Click here!

Vitamín C: Kto ochorie, zháňa celaskon. No najlepší je prírodný vitamín C

(Zdroj foto: AdobeStock.com)

Videli ste už vo filme, ako námorníci počas dlhých plavieb na mori rýchlo prichádzali o zuby?

Dobrodruhovia kvôli jednotvárnej strave trpeli chorobou skorbut, ktorá vzniká z nedostatku vitamínu C.

Preto časom začali vyhľadávať potraviny, ktoré dnes poznáme ako hlavné zdroje vitamínu C.

Námorníci a piráti len z vlastnej skúsenosti spozorovali, že zrazu majú lepšiu imunitu a zuby „zostávajú na mieste“.

Ako získate prírodný vitamín C?

Koľko vitamínu C prijať za deň?

Prečo sa céčkom nepredávkujeme?

Vitamín C a jeho úloha v organizme

Ľudia od nepamäti vyhľadávali potraviny s vyšším obsahom vitamínu C, najmä ak ich trápili zdravotné problémy. O chémii síce nevedeli nič, no nie je nad empirickú skúsenosť.

Vitamín V bol oficiálne objavený až v roku 1928, keď ho maďarský biochemik Albert Szent-Györi izoloval z hovädzích nadobličiek, neskôr z kapusty a pomarančov. A v čom je teda C-éčko unikátne?

Okrem celkového posilnenia obranyschopnosti, má antioxidačné účinky, takže zbavuje telo rôznych škodlivín. Nevýhodou je, že organizmus nedokáže spracovať „céčko“ vo veľkých dávkach.

Aj preto musíme céčko prijímať v menších porciách počas celého dňa, čo zabezpečí jeho postupné uvoľňovanie.

Vitamín C tiež pomáha pri spracovaní vitamínu E, čo je ďalší silný antioxidant.

Aká je denná dávka vitamínu C?

Odporúčaná denná dávka závisí od veku, v dospelosti aj od druhu práce. Dieťa do 1. roka potrebuje pre správny vývoj viac vitamínu C, potom sa množstvo výrazne zníži.

V dospelosti denná dávka postupne narastá na 90130 mg. Odporúčaná denná dávka podľa veku, ak lekár nerozhodne inak:

  • dieťa do 6 mesiacov – 40 mg,
  • dieťa od 6 do 12 mesiacov – 50 mg,
  • dieťa od 1 do 3 rokov – 15 mg,
  • dieťa od 4 do 8 rokov – 25 mg,
  • dieťa od 9 do 13 rokov – 45 mg,
  • chlapec od 14 do 18 rokov – 75 mg,
  • dievča od 14 do 18 rokov – 65 mg,
  • dospelý muž, ktorý nepracuje manuálne – 90 mg,
  • dospelá žena, ktorá nepracuje manuálne – 75 mg,
  • dospelý človek s ľahkou manuálnou prácou – 100 mg,
  • dospelý človek so stredne ťažkou manuálnou prácou – 120 mg,
  • dospelý človek s ťažkou manuálnou prácou – 130 mg,
  • tehotná žena – 85 mg,
  • dojčiaca žena – 120 mg.

Ako správne užívať vitamín C

Najlepšou formou dopĺňania céčka je strava. V každom hlavnom jedle rátajte s čerstvou zeleninou alebo čerstvým ovocím.

Pokiaľ užívate vitamín C ako doplnok stravy, robte tak nalačno, krátko pred raňajkami. Zapíjajte vždy čistou vodou.

Ak céčko užívate pre silnejšiu imunitu, rozdeľte si to na 2 dávky. Tú druhú si dajte večer, krátko pred spaním.

celaskon-vitamín-c
Zdroj foto: AdobeStock.com

Dá sa vitamínom C predávkovať?

Vitamín C sa neukladá v tukoch, ako iné vitamíny. Je rozpustný vo vode, preto sa v tele neudrží dlho. Z tohto dôvodu sa ním nemôžete predávkovať.

Ak má organizmus nadbytok vitamínu C, automaticky ho vylučuje močom, nerobí si žiadne zásoby. Aj preto si céčko treba dopĺňať počas celého dňa.

U človeka s citlivým trávením sa môžu nárazovo vyššie dávky vitamínu C prejaviť hnačkami alebo bolesťami brucha.

Príznaky nedostatku vitamínu C:

  • bolesti svalov a kĺbov,
  • únava,
  • opakujúce sa prechladnutia, chrípky,
  • vypadávanie vlasov,
  • horšia kvalita nechtov a pokožky,
  • pomalšie hojenie rán,
  • podráždenosť, zhoršenie psychiky,
  • vytváranie modrín (aj po slabom údere),
  • krvácanie ďasien,
  • časté zápaly v tele.

Potraviny, ktoré obsahujú vitamín C

Keď ľuďom chýba vitamín C, zo zvyku siahajú po citrusovom ovocí. V skutočnosti je ho oveľa viac v rôznych druhoch zeleniny. Napríklad 100 gramov citrónov alebo pomarančov má 40 – 55 mg vitamínu C.

Oproti tomu – rovnaké množstvo ružičkového kelu má 80115 mg vitamínu, petržlenová vňať 100170 mg, brokolica 110120 mg, paprika od 80 do 200 mg.

