(Zdroj foto: Shutterstock.com)
Pred sto rokmi ľudstvo spoznalo mimoriadny význam jódu pre náš život. Je to síce stopový prvok, čo znamená, že ho potrebujeme v malom množstve, no keď sa z malého stane ešte menšie, následky sú nedozerné.
Aké má jód vlastnosti?
Väčšina z nás vie o jóde dve veci. Že je to chemický prvok, ktorý má svoje miesto v Mendelejevovej tabuľke, a že sa pridáva do kuchynskej soli a do niektorých mliečnych výrobkov.
Niekde tu sa naše všeobecné poznatky končia. To je škoda, pretože význam jódu stúpa priamo úmerne so stále rýchlejším životným štýlom.
Kým sa dostaneme k hlbšej podstate, odskočme si do histórie. Viete napríklad, ako prišiel k svojmu menu? Názov je odvodený z gréckeho slova jodes, čo znamená modrofialový. Presne takej farby je dym zo spaľovaných morských rias.
Oveľa dôležitejšie však bolo zistenie, že jeho nedostatok spôsobuje endemickú strumu, teda výrazne zväčšenú štítnu žľazu. Ani náhodou to nie je iba estetický problém. Štítna žľaza, vážiaca okolo 25 g, a jej základný stavebný prvok – jód, spolu ovplyvňujú našu centrálnu nervovú sústavu, myslenie (konanie), látkovú premenu a mnoho ďalších vecí.
Zle vyzerajúca mapa Slovenska
Tesne po druhej svetovej vojne vznikla na Slovensku naozaj nelichotivo vyzerajúca mapa. Znázorňovala postihnutie populácie strumou. Išlo o podrobný prieskum, ktorý nebol realizovaný v žiadnej inej krajine na svete. Keby ste ju videli, bolo by vám jasné, že zasiahnuté bolo veľké množstvo obyvateľstva, najvýraznejšie na Žitnom ostrove, na Orave, Kysuciach a v Slovenskom rudohorí.
Zníženou funkciu štítnej žľazy vtedy trpelo 85 % žien, a tisícky detí sa rodili buď mŕtve, alebo s najťažším mentálnym doživotným postihnutím – kreténizmom. To sú hrozivé čísla!
Jód do soli
Keď sa ukázalo, že za všetkým je nedostatok jódu, štát sa pokúsil o celoplošnú nápravu: od roku 1951 sa jodiduje kuchynská soľ. Kilové balenie obohatenej soli obsahuje 25 miligramov jodičnanu draselného (ten sa pridáva od roku 2000, dovtedy to bol menej stály jodid draselný).
„Vďaka tomuto opatreniu u nás vymizla endemická struma, endemický kreténizmus, či iné ťažkosti, súvisiace s ochorením štítnej žľazy. Dokonca sa zvýšil intelekt detí. Ukazuje sa však, že problém nie je úplne pochovaný,“ hovorí Daniel Host, odborník na výživové doplnky.
Prečo to nestačí
Dôvodov je niekoľko. Po prvé, nie každý kupuje jodidovanú soľ. Samozrejme, aj morská obsahuje jód, ale menej než soľ, ktorá je o jód obohatená.
Po druhé, aj keď máte doma v kuchyni „klasickú“ jodidovanú soľ, po otvorení balenia z nej jód postupne vyprcháva (prejavuje sa to aj tým, že soľ zvlhne). A keďže vieme, že soľ telu až tak neprospieva, nebudeme viac soliť, len aby sme mali dostatočné množstvo jódu.
Zo zeme do mora
Samozrejme, jód sa nachádza aj v iných potravinách. Treba si však uvedomiť, že jeho množstvo závisí od toho, koľko ho obsahuje zem, kde potravina „vznikla“ – teda, kde bola potravina dopestovaná, alebo kde sa pásol dobytok, ktorý dáva mlieko.
Keďže za milióny rokov bola väčšina jódu zo zeme vyplavená do morí, je pochopiteľné, že najviac jódu obsahujú morské ryby, morské živočíchy a morské riasy – v našich zemepisných šírkach menej dostupné, a hlavne málo konzumované. Navyše, mnohí vegetariáni, všetci vegáni a veľa detí neje nijaké ryby.
