Zdroj foto: www.stock.adobe.com
Náročný pôrod? Vďaka týmto jedlám budete fit raz-dva.
Počas tehotenstva si zvyčajne dávame omnoho väčší pozor na to, čo zjeme a vypijeme, ako keď sme boli zodpovedné len a len za seba. Nie je však dôležitá iba strava pred pôrodom, ale tiež po ňom. Viete, aké živiny potrebuje vaše telo v dňoch a týždňoch po pôrode, aby sa rýchlejšie zotavilo?
Pôrod je pre ženský organizmus i psychiku náročným zážitkom, bez ohľadu na to, či ste rodili vaginálne alebo cisárskym rezom. Vynosenie a privedenie dieťaťa na svet vyžaduje veľa síl, živín, energie, ktoré z vlastných zdrojov odovzdávame plodu. Nie je nič zvláštne na tom, že počas hojenia po pôrode potrebujeme dodatočnú podporu aj zo stravy.
Aké živiny potrebujete po pôrode? Ako ich získať?
Pôrod znamená väčšiu stratu krvi, takže v prvom rade sa zamerajte na doplnenie živín, ktoré podporujú krvotvorbu. Sú to najmä železo, vitamín B12 a folát, teda kyselina listová.
Jedným z najlepších spôsobov, ako ich doplniť stravou, sú výživné polievky, predovšetkým vývary.
Určite viete, že slepačie či hovädzie vývary sú v mnohých kultúrach považované priam za liek, a to na rôzne stavy vrátane vyčerpania, chrípky a prechladnutia či pooperačných dní. Nie je teda žiadnou zvláštnosťou, keď povieme, že pomaly varené vývary a dusené jedlá sú potraviny bohaté na živiny, a preto vynikajúce aj na zotavenie sa po pôrode.
Prečo práve vývary?
Okrem faktu, že obsahujú množstvo živín, majú ďalšie výhody, ktoré ocení telo čerstvej mamičky. Sú ľahko stráviteľné a jednoducho využiteľné na to, aby pomohli stabilizovať hladinu hormónov a podporiť tvorbu krvi.
Síce je pravdou, že surová strava plná zeleniny je zdravá a tiež pestrá z hľadiska obsahu vitamínov a minerálov, ale nechajte si ju na neskôr. Prečo? Pretože vláknina v surovej zelenine a v ovocí vyžaduje od tela mnoho ďalšej energie na spracovanie a strávenie. Navyše nafukuje, čo v tomto období potrebujeme najmenej. Strava zložená z liečivých polievok a pomaly duseného mäsa umožní vyčerpanému telu čo najlepšie zužitkovať vlastné zdroje na liečenie a zhojenie.
3 polievky zo sveta, ktoré podporia proces hojenia po pôrode:
Výživná polievka z morských rias
Kórejské mamičky po pôrode majú veľkú dôveru v polievky z morských rias. V období šestonedelia si pomáhajú k rýchlejšiemu zotaveniu sa jedlom „miyeok guk“. Je to hustá polievka z morských rias a iných cenných živín.
Okrem toho po celý čas potrebný na zhojenie a nabratie síl neprijímajú návštevy a vyhýbajú sa akýmkoľvek stresovým faktorom. Celkom dobrý nápad, nie?
Aké živiny obsahuje polievka z morských rias a prečo sú dôležité?
- vysoký obsah vápnika – pomáha predchádzať strate kostnej hmoty zvyčajne spojenej s tehotenstvom a pôrodom,
- jód – pomáha pri vývoji mozgu dieťaťa,
- vláknina – pomáha predchádzať zápche,
- železo – zabraňuje anémii, podporuje okysličenie a celkovú pohodu.
Morské riasy sú jedny z najlepších potravín na podporu zdravia žliaz, špeciálne štítnej žľazy a nadobličiek. Obe si v popôrodnom období vyžadujú osobitnú pozornosť.
Morské riasy sú tiež bohaté na: horčík, zinok, draslík, mangán, meď, esenciálne mastné kyseliny omega-3 a 6, vitamíny A, C, E a B.
Na čo dať pozor?
Morské riasy môžu mať vysokú hladinu jódu, ale všetko závisí od toho, aký druh morských rias používate. Všímajte si preto informáciu na obale rias, ktoré si kúpite.
Paradajková polievka s bylinkami
Paradajková polievka je upokojujúca klasika, ktorú poznáme od detského veku. Keď do nej pridáte za hrsť čerstvých byliniek a korenín, získate jedlo, ktoré pomôže vášmu telu zvládnuť oxidačný stres a zápal.
