Click here!

Zázvor: Na prechladnutie, ale aj vysoký tlak. Kedy si dať pozor na zázvor?

(Zdroj foto: AdobeStock.com)

Zázvor (alebo ďumbier) pochádza z Ázie, kde ho využívajú ako koreninu i liečivo.

Liečivé účinky pripisujeme podzemnej – hľuzovej časti.

Hľuzu najjednoduchšie očistíte tak, že šupku zoškriabete lyžicou.

Kupujte si vždy čerstvý zázvor, ten nemá také tuhé vlákna.

Poznáte účinky zázvoru na organizmus?

Ako pripraviť čaj z čerstvého zázvoru?

Kedy si dať pozor na zázvor?

Môžeme jesť zázvor v tehotenstve?

Účinky zázvoru na organizmus

Najznámejším účinkom zázvoru je posilňovanie imunity a liečba zápalov (aj tých s dlhším trvaním). Zázvor uľavuje od reumatických bolestí a tráviacich ťažkostí.

Pri týchto stavoch ho jeme surový, alebo varíme čo najkratšie, pretože rýchlo prichádza o liečivé látky. Ďumbier pomáha aj v týchto situáciách:

  • svalová horúčka (po nadmernej fyzickej aktivite),
  • slabšie prekrvenie končatín (pocit chladu),
  • menštruačné bolesti,
  • chronické bolesti,
  • migréna (toto je individuálne),
  • kôrnatenie ciev,
  • vysoký „zlý“ cholesterol,
  • diabetes typu 2,
  • znížené libido (ženy aj muži),
  • na lepšie vykašliavanie hlienov,
  • pri nevoľnostiach z cestovania (tzv. kinetóza).

Ako si urobíte čaj z čerstvého zázvoru

Na 1 šálku zázvorového čaju potrebujete približne 12 cm koreňa. Ten postrúhajte na hrubšom strúhadle, aby ste uchovali čo najviac výživných látok.

Vodu nechajte po zovretí 1 minútu postáť, aby nebola úplne horúca. Potom lúhujte minimálne 3 minúty. Nápoj pite čo najteplejší, môžete doň pridať aj med alebo citrón.

čaj-z-čerstvého-zázvoru
Zdroj foto: AdobeStock.com

Zázvor a prechladnutie

Počas sychravých dní alebo chrípkovej sezóny si každé ráno uvarte šálku zázvorového čaju. Vypite ho nalačno, dosiahnete tak vyššiu účinnosť.

Keď budete unavení alebo pocítite, že na vás niečo lezie, uvarte si aspoň 0,5 litra čaju. Telo sa potrebuje hlavne prehriať, preto pite teplejší nápoj.

Pri začínajúcej nádche (alebo už upchatom nose) vdychujte výpary zo šálky. Silná aróma uvoľňuje dýchacie cesty, rovnako vás zbaví hlienov.

Ak užívate antibiotiká, čaj vypite najskôr o hodinu. Zázvorom nikdy nezapíjajte ani iné lieky.

Koľko zázvoru môžem skonzumovať?

Bežná denná dávka zázvoru je 4 gramy. Z toho si pripravíte 1 šálku čaju. Pre deti sa odporúča polovičná porcia, teda 2 gramy.

Pri nachladnutí alebo silnom zápalu môžete dávku zvýšiť na 56 gramov. Ak však použijete sušený ďumbier, stačí vám aj 1 gram.

Pri varení môžete pridať trochu viac zázvoru, pretože vysoké teploty oslabujú jeho účinky.

Prejedli ste sa? Dajte si kúsok zázvoru

Či ste sa prejedli, alebo vás trápi žlčník, vypite si mierne teplý čaj (horúci by mohol žalúdok ešte viac podráždiť). Môžete si tiež odrezať väčšiu kocku z hľuzy a žuť ju ako žuvačku.

Šťava z ďumbiera naštartuje trávenie a uvoľní napätie v žalúdku.

Zázvor a dna

V Číne často kombinujú zázvor s kurkumou, najmä ak chcú poraziť silnejší zápal v tele. Vtedy sa používa hlavne surový zázvor. Urobte si z neho napríklad nátierku alebo dresing.

Zázvor sa osvedčil aj pri dne, keďže zmierňuje bolestivé záchvaty. V  tomto prípade si uvarte čaj, alebo si zázvor nakrájajte na tenké plátky a priložte ho na bolestivé kĺby, napríklad na palec, kde sa dna ozýva najčastejšie.

Obväz nechajte pôsobiť aspoň 3 hodiny.

sušený-zázvor
Zdroj foto: AdobeStock.com

Zázvor a vysoký krvný tlak

Ďumbier je skvelý pomocníkom aj pri vysokom krvným tlakom. Teplý čaj pite vždy o tom čase, keď vám tlak zvykne stúpať.

Častokrát počúvate, že čaj by ste mali piť ráno (nalačno). To je síce dobrá rada, lenže vy ráno užívate aj lieky na tlak, ktoré nejdú dokopy so zázvorom.

Lieky na tlak sú prednejšie. Tie nesmiete „presúvať v čase“. Preto najprv užite lieky a po hodine môžete ďumbier.

Pozor na zázvor v tehotenstve!

