Zdravá pečeň

odborný garant:
MUDr. Marek Rác, PhD.

Pečeň? Slováci a Slovenky netušia ani to, kde sa nachádza!

Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Štatistiky hovoria jasne a alarmujúco. Na choroby pečene umierame veľmi často a veľmi skoro. V skutočnosti Slovensku patrí prvenstvo v predčasných úmrtiach na choroby pečene v rámci Európskej únie.

Infarkt, mozgová porážka, vysoký krvný tlak, vysoký cholesterol, tuky – to všetko sú známi páchatelia, ktorí nám skracujú život. Za ochranu stojí však aj ďalší orgán, nielen srdce či mozog. Ak vám prestane fungovať pečeň (hepar), prestanete fungovať aj vy.

Nechceme strašiť, ale výsledky celosvetového prieskumu o ochoreniach pečene v roku 2020 zverejnené v magazíne Lancet hovoria jasne: Slovensko dosiahlo prvenstvo vo výskyte cirhózy pečene vo svete a v úmrtnosti. Tento životne dôležitý orgán môže trápiť mnoho ochorení, ktoré si nemusíme hneď všimnúť. Ešte horšie je, že na pečeň úplne zabúdame.

Na čo nám je pečeň a ako funguje?
Aké máte riziko ochorení pečene?
Prečo sa bez pečene nedá žiť?
Viete, ako si chrániť pečeň?
Čo sa skrýva pod názvom pečeňové testy?

Pečeň je najväčšou a najkomplexnejšou žľazou v organizme. Má hnedočervenú farbu, je hladká, pružnej a pevnej konzistencie. Krehkosť parenchýmu pečene sa prejavuje vznikom trhlín pri úrazoch s tendenciou k závažnému krvácaniu. Nachádza sa v brušnej dutine v pravom hornom kvadrante pod bránicou. Váži okolo 1,5 kg.

Pečeň predstavuje hlavný metabolický orgán tela. Jej význam spočíva v premene látok, ktoré sa do nej dostávajú cievnou cestou. Tieto sú pečeňovými bunkami spracované a pripravené na použitie pre vlastnú potrebu pečene či iných orgánových systémov. Je nenahraditeľná a nevyhnutná – ak zlyhajú funkcie pečene, zomierame.

Na jednej strane je to odolný orgán, ktorý je ľahké ignorovať – kým sa niečo nepokazí. Žiaľ, mnohí to aj robíme. Málokto si uvedomuje, aký vplyv na pečeň má životospráva či životný štýl. Veď keby bolo niečo zle, cítili by sme bolesť alebo nevoľnosť – no nie? Áno aj nie. Mnoho problémov a potenciálne nebezpečných stavov začína úplne nenápadne. Bolesťou, nevoľnosťou, ožltnutím, vodnatieľkou, krvácaním alebo inými prejavmi sa prihlásia až vtedy, keď sa problémy nabalia a vznikne problém väčší, ťažšie liečiteľný. Tomuto príznakovému štádiu môže predchádzať dlhé štádium bezpríznakové.

Pečeň zaťažujeme najviac a tvárime sa, že ju nepoznáme

Na druhej strane, pečeň je veľmi vyťaženým orgánom ľudského tela. Pre svoje mnohé povinnosti, syntetizačné a detoxikačné úlohy, býva vystavená negatívnym vplyvom (z vonkajšieho aj vnútorného prostredia) vírusovtoxínov, zápalu. Pečeň je však usilovný orgán s veľkou funkčnou rezervou, ktorý sa nezvykne sťažovať. Často sa poškodenie pečene stane zrejmým až príliš neskoro. Čo to znamená? Že aj keď necítime žiadne príznaky, môže byť pečeň už poškodená a na nebezpečnej ceste.

