Pri ulceróznej kolitíde pomáha protizápalová diéta

Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Strava a výživa sú dôležitou súčasťou života a zvlášť pri zápalovom ochorení čriev, akým je ulcerózna kolitída. Výskum ľudského mikrobiómu ukázal, že u ľudí s ulceróznou kolitídou sú črevné baktérie v nerovnováhe, čo prispieva k zápalom. Riešením je preto protizápalová diéta, ktorá pomáha obnoviť rovnováhu medzi užitočnými a škodlivými baktériami. Správne zvolené jedlo zmierňuje príznaky v období vzplanutia choroby a poskytuje potrebné živiny v čase remisie.

Ako funguje protizápalová diéta?

Ktoré potraviny áno a ktoré nie?

Má protizápalová diéta viaceré fázy?

Musím protizápalovú diétu dodržiavať na 100 %?

Nahrádza protizápalová diéta lieky na ulceróznu kolitídu?

Čo je protizápalová diéta?

Je to taký spôsob stravovania, ktorý pomáha utlmiť škodlivé zápalové reakcie v tele a zároveň podporuje udržanie zdravej črevnej mikroflóry. Táto diéta je adaptáciou inej populárnej špecifickej karbohydrátovej diéty, ktorá vynecháva komplexné sacharidy (di- a polysacharidy).

Kedy sa táto diéta používa?

Protizápalová diéta bola vyvinutá na pomoc pacientom so zápalovými ochoreniami čreva. Charakteristická je pre ňu aj nízka glykemická záťaž, čiže pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi a pôsobí aj proti nadváhe a obezite. Ukazuje sa, že prospešný efekt má nielen pri zápalových ochoreniach čriev, ale aj pri kardiovaskulárnych ochoreniach, cukrovke a reumatologických chorobách.

Čo je podstatou tejto diéty?

Ide o kombináciu probiotických a prebiotických potravín a rozpustnej vlákniny, pričom sa preferujú rastlinné bielkoviny, ale v menšom množstve sa „tolerujú“ aj živočíšne bielkoviny. Celkové množstvo tukov je znížené, hlavne tukov obsahujúcich nasýtené mastné kyseliny, a uprednostňujú sa tuky obsahujúce omega 3-mastné kyseliny. V diéte sa vynechávajú zrnká a stonky.

Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Ktoré potraviny môžete jesť pri protizápalovej diéte?

Za protizápalové možno považovať takmer všetky druhy ovocia a zeleniny s výnimkou paradajok, baklažánu, zemiakov – u nich sa predpokladá, že pôsobia prozápalovo. Kvôli horšej tolerancii sa pri ochorení čriev povoľujú len mäkké druhy ovocia zbavené šupiek a zrniek a prakticky všetky druhy zeleniny okrem ťažko stráviteľných druhov, ako je surová kapusta a hlúboviny. Kvôli obsahu nerozpustnej vlákniny a ťažšej stráviteľnosti sa z ovocia odporúča vyhnúť grapefruitom, pomarančom, ríbezliam, figám, datliam, čerstvým jablkám, ananásu, sušenému ovociu. Za súčasť protizápalovej diéty sa považujú aj jogurty a kyslomliečne výrobky, kefír, vyzreté syry, kvasená kapusta (šťava z kapusty), kombucha, ovsené krúpy a ovsené vločky, jačmeň, cesnak, cibuľa, pór, špargľa, ryby, strukoviny (tie vo fáze remisie), vajíčka. Vhodné sú aj potraviny bohaté na kvalitné tuky – orechy, avokádo, olivový olej, ľanové semeno, chia, konopné semeno – všetko upravené do podoby múčky. Zo sladidiel je povolený napríklad surový med, ovocné šťavy a stévia. Z korenín možno pre protizápalový efekt a aj v „ boji s nevoľnosťou“ vyzdvihnúť zázvor alebo kurkumu.

Ktoré potraviny sú „zakázané“?

Odporúča sa vyhnúť niektorým prozápalovým uhľohydrátom obsiahnutým v jedlách, ktoré obsahujú laktózu, pšenicu, rafinovaný cukor kukuricu, a všetkým sladeným nápojom a sladkostiam. Tiež sa odporúča eliminovať trans-tuky a stužené tuky, čiže pečivo kupované v obchode, spracované potravinárske výrobky, polotovary a rýchle občerstvenie, výrobky z mäsa. Vyhýbať sa treba aj emulgátorom ako karagénan, maltodextrín a polysorbát 80 či karbosymetylcelulóza. Pri protizápalovej diéte je nevhodné takisto mlieko a čerstvé syry.

Protizápalová diéta verzus alkohol a káva

U ľudí, čo nepijú alkohol, nie je dôvod na zmenu. Konzumentom alkoholu možno odporučiť voliť skôr vína, a to s mierou. Pivo nie je dovolené kvôli obsahu lepku. Destiláty sú tiež zakázané. Káva je povolená s mierou.

