Zdroj foto: www.stock.adobe.com
Jedlo môže byť liek, ale aj toxín. Ak sa čo len trochu zaujímate o vlastné zdravie, zdravie vašej rodiny alebo uvažujete, ako si upraviť stravu, potom ste sa už určite stretli s výrazom vysoko spracované potraviny. Nielen výživoví poradcovia, ale aj lekári stále viac upozorňujú na negatívne účinky spracovaných potravín na ľudské zdravie. Prečo nepatria do zdravej životosprávy?
Čo sú to vysoko spracované potraviny?
Ktoré potraviny patria do tejto skupiny?
Aký majú vplyv na ľudské zdravie?
Na rozvoji ktorých ochorení sa často podieľa nezdravá strava?
Ako súvisia vysoko spracované potraviny s imunitou?
Aj vy ste si povedali, aké je fajn, že v supermarketoch zoženiete hotové do škatúľ zabalené jedlá alebo polotovary, ktoré máte raz-dva pripravené, stačí ich ohriať v mikrovlnke alebo ich môžete rovno zjesť? Isteže, je to spôsob, ako si jednoducho a rýchlo zaobstarať obed do práce či na cesty. Viac ako jednoduchosť a rýchlosť „prípravy“ jedla by nás však mala zaujímať jeho kvalita.
Je najvyšší čas pozrieť sa, čo si vlastne pravidelne dávame do tela. Vysoko spracované potraviny sú totiž všade okolo nás a možno ani len netušíte, koľko z nich každodenne jete. Prečo je to vlastne také dôležité?
Dôkazov o škodlivosti spracovaných potravín stále pribúda
Vedci už pred rokmi v súvislosti so spracovanými potravinami vyjadrili viaceré obavy, dodnes pribúdajú ďalšie dôkazy o ich škodlivosti voči zdraviu. Lekári taktiež upozorňujú na to, že vysoko spracované potraviny sa stávajú znepokojujúcim trendom. Na jednej strane sa snažíme byť bližšie k prírode, na strane druhej dávame do seba čoraz viac chémie. Najmä mliečne a mäsové výrobky, ak majú mať dlhšiu trvanlivosť, musia byť ošetrené prísadami, ktoré zaručujú ich bezpečnosť, i keď už nie sú v pravom zmysle čerstvé. Takéto potraviny najčastejšie spadajú do kategórie vysoko spracovaných.
Vysoko spracované potraviny: Ktoré sem patria?
Možno budete prekvapení, ale viac ako 60 percent potravinového sortimentu v bežných obchodoch je vysoko spracovaný tovar. Patria k nemu:
- hotové jedlá a polotovary v rôznych formách – mrazené, chladené,
- konzervované potraviny vrátane zeleniny,
- sušienky, keksy, krekry, čipsy, lupienky,
- rôzne malinovky a sladené nápoje,
- cukríky a iné balené sladkosti,
- mäsové výrobky: klobásy, párky, salámy, šunky, mäso v konzerve,
- mäkké syry, nátierky, paštéty,
- raňajkové cereálie.
Tieto druhy potravín zároveň tvoria väčšinu kalórií, ktoré pravidelne jedávajú mnohé rodiny, a to nielen v Amerike (v tomto smere neslávne známej), ale aj u nás na Slovensku. Stačí sa pozrieť, čo dostávajú školáci na desiatu… Samozrejme, úplne sa vyhnúť spracovaným potravinám dnes nie je prakticky ani možné. Vždy však môžeme zabrániť tomu, aby sme ich jedli priveľa. Ináč sa skôr či neskôr dočkáme negatív, ktorými ohrozujú ľudské zdravie.
Prečo sú spracované potraviny také zlé? Čo na nich škodí?
Vysoko spracované potraviny – konzervy, nátierky, polotovary, sladené nápoje, mäsové a mliečne výrobky, ktoré prešli viacerými priemyselnými úpravami, majú často zvýšené množstvo soli, cukru alebo nasýtených tukov. Všetky tri látky v nadmerných množstvách ohrozujú zdravie.
Okrem toho sú vysoko spracované potraviny tiež zvyčajne chemicky ošetrené prísadami alebo konzervačnými látkami, aby mali lepšiu chuť, textúru alebo dlhšiu trvanlivosť. Jednoduchý spôsob, ako zistíme, či je potravina vysoko spracovaná alebo nie, je pozrieť sa na etiketu. Ak zoznam ingrediencií obsahuje komplikované, ťažko rozlúštiteľné názvy a skratky, s istotou môžete povedať, že ide o vysoko spracovanú potravinu.
K čomu vedie častá konzumácia spracovaných potravín? Ako ohrozujú vaše zdravie?
1. Obezita
Vieme, že nadmerná spotreba cukru prispieva k obezite a tá zase vedie k množstvu ďalších chronických ochorení. Vysoko spracované potraviny sú často nabité pridanými cukrami. To, že na etikete nenájdete slovo „cukor“ , ešte nič neznamená. Na označenie rôznych druhov cukrov, teda sacharidov, pridávaných do spracovaných potravín sa používa až 50 rôznych slov. Najbežnejšie sú: kukuričný sirup, fruktóza, glukóza, sacharóza, slad alebo maltóza, med, melasa.
Akýkoľvek druh cukrov vrátane skrytých potravinám nepridáva žiadnu nutričnú hodnotu – iba sacharidy a kalórie. Navyše, prudkým nárastom a následným poklesom hladiny cukru v krvi vyvolajú čoskoro pocit hladu.