Viete o tom, že pečeň je jediný orgán tela, ktorý bude pokračovať v práci, aj keď sú poškodené dve tretiny z nej? Sonografia ukáže viac. Zdroj foto: stock.adobe.com

Zdravá pečeň je ako chemická továreň či čistička odpadu

Ak nemáte k vlastnej pečeni blízko, dovolíme si tento esenciálny orgán predstaviť. Zdravá pečeň, ktorá váži niečo nad jeden kilogram, je zložitá chemická továreň. Funguje 24 hodín denne, po celý náš život. Nikdy si nemôže povedať: „mám dosť, na víkend vypnem“. Spracuje prakticky všetko, čo jeme, pijeme, dýchame, dokonca aj to, čo si natierame na pokožku. Nachádza sa v dutine brušnej, pod pravou bránicou, pod pravým rebrovým oblúkom.

Funkcia pečene: Pečeň vykonáva viac ako 500 životne dôležitých činností

Každý jeden deň dodáva telu energiu, produkuje mnohé látky potrebné a nevyhnutné pre fungovanie organizmu, bojuje proti infekciám a toxínom, vytvára faktory potrebné na zrážanie krvi, reguluje hormóny (aktivuje a deaktivuje) a robí mnohé ďalšie „domáce práce“.

Pečeň má pri metabolických procesoch nenahraditeľnú a centrálnu úlohu. Takmer všetky metabolické pochody prebiehajú v hepatocytoch. Niektoré z nich sú pre pečeňové bunky unikátne a neuskutočňujú sa v žiadnej inej bunke ľudského tela, napríklad: konjugácia bilirubínu (žltého farbiva), syntéza žlčových kyselín, metabolizmus steroidných hormónov, syntéza albumínu a fibrinogénu.

Ako hlavný orgán metabolizmu je pečeň zodpovedná za látkovú premenu bielkovín, sacharidov a tukov. Produkcia aminokyselín, peptidov a bielkovín predstavuje ich významný zdroj pre celý organizmus.

Pečeň sa významným spôsobom podieľa aj na homeostáze vnútorného prostredia. Regulácia koncentrácie cukrov v krvi je udržiavaná v rovnovážnom stave práve produkciou a vychytávaním glukózy. Tvorba žlče, žlčových kyselín predstavuje nielen potrebnú súčasť procesov trávenia, ale aj metabolických procesov v rámci hormonálnej regulácie. Neutralizácia, detoxikácia a eliminácia odpadových produktov metabolizmu, cudzorodých látok, toxínov a ich príprava na vylúčenie z tela sa odohráva v pečeni. Pečeň slúži ako dôležitá zásobáreň nielen energetických substrátov (glykogén), ale aj vitamínov či minerálov. Nezanedbateľnú úlohu plní aj pri imunitných procesoch. Táto mnohostranná participácia pečene na životne dôležitých funkciách z nej robí nenahraditeľný orgán.

Najdôležitejšie úlohy pečene:

  • Čistí krv – metabolizuje a detoxikuje alkohol, drogy, cudzorodé látky a chemikálie, neutralizuje a ničí jedovaté látky.
  • Usmerňuje prísun „paliva“ – produkuje, skladuje a dodáva rýchlu energiu (glukózu), aby bola naša myseľ bdelá a telo aktívne. Spracúva tuky, tvorí bielkoviny a metabolizuje sacharidy. Z bielkovín, ktoré sú výsledkom práce pečene, sa mnohé podieľajú na transporte látok v krvi, zrážaní krvi a zvyšovaní odolnosti voči infekciám.
  • Reguluje rovnováhu hormónov – vrátane pohlavných hormónov, hormónov štítnej žľazy, kortizónu a iných hormónov nadobličiek.
  • Slúži na metabolizáciu tukov, tvorí, uskladňuje a vylučuje tuky (mastné kyseliny a cholesterol).
  • Reguluje prísun a uskladňovanie mnohých vitamínov a minerálov – vrátane železa a medi.
  • Tvorí žlč – žlčou odstraňuje toxické látky z tela a žlč pomáha pri trávení. Žlčové kyseliny majú aj mnohé ďalšie regulačné úlohy pri metabolizme energetických substrátov.
  • Je hlavným producentom energie – požité jedlo a z neho vytvorené substancie premieňa na potrebnú energiu. Premenou bielkovín, cukrov, tukov na energiu pečeň zabezpečuje, že telo má všetko, čo potrebuje, aby mohlo fungovať.
  • Pečeň je tiež motorom organizmu – vytvára energetické substráty a poháňa mnohé z kritických systémov tela.
  • Funguje aj ako „lekárnik“ – musí spracovať všetky lieky, vitamíny alebo bylinné prípravky, ktoré užívame – a často ešte skôr, ako začnú účinkovať. Slúži na ich metabolizáciu, aktiváciu a deaktiváciu. Nadmerné zaťaženie môže vyústiť do poškodenia pečene. Nevhodné kombinácie liekov, eventuálne tiež s alkoholom, predávkovanie môžu vyústiť do jej poškodenia.
Užívanie rizikových liekov, nevhodných kombinácií liekov, doplnkov výživy v neprimeranom dávkovaní, eventuálne v kombinácii s konzumáciou alkoholu predstavuje hazard s pečeňou. Zdroj foto: stock.adobe.com