A pozor, na záver prichádza superzdroj vitamínu C – sú to šípky. 100 gramov šípok obsahuje 8001200 mg vitamínu C!

najkvalitnejsi vitamin c šípky
Zdroj foto: AdobeStock.com

Ďalšie potraviny s vyšším obsahom céčka:

  • čierne ríbezle,
  • grep,
  • kyslá kapusta,
  • špenát,
  • kivi,
  • jahody,
  • chren,
  • kôpor,
  • zelerová vňať,
  • fenikel.

Tekutý vitamín C – najlepšie vstrebateľný vitamín C

Hlavným zdrojom vitamínu C má byť čerstvá strava. Ak to nestačí, siahame po náhrade – tabletách a šumivých prípravkoch (tzv. celaskon).

Tretiu možnosť predstavuje tekutý vitamín C, nazývaný aj lipozomálny. Pôvodne sa v tejto podobe využíval u onkologických pacientov.

Jeho výhodou je postupné uvoľňovanie a vstrebávanie (počas 12 hodín), takže má dlhšiu účinnosť, pričom zrýchlene posilňuje imunitu. V tejto podobe je šetrnejší aj pre tráviaci trakt.

Tekutý vitamín C sa zmieša s vodou a vypije nalačno pred raňajkami alebo spaním.

Vitamín C a jeho účinky

Podpora tvorby kolagénu

Kolagén (alebo módne – bielkovina mladosti) zabezpečuje funkčnosť kĺbov, ohybnosť kolien, spevňuje cievne steny aj ďasná. Vitamín C podporuje vstrebávanie kolagénu, zároveň zvyšuje jeho účinnosť.

Prečisťovanie pečene

Keďže vitamín C je silným antioxidantom, pomáha aj pri prečisťovaní pečene. V tomto prípade sa odporúča tekutý vitamín C, ktorý nie je pre pečeň natoľko zaťažujúci.

Posilnenie srdca a ciev

Okrem už spomínaného spevnenia ciev, vitamín C zabraňuje usádzaniu cholesterolu v krvi. To je tá najlepšia prevencia pred vznikom aterosklerózy (kôrnatenie tepien), aj následných komplikácií, ako cievna mozgová príhoda alebo srdcový infarkt.

Vitamín C a imunita

Najomieľanejšou prednosťou céčka je posilnenie imunity. Už naše staré mamy vedeli, že pred chrípkovou sezónou treba jesť veľa čerstvého ovocia a zeleniny. Na to v súčasnosti akosi zabúdame, lebo uprednostňujeme vitamínové náhrady.

A prečo vlastne céčko posilňuje imunitu?

Čo také „robí“ v našom tele?

V prvom rade – podporuje tvorbu bielych krviniek, ktoré chránia pred infekciami a vírusmi. Okrem toho posilňuje metabolizmus, vďaka čomu sa ľahšie zbavujeme toxínov, ktoré významne znižujú imunitu.

Ak už cítite prvé príznaky nachladnutia, užite si céčko. Zvýšená dávka v prvých hodinách dokáže chorobu potlačiť. Odporúča sa aj citrónová šťava s medom.

Pri vírusovom ochorení alebo prechladnutí jedzte ešte viac čerstvého ovocia a zeleniny.

Vitamín C pri anémii

Najčastejšou príčinou chudokrvnosti (anémie) je nedostatok železa v krvi. Železo sa nedokáže dostatočne vstrebávať, ak mu v tom nepomáha vitamín C.

Aj preto sa odporúča, aby sme kombinovali všetky potraviny, ktoré sú bohaté na železo, s tými, ktoré majú aj vyšší podiel céčka.

Takže, ak pečiete steak, uduste si k nemu ružičkový kel alebo brokolicu.

Do strukovinovej polievky zase pridajte (na konci varenia) zelerovú a petržlenovú vňať.

Ak máte zmysel pre zvláštne kombinácie, pečeňovú paštétu podávajte s ríbezľovým pyré.

vitamín-C-tablety-v-lekárni.jpg 22. júna 2020
Zdroj foto: AdobeStock.com

Vitamín C pri nadmernej únave

Pravdepodobne prvým symptómom absencie céčka je únava. Môžete každú noc dobre spať, aj pravidelne športovať, napriek tomu sa to nezlepší.

Namiesto bezhlavého užívania magnézia, alebo ešte horšie – viac šálok kávy, sa radšej pozrite na svoj jedálniček. Zelenina – skoro žiadna, ovocie – len v kompóte.

Ak si budete denne variť šípkový čaj z celých plodov, alebo užívať výživový doplnok so šípkami, urobíte lepšie. Uvidíte, ako rýchlo sa vrátite do pôvodnej kondície.

Pokiaľ únava pretrváva, konzultujte svoj stav s lekárom.

Fajčiari a vitamín C

Viaceré výskumy potvrdili, že fajčiari majú výrazne nižšiu hladinu vitamínu C. Nikotín totiž bráni vstrebávaniu céčka. Aj preto by mali fajčiari denne prijať až o 35 mg viac vitamínu C, ako iní ľudia.

Dôležité je to aj kvôli čisteniu organizmu od škodlivín, ktoré vdychujú spolu s dymom. Vyšší príjem céčka sa odporúča aj u pasívnych fajčiarov.

Zdroje:

Pridaj komentár