Prvý trimester je pomerne zložitý kvôli častým nevoľnostiam. Pri zvracaní alebo zhoršenom trávením si uvarte zázvorový čaj, no nič nepreháňajte. Priveľa zázvoru totiž zvyšuje riziko potratu.

Pripravujte si radšej slabší čaj, ako za bežných okolností, a nepite ho každý deň. Vyhýbajte sa najmä sušenému ďumbieru, pretože je silnejší.

Odborníci nie sú jednotní ohľadom konzumácie ďumbiera v poslednom mesiaci tehotenstva. Podľa niektorých môže vyvolať skoré kontrakcie, či predčasný pôrod. Preto sa mu v tom čase vyhnite.

Môžu jesť zázvor aj deti?

Deti by mali piť alebo konzumovať ďumbier až od 3 rokov. Ani neskôr však nemusia byť jeho „fanúšikmi“, pretože je priveľmi štipľavý. Všetci vieme, ako deti neznesú napríklad štipľavé zubné pasty, a podobné to bude asi aj s ďumbierom.

Ak to chcete predsa skúsiť, dávajte im ďumbier po malých kúskoch. Jeho ostrosť stlmte medom – napríklad pri zápale priedušiek zmiešajte tieto suroviny v pomere 1:1. Zmes môžete vmiešať aj do bežného bylinkového čaju.

Zázvor na chudnutie

Medzi radami, ako spoľahlivo schudnúť, väčšinou nájdete aj surový zázvor. Ten vám pri zhadzovaní kilogramov skutočne pomôže, ale nečakajte od neho zázraky.

Jeho hlavnou úlohou je totiž zrýchlenie metabolizmu, ale proces musíte podporiť aj pravidelným cvičením a zdravším stravovaním. Ďumbier je teda len jedným stupienkom k úspechu.

Negatívne účinky zázvoru, ak to preženieme

Dlhodobé užívanie vyšších dávok zázvoru je rizikové. Ak neúmerne zaťažíme žalúdok, čakajme ostré bolesti. Obozretní musia byť aj alergici, ktorým hrozia ťažkosti s dýchaním, či podráždenie ústnej dutiny.

Zázvor je veľmi nebezpečný pre hemofilikov, keďže riedi krv a môže vyvolať silnejšie krvácanie. Ak máte cukrovku, zázvor pite/jedzte s výrazným odstupom od inzulínu, aby nezrušil jeho účinok.

Príznaky predávkovania zázvorom:

  • hnačka,
  • zvracanie,
  • bolesti hlavy,
  • búšenie srdca,
  • točenie hlavy,
  • zapálené mapky na pokožke,
  • drobné vyrážky,
  • pálenie v ústach.
zázvor-nežiaduce-účinky
Zdroj foto: AdobeStock.com

Zázvor komplikuje spánok

Nepite/nejedzte zázvor vo večerných hodinách. Koledujete si o nespavosť. Zázvor vám predsa dodá veľa energie. Preto ho užívame hlavne doobeda.

Ak máte chuť na šálku čaju pred spaním, pretože ste prechladli, urobte si ho len veľmi slabý.

Pestovanie zázvoru

Zázvor si vypestujete aj doma. Potrebujete však polotieň, kde nie je prievan. Na niekoľko dní ponorte zázvor do vody, aby vyšiel prvý klíčok. Naklíčenú hľuzu dajte do zeme, či do kvetináča.

Hľuzu treba pravidelne zalievať, pretože sa jej darí vo vlhkejšom prostredí. Z koreňov začnú neskôr vyrastať dlhé ostré listy, niekedy aj zakvitnú.

Po 8 mesiacoch odstráňte vrchnú zelenú časť a zo zeme vyberte hľuzy, ktoré čo najskôr spracujte alebo uskladnite.

zázvor-pestovanie
Zdroj foto: AdobeStock.com

Tri recepty so zázvorom

Zázvorová limonáda

Zázvor najemno nastrúhajte a zmiešajte s čerstvými lístkami mäty, citrónovou šťavou a trochou cukru.

Zmes nechajte 5 minút postáť, aby sa lepšie prepojili chute. Zalejte ju čistou alebo minerálnou vodou. Limonádu podávajte s kockami ľadu.

Sušený zázvor

Chcete si domáci zázvor uchovať čo najdlhšie? Musíte ho dobre vysušiť. Ako? Koreň očistite a pokrájajte na čo najtenšie plátky. Vysušte ho v sušičke, alebo v rúre pri 80 stupňoch, kým ho pri prehnutí neprelomíte.

Vysušený ďumbier rozmixujte na jemný prach. V tejto podobe má intenzívnejšiu chuť, preto ho do varenia pridávajte v menších dávkach.

Zázvorová marináda na mäso

Do marinády pridajte len malé množstvo zázvoru, aby pikantnosťou nepotlačil chuť mäsa. Na 4 steaky vám postačí približne 1 centimeter ďumbiera. Ten nakrájajte na drobné kúsky, alebo postrúhajte.

Ďumbier prihoďte do misky so soľou, čiernym korením, citrónovou alebo pomarančovou šťavou, pridajte malú lyžicu horčice. Mäso marinujte aspoň 2 hodiny.

Zdroje:

Pridaj komentár