Chorá pečeň: Fakty a mýty

Zdá sa, že okolo zdravia pečene koluje ešte viac mýtov ako pri iných orgánoch. K najčastejším patria fámy o tom, že poškodenú pečeň môže mať len konzument alkoholu, prípadne užívateľ drog. Žiaľ, rizikových faktorov je podstatne viac.

Stukovatenie (steatóza) pečene nemusí nevyhnutne súvisieť s alkoholom. K stukovateniu môže viesť okrem alkoholu aj nadváha/obezita, cukrovka, lieky a napríklad aj vírusové hepatitídy. Civilizačné vplyvy majú negatívny vplyv nielen na zdravie pečene dospelých, problémom sa dnes javí aj neustále rastúci počet detí a adolescentov s poškodením pečene.

Druhý mýtus hovorí: Keby som mal chorú pečeň, všimol by som si to. Prišlo by mi zle alebo by som zožltol. Ochorenia pečene bývajú v úvodných štádiách často bez príznakov a prebiehajú nepozorovane. Pri niektorých stavoch vám vôbec nemusí byť zle, nemusíte cítiť bolesť či mať žltú kožu. Pečeň dá majiteľovi pocítiť, že je zle, až keď je extrémne preťažená alebo výrazne poškodená.

Smutné tiež je, keď si myslíme, že pri pravidelných prehliadkach u praktického lekára či praktickej lekárky by sa musel problém s pečeňou ukázať. Nemusel. Zvyčajne sa pečeňové testy robia len vtedy, ak máme vyššie riziko ochorení pečene alebo sme s ňou už mali problém. Preto, ak máte podozrenie, že vám pečeň nefunguje tak, ako by mala, požiadajte praktický lekársky personál o pečeňové testy a zobrazovacie vyšetrenie pečene. Sú stavy a ochorenia pečene, ktoré sa nemusia prejaviť záchytom zvýšenej aktivity pečeňových testov.

Ďalším mýtom je, že keď správne čistíme pečeň, potom musí byť v poriadku. Pozrime sa, ako fungujú či skôr nefungujú detoxikačné kúry:

https://slovenskypacient.sk/detoxikacia-organizmu-ocista-pecene-ci-ocista-docista-vazne-to-funguje/

Problémy s pečeňou: Nie je to len cirhóza  

Poškodenie pečene môže mať viacero príčin:

Infekcie, baktérie, vírusy a parazity

Ak tento orgán infikujú vírusy, baktérie, parazity, vyvolajú zápal, ktorý spôsobí poškodenie pečene. Chronické zápalové postihnutie sa môže prejaviť jazvovatením a tuhnutím tkaniva pečene, ktoré môže vyústiť do štádia pečeňovej cirhózy. Vírusové zápaly pečene majú rôznych pôvodcov a rôzne cesty šírenia. Vírusové hepatitídy B, C a D predstavujú zástupcov chronických infekcií pečene. Sú prenosné krvou, pohlavným stykom či infikovanou telesnou tekutinou. Vírusové hepatitídy A a E predstavujú zväčša akútny zápal pečene, ktorý vyvolávajú vírusy prenosné vodou či kontaminovanou potravou.

