(Zdroj foto: AdobeStock.com)
S chrenom to musí byť láska na prvý pohľad. Ak mu neprídete na chuť hneď, stávajú sa z vás nepriatelia.
Chren nie je cesnak alebo cibuľa, nedávame ho do každého jedla. No v každom prípade je to zdravá zelenina.
Prečo dať chrenu šancu?
Ako ho pripraviť, aby vám ulahodil?
Ktoré zdravotné účinky chrenu sú potvrdené?
Kedy sa chrenu radšej vyhnúť?
Chren dedinský a jeho účinky
Rastlina pochádza z východnej Európy, prípadne západnej Ázie. Ide o koreňovú zeleninu, ktorá patrí do čelade kapustovité.
Koreň chrena má antibakteriálne, antivírusové a protizápalové účinky. Vďaka tomu je osvedčenou prevenciou pri rôznych zdravotných problémoch:
- zlepšuje obranyschopnosť voči vírusom a baktériám,
- prekrvuje organizmus, čistí krv,
- napráva niektoré kardiovaskulárne problémy,
- prečisťuje dýchacie cesty,
- podporuje trávenie – pomáha so spracovaním ťažkých jedál,
- má močopudné účinky,
- chráni pred niektorými druhmi rakoviny.
Chren dedinský a kĺby
Pri riešení zdravotných ťažkostí používajte vždy čerstvý chren, pretože má väčšiu silu. Pri bolestiach kĺbov sa neužíva vnútorne, ale vyrábajú sa z neho obklady. Ako postupovať?
Nastrúhajte si za hrsť koreňa, ktorú potom pridajte do ľubovoľnej zmesi. Ak chcete zvýšiť účinnosť chrenu, zmiešajte ho s bravčovou masťou alebo kokosovým olejom.
V chladničke vám tento prípravok vydrží aj týždeň, takže vám hocikedy príde vhod. Pokiaľ máte zápalové ochorenie kĺbov, ako je reuma, zmiešajte chren s tvarohom, ktorý má tiež protizápalové účinky (v pomere 1:1)
Silná je tiež kombinácia nastrúhaných zemiakov s chrenom, najmä pri bolestiach chrbtice. Chren pokožku príjemne zahreje, a tým aj lieči postihnuté miesto.
Všetky zmesi nanášajte priamo na kĺby (členky, kolená, ramená, lakte).
Chren dedinský a cukrovka
Surový (alebo strerilizovaný krémový) chren je vhodnou surovinou aj pre diabetikov, keďže pomáha pri naprávaní hladiny cukru v krvi.
Ideálne je, ak si dáte kúsok chrenu na raňajky a večer pred spaním. Používajte ho ako prílohu k jedlám aspoň 1 – 2 týždenne.
Počas tehotenstva a dojčenia?
V období tehotenstva s chrenom veľmi opatrne. Vyhýbajte sa mu najmä v prvom trimestri, pretože môže podráždiť žalúdok a vyvolať hnačku, čo je v tomto čase nebezpečné.
Aj potom ho konzumujte iba s mierou, štipľavejšie chreny vôbec nejedzte. Dajte si radšej tepelne spracovaný chren.
Počas dojčenia sa musíte chrenu úplne vzdať. Bábätku by totiž privodil bolesti brucha a hnačku. Neriskujte takéto komplikácie!
Chren dedinský a chudnutie
Chren zlepšuje trávenie a zrýchľuje metabolizmus, takže si ho môžete pridať do zoznamu potravín, ktoré korigujú váhu. Účinok najskôr zbadáte na bruchu.
Ku každému jedlu si dajte aspoň 1 malú lyžičku chrenu, tým naštartujete telo. Aspoň 3x týždenne jedzte čerstvý chren, ktorý má vyššiu účinnosť.
Chrenom posypte chlieb so šunkou, vmiešajte ho do nátierkového masla, gréckeho jogurtu, alebo si pripravte pikantný dresing.
Chren pri chrípke a nádche
Pred chrípkovou sezónou si podržte v zálohe koreň chrenu. Ak pocítite prvé príznaky, nastrúhajte si 2 cm dlhý kúsok, ktorý zmiešate s citrónom a medom. Bude to protizápalová a antibakteriálna bomba, ktorá naštartuje vašu imunitu.
Čerstvý chren rýchlo zaberie aj pri nádche a prechladnutí. Vtedy vám prehreje celé telo, a tak ľahšie porazíte chorobu. Upchatý nos bude veľmi skoro minulosťou.
Chren s medom na kašeľ
Od našich babičiek sme zdedili veľa receptov, ktoré podporujú vykašliavanie hlienov. Staré mamy pre nás spísali rôzne sirupy, napríklad aj s chrenom. Ako takýto sirup vyrobíme?
