(Zdroj foto: AdobeStock.com)
Potvrdili vám diagnózu „histamínová intolerancia“ (HIT)? Nie je dôvod na zúfanie.
Existuje riešenie vašich zdravotných ťažkostí, a to zmena stravovacích návykov.
Niektorým potravinám sa budete musieť načas vyhýbať. Okrem toho budete sledovať zloženie a spôsob úpravy každého jedla a nápoja.
Jednoducho – budete sa svojou stravou zaoberať o niečo viac, ako doteraz.
Čo všetko potrebujete vedieť o novom režime?
Aké princípy treba dodržiavať?
Čo môžete jesť a čo nie?
Budete sa takto stravovať celý život?
Poďme si to všetko vysvetliť a ujasniť.
Úprava stravovacích návykov – čo to znamená?
Ak trpíte HIT, niektoré látky, ktoré stravou prijímate, vám spôsobujú nepríjemne stavy. Aby sa telo dostalo do rovnováhy, potrebujete eliminovať príjem problematických látok.
Znamená to, že sa budete určitých látok a potravín strániť, a to z viacerých dôvodov. My uvádzame 4 hlavné, tie sú pri HIT rozhodujúce.
Rizikové potraviny a látky pri HIT
1. Potraviny s vysokým obsahom histamínu
V niektorých potravín – či už rastlinného, alebo živočíšneho pôvodu – je príliš veľa histamínu. Ide hlavne o paradajky, špenát, baklažán, ale aj ryby a mäso (predovšetkým to dlhšie skladované). Ďalej sú to všetky fermentované potraviny – zrejúce syry, kyslá kapusta, pivo, víno.
2. Potraviny, ktoré uvoľňujú histamín z buniek
Niektoré potraviny nemusia obsahovať veľa histamínu, ale majú v sebe látky, ktoré podnecujú jeho zvýšené uvoľňovanie z buniek.
Sú to napríklad citrusy, banány, jahody, kiwi, kakao, vajcový bielok, alkohol, alebo rôzne aditíva v potravinách (napr. zvýrazňovače chuti, stabilizátory, farbivá…)
3. Potraviny, ktoré prispievajú k tvorbe histamínu
Sú to najmä potraviny s vysokým obsahom životaschopných kvasiniek a baktérií. Za všetky spomeňme chlieb a kysnuté cesto.
4. Látky, ktoré znižujú aktivitu DAO enzýmu
Tieto látky nevplývajú priamo na histamín vo vašom tele, ale negatívne pôsobia na aktivitu DAO enzýmu, ktorý by mal histamín odbúravať. Ide predovšetkým o alkohol, resp. niektoré látky v liekoch.
Aj preto musíte lekára informovať o všetkých liekoch, ktoré beriete.
Histamínová diéta v 5. bodoch
- Uprednostňujte domáce stravovanie, pred jedlom z reštaurácií a jedální. Prečo? Z jednoduchého dôvodu. Ak si stravu pripravujete sami, najlepšie viete, čo obsahuje.
- Jedlo konzumujte vždy čerstvé, práve pripravené. V skladovaných potravinách sa totiž hromadí histamínu, a tomu sa predsa chcete vyhnúť.
- Radšej vôbec nepite alkohol. Ak vám alkohol chutí, hľadajte si zaň náhradu. Porozmýšľajte, čo vám pripomína alkoholovú chuť. Nie je to na zozname „povolených“ potravín? Potom máte dobrú náhradu.
- Vyhýbajte sa priemyselne spracovaným potravinám, s dlhotrvajúcou zárukou. Tieto potraviny obsahujú rôzne farbivá, stabilizátory a konzervačné látky, aby dlho vydržali.
- Určité potraviny načas úplne vynechajte. Ktoré sú to? Naznačí vám to nasledujúci zoznam.
Nevhodné potraviny
K uvedenému zoznamom treba podotknúť, že nie všetky potraviny a jedlá budú s istotou nevhodné. Ich znášanlivosť je totiž nejednoznačná a individuálna. Pri vytváraní svojho jedálnička spolupracujte s lekárom.
- Pečivo – kysnuté pečivo, kysnuté koláče, koláče z priemyselnej výroby, pečivo s dlhou zárukou.
- Semená, obilniny a orechy – ryža, pohanka, slnečnica, ochutené cestoviny, olivy.