Abnormality imunitného systému

Choroby, pri ktorých imunitný systém napáda určité časti tela (autoimunitné ochorenia), môžu tiež ovplyvniť či priamo postihnúť pečeň.

Príklady autoimunitných ochorení pečene:

  • autoimunitná hepatitída,
  • primárna biliárna cholangitída,
  • primárna sklerotizujúca cholangitída.

Genetika

Aj „zlý“ gén zdedený od jedného alebo oboch rodičov môže spôsobiť nahromadenie rôznych toxicky pôsobiacich látok v pečeni, čo má za následok poškodenie pečene.

Najznámejšie genetické ochorenia pečene sú hemochromatóza, Wilsonova choroba, nedostatok alfa-1 antitrypsínu (A1AT).

Takto vidí vedecká a lekárska komunita chorú pečeň človeka. Zdroj foto: stock.adobe.com

Rakovina pečene a iné

Dlhodobý – chronický zápal či poškodenie pečene môže viesť k vzniku rakoviny pečene. Jej výskyt neustále narastá a má výrazne vzostupný trend. Problém v liečbe predstavuje záchyt v pokročilom štádiu, keď vyliečenie už nie je možné. Môže postihnúť aj pomerne mladých ľudí a vzniká takmer výlučne vo výrazne poškodenej pečeni. Predstavuje pomerne častú komplikáciu cirhózy pečene. Ďalšiu závažnú diagnózu predstavuje ťažko liečiteľný karcinóm žlčovodov.

Čo zvyšuje riziko poškodenia pečene?

  • konzumácia alkoholu,
  • nadváha či obezita,
  • cukrovka,
  • nedostatočná fyzická aktivita, sedavý spôsob života,
  • tetovanie alebo piercing, podávanie krvných derivátov,
  • chirurgické zákroky,
  • injekčné podávanie drog, užívanie drog,
  • kontakt s krvou a telesnými tekutinami iných ľudí,
  • nechránený sex, homosexualita,
  • chemikálie a toxíny v prostredí,
  • ochorenia pečene v rodine.

Komplikácie ochorenia pečene sa líšia v závislosti od príčiny problémov s pečeňou a od dĺžky trvania. Neliečené chronické ochorenie pečene môže vyústiť do cirhózy a prejsť až do zlyhávania pečene. Búrlivo prebiehajúce akútne poškodenie môže taktiež skončiť zlyhaním pečene, čo predstavuje život ohrozujúci stav.

Životný štýl pre zdravú pečeň

Prevencia pred chorobami pečene je vo veľkej miere v našich rukách. Každý jeden deň môžeme urobiť rozhodnutia, ktoré ovplyvnia naše zdravie a zdravie našej pečene. Neviete ako?

Prevenciou pred ochoreniami pečene je náš zdravý životný štýl, každodenný výber pri nákupe produktov a potravín pre domácnosť, ich spôsob spracovania. Nezastupiteľné miesto má zdravý pohyb a vykonávané pravidelné športové aktivity. Konzumácia alkoholu predstavuje veľký rizikový faktor spojený s poškodením pečene.

Podstatou ochrany pečene je pochopenie toho, akú kritickú úlohu zohráva pri udržiavaní nášho celkového zdravia. A tiež si musíme uvedomiť, ako činnosti, ktoré možno považujeme za samozrejmé, môžu pomôcť alebo poškodiť tento životne dôležitý orgán. Až potom sme na správnej ceste k zníženiu rizika vzniku nielen chorôb pečene, ale aj iných chorobných stavov vrátane cukrovky a srdcových chorôb. Jednoducho preto, že s funkciou pečene priamo súvisia.

Zdroj foto: stock.adobe.com

Čo všetko vplýva na pečeň a môžeme to zmeniť?