Chren si navrstvíme do pohára spolu s medom (v pomere 1:1). Necháme to postáť aspoň 3 dni, a potom užívame 3 denne po 1 veľkej lyžici.
Chrenový sirup pomáha pri bronchitíde, zápale pľúc, prechladnutí, či chrípke. Sirup si nachystajme už v predstihu, ešte pred rizikovými mesiacmi.
Sirup skladujeme na tmavom a chladnejšom mieste, aby med neprišiel o svoje vlastnosti.
Nežiaduce účinky chrenu
Chren nepochybne zaberá pri mnohých zdravotných problémoch, no pri niektorých ťažkostiach by nám mohol značne uškodiť. Opatrní musia byť najmä ľudia s poruchami štítnej žľazy – tým vôbec neprospieva!
Dávajte si pozor aj na dávkovanie. Nikdy nejedzte naraz veľké množstvo chrenu, mohli by ste aj zvracať. Ak máte citlivejší žalúdok, zvyčajne sa dostavujú kŕče v bruchu.
Nikdy nejedzte chren, ak máte hnačku alebo podráždený žlčník! Vtedy sa tieto problémy ešte zhoršia, dokonca sa pri vyprázdňovaní objaví krvácanie.
Niektorí alergici a astmatici sú alergickí na prenikavú vôňu chrenu, ale inak ho zjedia bez ďalších ťažkostí.
Kde rastie chren
Pre záhradkárov je táto rastlina nočnou morou, rastie totiž ako burina. Keď ju nemáme kontrolou, o chvíľu sa rozšíri po celej záhradke.
Divoký chren rastie voľne v prírode. Sledujte charakteristické veľké listy, ktoré sa objavujú väčšinou vo vlhkom a tienistom prostredí.
Aj tieto korene môžete pokojne zbierať, žiadnu chybu neurobíte. Od pestovaných plodov sa líšia len v tom, že nemajú pekný rovný tvar.
Zber chrenu
V prírode rastie chren celoročne. Keďže ide o niekoľkoročné korene, môžete ich vykopať hneď po skončení zimy, keď už nie je zem zamrznutá.
V záhradke sa odporúča jesenný zber, od septembra do novembra. Listy musia najprv trochu zvädnúť a zhnednúť, vtedy je tá pravá chvíľa.
Z pôdy musíte chren vykopať, ale pracujte opatrne, aby ste nepoškodili koreň. Preto iba postupne uvoľňujte zem okolo listov.
Koreň nechajte pár dní vysušiť, skladujte ho v tmavých a chladných priestoroch.
Listy chrenu
Chren využijeme celý, od koreňa po listy. Tie oceníte najmä pri bolestiach kĺbov a svalov.
Listy najprv sparte horúcou vodou, alebo po nich niekoľkokrát prejdite valčekom, aby sa uvoľnili vnútorné šťavy.
List potom priložte na bolestivé miesto, prekryte ho látkou a nechajte pôsobiť. Chren vytiahne z tela zápal a prečistí póry pokožky.
Ako sa pripravuje chren
Chren najviac vynikne v kombinácii s cviklou. Z chrenu si pripravíte polievku, chutnú omáčku k mäsu, pikantný dresing, či domáce bylinkové maslo. Pre rýchlu prípravu zmiešajte nastrúhaný chren so smotanou.
Ako si vyrobíme nakladaný chren
Nastrúhaný chren zalejte teplou vodou, ochuťte cukrom, octom a soľou. Na zjemnenie pridajte trochu oleja.
Naložte to do pohára, a bez sterilizovania uskladnite na tmavom mieste. Počkajte aspoň mesiac, kým sa všetky chute spoja.
Čaj z chrenu
Z čerstvého koreňa si môžete pripraviť aj čaj. Ten sa používa pri chrípke, nachladnutí, upchatom nose. Čaj uvoľňuje dýchacie cesty a urýchľuje vykašliavanie.
Samotný chrenový čaj by mal zvláštnu chuť, preto sa kombinuje so zázvorom (ďumbierom). Nastrúhaný koreň chrenu zmiešajte v pomere 1:2 v prospech ďumbiera a zalejte horúcou vodou.
Čaj asi nebudete piť rýchlo, pretože je chuťovo ostrý. Zároveň je však hneď účinný. Rýchlo naštartuje vašu imunitu, takže sa skôr vyliečite.
Zdroje:
- https://www.healthline.com/nutrition/horseradish#1
- https://www.verywellhealth.com/horseradish-benefits-4585217
- https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-horseradish-for-skin-hair-and-health/
- https://www.drugs.com/npc/horseradish.html
- https://healthywithhoney.com/how-to-lose-weight-fast-and-naturally-see-what-are-the-horseradish-benefits-for-health/
- https://www.goodhousekeeping.com/home/gardening/a20707334/growing-horseradish/
- http://www.varenie.sk/recept/chren-od-babicky/