- Zelenina – tekvica, dyňa, baklažán, avokádo, špenát, kvasená kapusta, paradajky, aj všetky paradajkové výrobky (ako kečup, pretlak).
- Strukoviny – sója, červená fazuľa, cícer.
- Ovocie – citrusy, ananás, papája, datle, hrozienka, čerešne, višne, marhule, broskyne, nektárinky, slivky, ríbezle, brusnice, čučoriedky, jahody, maliny.
- Mlieko, mliečne výrobky – kyslé mlieko (acidofilné, kefírové), jogurty, syry (hlavne zrejúce – typu parmezán, ementál, rokfort, camembert).
- Vajcia – vajcový bielok v surovom stave. Pozor na kokteily a potraviny, kde by sa mohol nachádzať!
- Mäso – ryby, všetky plody mora, kuracie mäso, hotové mleté mäso, fašírky, údeniny (ako saláma, šunka, párky, klobásy).
- Tuky a oleje – margarín, všetky oleje s obsahom konzervačných látok
- Koreniny a bylinky – aníz, klinčeky, škorica, muškátový orech, horčica, pálivá paprika, čili korenie, rôzne zmesi korenia.
- Sladidlá a sladkosti – komerčné sirupy, polevy, plnky, nátierky, pochúťky, ochutená želatína, cukrovinky, cukríky, kandizované ovocie, kakao, čokoláda, komerčné keksy.
- Nápoje – kyslomliečne nápoje, ochutené mlieka, komerčné ovocné šťavy, džúsy, kokteily, malinovky, pivo, víno (sekt), kola, energetické nápoje, ovocné čaje (kvôli pridaným látkam), niektoré bylinné čaje.
- Fermentované potraviny – kvasné octy (vinný, jablčný, balzamikový), čalamády, kyslé uhorky a iné zaváraniny.
- Ostatné – čerstvé kvasnice, ochucujúce omáčky (ako sójová, vorčestrová), dressingy.
Vhodné potraviny
Zoznam „zakázaných“ jedál sa zdá byť nekonečný, však? Potravín, ktoré vám dokážu narobiť problémy, je naozaj mnoho. Skúsme sa teraz pozrieť na tie jednoznačne neškodné.
- Pečivo – írsky chlieb (nekysnutý), koláče z povolených surovín.
- Semená, obilniny a orechy – obyčajné cestoviny, ovsené vločky, neochutené cereálie, všetky čisté semená a orechy.
- Zelenina – hlávkový šalát, uhorka, kapusta, kel, paprika, pór, karfiol, brokolica, mrkva, zeler, cesnak, cibuľa, špargľa, cvikla, reďkovka, kukurica, zelená fazuľka, huby, zemiaky.
- Strukoviny – hrach, fazuľa, šošovica.
- Ovocie – jablko, hruška, hrozno, mango, melón, figy, rebarbora.
- Mlieko, mliečne výrobky – obyčajné mlieko, tvaroh, sladká smotana, smotanový syr, čerstvý syr (zrazený enzýmom, nie fermentáciou), syry typu ricotta, cottage, mascarpone, mozzarella.
- Vajcia – varené.
- Mäso – všetky druhy čistého a čerstvo pripraveného mäsa, hydina (okrem kuraciny).
- Tuky a oleje – čisté maslo, čistý rastlinný olej, bravčová masť, čistý výpek z mäsa.
- Koreniny a bylinky – kurkuma, pažítka, bazalka, šalvia, petržlenová vňať – najlepšie čerstvé, prípadne hlboko zmrazené.
- Sladidlá a sladkosti – cukor, med, melasa, čisté sirupy, čisté džemy a marmelády z povolených surovín, domáce sladkosti z povolených surovín.
- Nápoje – obyčajná voda, minerálky (najlepšie nesýtené), čisté šťavy z povoleného ovocia (alebo zeleniny), čistá vodka, gin (ale vo veľmi malom množstve!).
- Ostatné – prášok do pečiva, sóda bikarbóna, vinný kameň (vínan draselný – E336), čistá želatina,
- Lieky, vitamíny, výživové doplnky bez aditív.
Je histamínová diéta celoživotná?
Histamínová diéta nemusí byť na celý život. Nebolo by to ani dobré. Telu by mohli chýbať dôležité živiny, čo nechceme. A ako to teda prebieha?