  • Rizikové lieky, kombinácie liekov, voľnopredajné lieky a liečivá, bylinky, niektoré alternatívne terapie, výživové doplnky,
  • prípravky určené na skrášľovanie tela vrátane krémov, mejkapu, masiek…,
  • toxické chemikálie používané v domácnosti alebo chemikálie v práci,
  • skrášľovacie procedúry: body art, piercing, tetovanie, nalakované nechty,
  • cestovanie do rizikových oblastí,
  • rizikový pohlavný styk, homosexuálny styk,
  • krvné preparáty, dialýza, invazívne a chirurgické zákroky,
  • spôsob prípravy jedla, stravovania,
  • konzumácia alkoholu,
  • sedavý spôsob života, nedostatok pohybových aktivít.

Jedlo a pečeň: Ako ovplyvňuje jedlo zdravie pečene?

Hoci neexistuje žiadna špecifická „diéta pre zdravie pečene“, tieto tipy podporia zdravé fungovanie pečene:

  • Nepreťažujme tráviaci trakt. Rozumné stravovacie návyky, striedmosť v jedle, jesť malé jedlá pravidelne je vždy lepšie ako naopak. Pečeň sa neteší vynechávaniu jedál, ale ani ich prebytku. Primeraný príjem tekutín predstavuje podmienku zdravého fungovania pečene.
  • Snažme sa obchádzať polotovary a spracované jedlá, uprednostňujme plnohodnotné potraviny vrátane čerstvého ovocia a zeleniny, zdroje bielkovín (strukoviny, chudé mäso), celozrnné výrobky (quinoa, divoká ryža), mliečne výrobky (nízkotučný jogurt, mlieko a syr) a zdroje zdravých tukov (orechy, avokádo, mastné ryby).
  • Pozor tiež na presolené a presladené jedlá. Veľa cukru a nasýtených tukov v strave môže mať podobný účinok ako priveľa alkoholu – hromadenie tuku v pečeni (steatózu).

Diagnostika ochorení pečene: Čo ukážu pečeňové testy?

V niektorých prípadoch si nemusíme všimnúť žiadne symptómy poškodenia pečene po celé roky, dokonca desaťročia. Napriek tomu už pečeň môže byť značne poškodená. Dobrou správou je, že mnohým ochoreniam pečene možno predísť. Včasná diagnostika je pre liečbu pečene kritická, preto je dôležité požiadať lekára či lekárku o posúdenie zdravia pečene.

Pečeňové testy sú krvné testy zamerané na posúdenie stavu pečene a žlčových ciest. Merajú hladiny aktivity určitých vybraných enzýmov a bielkovín v krvi a vďaka nim vieme, ako dobre pečeň plní svoje funkcie. Taktiež merajú enzýmy, ktoré pečeňové bunky uvoľňujú v reakcii na poškodenie alebo ochorenie. Abnormálne výsledky pečeňových testov však nemusia hneď znamenať ochorenie pečene. Lekár vám výsledky vysvetlí podrobnejšie.

Významnú úlohu pri diagnostike ochorení pečene zohrávajú zobrazovacie vyšetrenia. Základným vyšetrením je ultrazvukové vyšetrenie. Meranie tuhosti tkaniva pečene pomôže posúdiť štádium poškodenia a meranie množstva tuku v pečeni je dnes možné neinvazívne, bez podstúpenia pečeňovej biopsie.

Odbornú kontrolu zabezpečil MUDr. Marek Rác, PhD., lekár so špecializáciou klinická farmakológia a hepatológia, primár internej kliniky vo Fakultnej nemocnici Nitra. Je členom Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti, pracuje vo výbore Slovenskej spoločnosti klinickej farmakológie, je členom výboru Slovenskej hepatologickej spoločnosti a vedúcim pracovnej skupiny pre MASLD.

Viac informácií o starostlivosti o pečeň získate na oficiálnych stránkach:

www.slovhep.sk – Slovenská hepatologická spoločnosť

www.sancaprepecen.eu – Občianske združenie Šanca pre pečeň

Zdroje:

Your Liver

https://liverfoundation.org/for-patients/about-the-liver/health-wellness/

https://www.webmd.com/hepatitis/features/healthy-liver

Pridaj komentár