Čerstvé bylinky a niektoré koreniny (paprika, kurkuma, čili) sú prírodným liekom a jedným z najjednoduchších spôsobov, ako môžeme zvýšiť obsah živín v našej strave.
Ktoré bylinky a koreniny vám pomôžu zotaviť sa?
Bazalka – táto voňavá bylinka sa výborne kombinuje s paradajkami nielen pri varení, ale tiež pri pestovaní. Možno však neviete o tom, že vám môže zlepšiť náladu. Práve preto je jednou z top prísad do jedál po pôrode, špeciálne ak máte nábeh na popôrodnú depresiu.
Petržlenová vňať – podporuje detoxikáciu pečene, ktorá je veľmi dôležitá pre hormonálnu rovnováhu.
Kurkuma – Kurkumín obsiahnutý v kurkume je silná protizápalová látka, priam predurčená na hojenie a zostavenie sa po pôrode.
Cesnak – určite sa do paradajkovej omáčky oplatí pridať aj cesnak, pretože má cenné antibakteriálne vlastnosti.
Slepačia polievka alias „Caldo de pollo“
Príklad si môžeme zobrať aj z mexickej kuchyne. V mexickej kultúre sa prvých 40 dní po pôrode označuje to ako „cuarentena“ – obdobie, v ktorom má matka jednoducho odpočívať, dojčiť a užívať si novorodeniatko. Mexičania veria, že kým sa reprodukčné orgány matky po pôrode zahoja a získajú svoj normálny tvar, prejde 40 dní.
Za najvhodnejšie potraviny sú považované mrkvová a slepačia/kuracia polievka (akéhokoľvek druhu). Tradičná domáca polievka z hydiny sa nenadarmo nazýva liekom pre dušu. Obsahuje mrkvu, paradajky, cesnak, limetku a exotický kvet požlt farbiarsky – Carthamus tinctorius. Používa sa tiež ako náhrada šafranu.
Východoázijskí liečitelia odporúčajú požlt v sušenej forme na liečbu zápalu žalúdočnej sliznice, priedušiek, obličiek i kĺbov, predovšetkým však na posilnenie krvného obehu. Má schopnosť rozšíriť cievy a znížiť krvný tlak. Prebiehajú štúdie o využití antioxidantov z tohto kvetu v onkológii.
Vytvorte si vlastnú super-polievku
Pri príprave polievky nabitej živinami, akú potrebujete po pôrode, sa nemusíte držať receptov. Pripravte si vlastnú verziu. Čo by mala obsahovať?
Počas choroby, stresu a tiež pri pôrode sa z tela ľahko vyčerpajú niektoré kľúčové aminokyseliny. Najlepšie je získavať ich z potravy. Ako? Pripravte si silný vývar z kostí alebo pomaly dusené mäso, napríklad v paradajkovej šťave s bylinkami. Keď zahrniete takéto polievky plné živín pravidelne do jedálnička, podporíte imunitu i rýchlosť, ako sa vaše telo zotaví po pôrode, chorobe, operácii či po stresujúcom zážitku.
Zeleninové polievky neostávajú bokom
Nemusíte sa držať len mäsa a vývarov z neho. Podobnú službu vám spravia aj kvalitné zeleninové jedlá. S akoukoľvek zeleninou, ktorú pridáte do polievok a dusených pokrmov, získate ďalšie a ďalšie bonusy. Zeleninový vývar je obzvlášť užitočný pre mamičky zotavujúce sa po cisárskom reze. Podporuje zdravé trávenie, čo umožňuje telu sústrediť sa na hojenie a liečbu.
Aké potraviny zaradiť do stravy?
- koreňová zelenina (mrkva, petržlen, paštrnák, cibuľa) – slúžia ako zdravý zdroj škrobových sacharidov, vitamínov A a C, vlákniny a minerálov, ako sú draslík, vápnik, železo, horčík a zinok, beta-karotén,
- tekvice bohaté na antioxidanty,
- tmavá listová zelenina: kel, mangold, žerucha a kapusta obsahujú významnú dávku kyseliny listovej, vitamínov C a K, železa, horčíka a vápnika.
Náš tip: Zeleninový alebo mäsový vývar môžete popíjať počas celého dňa namiesto čaju. Dbajte však o to, aby nebol priveľmi slaný. Radšej na dochutenie pridajte bylinky, nie soľ.
Čo ste jedli po pôrode ako prvé jedlo? Chutilo vám?
Zdroje:
https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/diet-and-micronutrients/iron.html
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iodine-HealthProfessional/#h3
https://academic.oup.com/jn/article/131/5/1497/4686853