňami alebo čerešňami.

Nutričné hodnoty čučoriedok

Čučoriedky patria k diétnym potravinám – na 80 % sú zložené z vody. Vďaka tomu má 100 gramov len 57 kalórií. Ak nechcete pribrať, kombinujte ovocie s nízkotučným jogurtom alebo nízkotučným tvarohom.

V 100 gramoch čučoriedok je:

  • 14,5 gramov sacharidov,
  • 10 gramov cukrov,
  • 2,4 gramov vláknin,
  • 0,7 gramov proteínov,
  • 0,3 gramov tuku.

Pozor na neumyté čučoriedky!

Ak máte čučoriedky z lesa, nenechajte sa nimi hneď zlákať – najprv ich dobre umyte. Keďže plody rastú pomerne blízko pri zemi, môžu na nich zostať pozostatky výkalov divokých zvierat.

V lepšom prípade „chytíte“ hnačku, v tom horšom dostanete do tela zárodok pásomnice. Preto odolajte okamžitému jedeniu „z ruky do úst“. Plody dobre prepláchnite silnejším prúdom vody.

čučoriedky pestovanie
Zdroje foto: Stock.adobe.com

Sušené čučoriedky

Dostali ste na dovolenke hnačku? Stáva sa to najmä v krajinách, kde je výrazne iná gastronómia, alebo keď tam pijeme miestnu vodu. Preto si zoberte na cestu sušené čučoriedky.

Ovocie vysušte v sušičke, alebo na slnku. Môžete si dávať za hrsť aj preventívne, nemusíte čakať na hnačku. Samozrejme, ak viete o svojej citlivosti, nejedávajte na otvorených trhoch a nepite miestnu vodu.

Ako konzervovať čučoriedky?

Keďže čučoriedky sú skôr mäkkým druhom ovocia, nemusíte ich dlho sterilizovať. Okrem toho, keby boli príliš mäkké, mali by menej výživných látok, ani by tak dobre nechutili.

Ak si pripravujete zaváraninu, vždy poriadne očistite bobule od lístkov a vetvičiek, inak produkt dlho nevydrží – začne sa kaziť. Keď bobule umyjete, nasypte ich do zaváraninových pohárov a zalejte sirupom. Vyrobíte ho z cukru a vody.

Ak chcete zdravšiu verziu, pridajte do pohára iba vodu, prípadne lyžicu medu. Okrem zavárania existujú aj ďalšie spôsoby, ako spracovať ovocie:

  • džem,
  • sirup,
  • domáci džús,
  • sušenie (spomíname vyššie),
  • mrazenie.

Ako sa pestujú čučoriedky?

Nájdite si slnečné miesto s kyslou pôdou, tam sa kríkom darí najlepšie. Pravidelne ich zalievajte, lebo kvôli plytkým koreňom trpia nedostatkom vody.

Ošetrovanie je už jednoduchšie, stačí občasné zastrihávanie a prírodné hnojenie. Kríky nepotrebujete opeľovať, rastlinky sú samoopeľovacie. Prvú výsadbu urobte na jeseň.

Aký je rozdiel medzi kanadskými a lesnými čučoriedkami?

Najväčší rozdiel pocítite v chuti. Lesné čučoriedky sú drobnejšie, majú sýto-fialové vnútro a silnú arómu. Chuť je intenzívnejšia, sladkosť je previazaná s miernou kyselkavosťou, ktorá doznieva po prehltnutí.

Kanadské čučoriedky majú väčšie plody, vnútri sú svetlé a chuť je skôr sladšia. Tento druh sa lepšie pestuje v domácich podmienkach, keďže lesné kríky vyžadujú iné prostredie.

Malé rastlinky kanadských čučoriedok dokonca pohodlne vypestujete aj doma na balkóne. Môžete ich tam nechať aj počas zimy.

Zdroje:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-blueberries
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/287710
  3. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-blueberries
  4. https://www.eatthis.com/eating-blueberries-health-benefits/
  5. https://parenting.firstcry.com/articles/blueberries-during-pregnancy/
  6. https://fitnessrevolution.sk/cucoriedky/
  7. https://www.thespruce.com/growing-blueberries-1401960

Pridaj komentár