Diétu budete pravdepodobne dodržiavať len určitý čas. Potom v spolupráci s odborníkom niektoré potraviny opatrne pridávate a sledujete reakcie tela.
Je možné, že na niektoré potraviny budete negatívne reagovať aj naďalej. Treba to však zobrať z tej lepšej stránky. Ako to myslíme?
Mnohé potraviny, ktoré sme označili ako nevhodné, sú pre telo škodlivé aj z iného hľadiska. Väčšinou neprospievajú ani ľuďom, ktorí nemajú HIT.
Ide hlavne o komerčné potraviny s pochybnými stabilizátormi a prídavnými látkami. Preto ak sa budete stravovať hlavne doma, je to ten najlepší prístup.
Samozrejme, nie vždy sa dá nevhodnej strave predísť. Poznáme tie okolnosti, ktoré nás donútia k návšteve reštaurácie, oslavy, svadby, spoločenského podujatia.
Vtedy o zložení „stola“ prakticky nič nevieme. Pre tento prípad si zabezpečme výživový doplnok Daosin. Keď ho užijeme pred jedlom, vyhneme sa ťažkostiam.
Histamínová diéta – recepty
Aj pri histamínovej diéte sa dá stravovať pestro a zdravo. Možností je stále veľa, hoci tomu zatiaľ neveríte.
Ako príklad si uvedieme niekoľko receptov. Všetky pozostávajú výlučne z „povolených“ potravín.
Mrkvová krémová polievka
Ingrediencie: Mrkva, zeler, zemiak, cibuľa, olej (bravčová masť), červené korenie, bazalka.
Postup: Na masti opražíme pokrájanú cibuľku, pridáme nadrobno pokrájanú zeleninu a trochu opražíme. Podusenú zeleninu podlejeme vodou, posolíme a varíme, kým nezmäkne. Uvarenú zeleninu rozmixujeme na krém a dochutíme.
Poznámka: Polievku si môžete pripraviť z akejkoľvek povolenej zeleniny. Môžete použiť aj čerstvý mäsový vývar.
Írsky chlieb (nekysnutý)
Ingrediencie: 450 g špaldovej múky, 500 ml bieleho jogurtu gréckeho typu, 1 ČL soli, 1 ČL cukru, 1 ČL sódy bikarbóny.
Postup: (Preosiatu) múku so soľou, cukrom a sódou, vsypeme do misky. Pridáme jogurt a jemne premiešame, aby sa zmes spojila. Z cesta len jemne vytvarujeme bochník, nemiesime. Položíme na plech, vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre pri 190 stupňoch asi 50 minút.
Cestoviny s hráškom
Ingrediencie: Cestoviny (podľa vlastného výberu), čerstvý alebo mrazený hrášok, olej (masť), pór, soľ, pažítka, cottage syr.
Postup: Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Na panvici (na troche oleja) opražíme nakrájaný pór, pridáme hrášok. Pridáme uvarené cestoviny, syr a nadrobno pokrájanú, čerstvú pažítku.
Poznámka: Namiesto hrášku sa dajú použiť iné povolené strukoviny, napríklad fazuľa, zelená fazuľka, šošovica, a taktiež iné povolené bylinky.
Zemiakové placky
Ingrediencie: 500 g zemiakov, 4 PL múky, 2 vajíčka, ovsené vločky, cesnak, petržlenová vňať, soľ, korenie, masť (olej).
Postup: Zemiaky ošúpeme a najemno nastrúhame. Pridáme vajíčka, múku, vločky, prelisovaný cesnak, petržlenovú vňať, soľ a korenie. Dobre premiešame, aby vznikla lepkavá hmota. Vytvárame malé placky, ktoré vysmážame na tuku do chrumkava. Podávame so šalátom z povolenej zeleniny – hlávkový šalát, uhorka, paprika.
Poznámka: Takýmto spôsobom si pripravíte aj iné zeleninové placky, napr. z brokolice, karfiolu a pod.
Odbornú kontrolu článku „Histamínová diéta: Recepty a ďalšie rady. Čo sú zakázané potraviny?“ zabezpečil Doc. MUDr. Martin Hrubiško, PhD., alergológ a imunológ. Je podpredsedom Slovenskej imunologickej spoločnosti, členom Slovenskej spoločnosti pre alergológiu a klinickú imunológiu, a členom Slovenskej internistickej spoločnosti.