Protizápalová diéta a ulcerózna kolitída

Protizápalová diéta je pre pacientov s ulceróznou kolitídou dobrým pomocníkom. Má totiž potenciál zmierniť jeho symptómy počas akútnej fázy a pôsobiť protizápalovo, a tak ovplyvniť priebeh ochorenia. Tento prospešný efekt protizápalovej diéty potvrdili štúdie na menších počtoch pacientov. Mechanizmus pôsobenia tejto diéty predpokladá, že uhľohydráty ako je rafinovaný cukor alebo obilniny na báze lepku predstavujú substrát pre prozápalové baktérie a ich vyradením zo stravy sú tieto prozápalové baktérie „vyhladované“. Probioticképrebiotické potraviny majú zase za cieľ podporiť rast zdravej črevnej mikroflóry.

Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Tri fázy protizápalovej diéty

Prvá fáza protizápalovej diéty je určená pre pacientov so vzplanutím ochorenia v čase najvýraznejších príznakov. Obsahuje mäkké a dobre uvarené vybrané druhy zeleniny ako cuketa, tekvica, sladké zemiaky a varené zeleninové pyré (mrkvové, hráškové, fazuľkové), rybie, kuracie a morčacie mäso, vajíčka a niektoré druhy ovocia – banán, avokádo. Všetky potraviny v tejto fáze sú uvarené do mäkka a/alebo upravené do formy pyré. V tejto fáze sa konzumuje aj jogurt a kefír. Okrem soli možno z korenín použiť bazalku, oregano, muškátový oriešok, rascu, škoricu, kurkumu, mätu, bobkový list, fenikel, vanilku.

Druhá fáza je pre obdobie, keď sa prejavy ochorenia utišujú – stále ide o dobre uvarené druhy zeleniny ako mrkva, cuketa, hrášok, zelená fazuľka, rukola, petržlenová vňať a ovocie s mäkkou textúrou, bez semien a šupiek ako melón, broskyne, nektárinky, hrušky, slivky. Pridáva sa tvaroh a dobre uvarené ovsené vločky.

Tretia je takzvaná udržiavacia fáza diéty pre obdobie remisie ochorenia. Výber zeleniny sa rozširuje o ľadový šalát, špenát, olivy, pór, bambusové výhonky, sladkú papriku, kel. Môžu sa už konzumovať celé orechy z výnimkou vlašských, sója a fazuľa upravená do formy pyré. Z korenín je v tejto fáze povolený aj cesnak a zázvor.

Jednotlivé fázy sa líšia jednak povolenou potravinovou zostavou, ale aj technologickou prípravu pokrmov. Preferuje sa príprava varením alebo na pare – výlučne v prvej a druhej fáze. V prvej fáze je textúra jedál najjemnejšia. V druhej fáze postačí podľa tolerancie do mäkka uvarená zelenina a mäkké mäso, prípadne mleté mäso. V tretej fáze sa podľa tolerancie povoľujú aj najťažšie stráviteľné druhy zeleniny – kapusta, brokolica, karfiol, reďkovka, kaleráb, šalát, uhorky, rebarbora, zeler. Je treba ich odskúšať povarené, zbavené šupiek a vo forme pyré.

Môže protizápalová diéta nahradiť lieky?

Protizápalová diéta je voľbou pre tých, ktorí sú ochotní prijať isté diétne obmedzenia pri očakávanom priaznivom ovplyvnení nielen ulceróznej kolitídy, ale vôbec zdravia. Dá sa však skôr považovať za súčasť komplexnej liečby, nie ako náhrada liekov.

Ako urobiť z protizápalovej diéty efektívnu súčasť života?

Nie je dobré, ak sa pacienti dostanú do extrému a stanú sa sa otrokmi tejto diéty. Sami autori diétnych odporúčaní považujú za úspech, keď sa diéta dodržiava na zhruba 80 %. Vtedy sa zachováva jej priaznivý vplyv na organizmus. Porušenie diéty by nemalo viesť k odklonu od nej, lepšie je hľadať kompromisy. Sú aj takí, ktorí pohŕdajú potravinami ako ovsené vločky alebo jogurt a nikdy si nepripravia avokádovú nátierku. Ale zato majú doma probiotickú nálož v súdku s kyslou kapustou alebo kvasené uhorky. Čoraz viac ľudí si uvedomuje, že je dobre sa vyhnúť všetkým tým aditívam, emulgátorom, stabilizátorom a zahusťovadlám v potravinách, hoci často je to najrýchlejšia cesta k potrave. Neexistuje jediná protizápalová diéta, avšak diéta s dostatkom čerstvého ovocia a zeleniny, celozrnných produktov a zdravých tukov môže pomôcť zvládnuť zápal. Každé priblíženie sa jedálnička k protizápalovej diéte môže byť prospešné, ale stále je čo skúmať.

Autorka: MUDr. Katarína Marcineková, Gastroenterologická ambulancia, Nemocnica Agel Zvolen

Redakčná úprava: Jana Krajčovičová

Pridajte si nás na Facebook.

Pridaj komentár