Kde teda vezmú jód?
Vhodné doplnenie
Riešením môže byť užívanie kvalitných výživových doplnkov, kde je jód viazaný na vodu. Za užívanie doplnkov sa prihovárajú aj medicínske štatistiky, z ktorých vyplýva, že kým pred šesťdesiatimi rokmi stačilo k zdraviu bežnej populácie 50 mikrogramov jódu denne, dnes je to – pre dramaticky zrýchlený životný štýl – štvornásobok.
Prečo je jód dôležitý?
Už sme naznačili, prečo je jód pre telo nenahraditeľný, no rozmeňme si toto vysvetlenie na drobné. Jód kolujúci v krvi si „berie“ štítna žľaza, ktorá vďaka nemu vytvára dva veľmi dôležité hormóny – tyroxín a trijódthyronín. Tieto hormóny riadia také biochemické a metabolické procesy, bez ktorých by organizmus vôbec nedokázal fungovať, napríklad:
- okysličovanie tkanív,
- získavanie energie na činnosť všetkých vnútorných orgánov,
- obnovovanie duševných síl a rovnováhy.
Tehotné a dojčiace ženy a jód
Myslieť na jód by mali zvlášť tehotné a dojčiace ženy.
„Na to, aby zakolísalo množstvo tyreoidálnych hormónov v tele matky, stačí malý nedostatok jódu, ale následky sú obrovské. Treba si uvedomiť, že už počas prenatálneho vývoja funguje štítna žľaza plodu samostatne, pričom jód prijíma z tela matky. Preto aj mierna hypotyreóza budúcej matky môže spôsobiť poškodenie centrálnej nervovej sústavy u dieťaťa,“ vysvetľuje MUDr. Vladimír Spišák, gynekológ.
Hrozí potrat, pôrod mŕtveho plodu, hypotyreóza (znížená funkcia štítnej žľazy), či nezvratné postihnutia nervovej sústavy.
To je dôvod, prečo sa dnes u všetkých tehotných žien robí vyšetrenie funkcie štítnej žľazy a v pôrodnici u všetkých detí robí skríningové vyšetrenie na odhalenie hypotyreózy.
Výsledky pilotnej štúdie, zameranej na tehotné ženy na Slovensku, ukázali, že až 60 % tehotných žien nemá optimálny príjem jódu. Nedávne štúdie tiež odhalili, že aj mierny nedostatok jódu v gravidite môže spôsobiť poruchy neurokognitívnych funkcií u detí, napr. sťažené učenie, pokles verbálneho IQ a iné.
Je žiaduce, aby endokrinológovia a gynekológovia upozorňovali gravidné ženy na tento fakt.
Ako zistím, že mi chýba jód?
Keď sa raz zväčší štítna žľaza, pretože organizmu dlhodobo chýbal jód, môže byť už neskoro – ani po liečbe sa žľaza nemusí dostať do pôvodného stavu a kondície. Telo však vysiela varovné signály oveľa skôr.
Príznaky nedostatku jódu:
- nevysvetliteľná nervozita,
- únava,
- opakovaná zápcha,
- znížená imunita – časté infekcie, nepravidelná menštruácia, problémy s počatím,
- zlý spánok,
- suchá koža,
- vypadávanie a lámanie vlasov,
- lámavosť nechtov.
Ďalšie signály sú síce neviditeľné, ale sledovateľné: znížená koncentrácia (nedokážete sa sústrediť), zhoršujúca sa pamäť.
Môžem sa predávkovať jódom?
Na záver treba o jóde vyvrátiť jeden mýtus, a síce, že sa ním nedá predávkovať. Áno, nespotrebovaný jód sa vylúči močom, ale jeho nadbytok môže narobiť problémy. Zvlášť, ak nie sme zdravotne úplne fit.
„Vhodný je biologicky aktívny jód, to znamená, že telo prijme iba toľko množstva, koľko potrebuje, zvyšok vylúči,“ dopĺňa Daniel Host, odborník na výživové doplnky.
Netreba sa teda dennodenne napchávať morskými rybami, ani užívať nadmerné množstvá výživových doplnkov. Dôležitý je kvalitný zdroj a pravidelný prísun v optimálnych dávkach.