Cukor ako droga?
Viete o tom, že vysoko sacharidové jedlá vyvolávajú v mozgu pocit potešenia a túžby, ktorý je porovnateľný s pocitmi súvisiacimi s drogovou závislosťou? Tento fakt vysvetľuje, prečo je také ťažké odolať sladkej pochúťke, a tiež je odpoveďou na otázku, prečo pociťujeme podvedomú túžbu po ďalších vysoko spracovaných jedlách, keď si nejaké z nich dáme.
Podľa najnovších odporúčaní by pridané cukry mali tvoriť maximálne 10 % kalórií, ktoré denne prijmeme. Je to približne 10 čajových lyžičiek cukru denne. Zdá sa to veľa? Lenže v mnohých spracovaných potravinách je cukru podstatne viac!
2. Metabolický syndróm
Nadmerný príjem vysoko spracovaných potravín súvisí aj s metabolickým syndrómom. Čo je to metabolický syndróm? Je to skupina rizikových faktorov, ktoré vedú k srdcovým ochoreniam a k cukrovke typu II.
Metabolický syndróm vám lekári diagnostikujú vtedy, ak máte tri alebo viac z nasledujúcich rizikových faktorov:
- obvod pásu nad odporúčané hodnoty,
- zvýšené hladiny triglyceridov,
- nízke hladiny HDL (zdravého) cholesterolu,
- vysoký krvný tlak,
- vysoká hladina glukózy v krvi nalačno.
Rafinované sacharidy a tuk v tele
Keď budete pravidelne jesť rafinované sacharidy v nadmernom množstve, cukry sa začnú v tele ukladať ako tuk. To vedie k viacerým metabolickým následkom. Patria k nim časté výkyvy hladín glukózy v krvi, čo môže viesť k inzulínovej rezistencii i k zvýšeniu hladín triglyceridov v krvi. Tieto stavy zvyšujú riziko vzniku srdcových chorôb a cukrovky.
3. Zápalové ochorenia čriev
Spracované potraviny zohrávajú dôležitú úlohu aj pri rozvoji zápalových ochorení čriev: Crohnova choroba a ulcerózna kolitída. Príčinou sú chemické prísady – emulgátory, ktoré sa používajú na predĺženie trvanlivosti potravín a pomáhajú udržiavať ich tvar a textúru. Nachádzajú sa takmer v každom spracovanom potravinárskom výrobku vrátane chleba, zmesí na koláče, šalátových dresingov, omáčok, jogurtov, pudingov, tavených syrov, mäsových výrobkov, zmrzliny a dezertov.
Emulgátory v potravinách podobne ako v čistiacich prípravkoch
Zrejme vás prekvapí, keď povieme, že emulgátory používané v spracovaných potravinách sú podobné tým, ktoré sa nachádzajú aj v mydlách a v čistiacich prostriedkoch do domácnosti. Primárnou funkciou emulgátora totiž je, aby voda a olej zostali vo výrobku zmiešané – či už slúži na účely odstraňovania špiny a škvŕn, alebo na udržanie látok v potravinách pohromade. Bez nich by sa od seba oddelili.
Nedávna štúdia na myšiach kŕmených stravou, ktorá simulovala emulgátory v spracovaných potravinách, priniesla jednoznačné výsledky. Vedci si všimli pri myšiach významné zmeny v črevných baktériách, ktoré spustili niekoľko zdravotných problémov. A to vrátane už spomínanej obezity, metabolického syndrómu a zápalového ochorenia čriev.
4. Autoimunitné ochorenia
Autoimunitné ochorenia sú výsledkom „pokazenej“ funkcie imunitného systému. Ten začne útočiť na vlastné bunky tela v predstave, že sú to nepriatelia. Existuje viac ako 100 rôznych autoimunitných ochorení. Najbežnejšie sú: diabetes typu I, lupus, roztrúsená skleróza, reumatoidná artritída, Crohnova choroba a Hashimotov zápal štítnej žľazy.
70 percent imunitného systému je v črevách
Vedci odhadujú, že až 70 % nášho imunitného systému je v črevách. Črevný trakt je vystlaný špeciálnou vrstvou buniek nazývaných epitelové bunky. Slúžia ako ochranná membrána proti baktériám, toxínom a iným škodlivým látkam. Keď sa však tesné spojenia medi týmito bunkami narušia, poklesne obranyschopnosť tela a škodliviny sa ľahšie dostanú do tela. Hovoríme o zvýšenej priepustnosti čriev.
Horšie je, že ochrannú membránu v črevách dokáže poškodiť až sedem bežných aditív (glukóza, soľ, emulgátory, organické rozpúšťadlá, lepok, mikrobiálna transglutamináza a nanočastice), ktoré sa často a vo veľkých množstvách nachádzajú v spracovaných potravinách. Otvárajú dvere pre toxíny, ktoré poškodzujú telo a zvyšujú pravdepodobnosť vzniku autoimunitných ochorení.
5. Rakovina hrubého čreva a konečníka – kolorektálny karcinóm
Spracované potraviny dokázateľne zvyšujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Tentoraz je na vine spracované mäso – lunchmeat, slanina, klobásy, párky, salámy, balené údené mäso a akýkoľvek iný mäsový výrobok, ktorý bol chemicky ošetrený. Rizikom je aj častá konzumácia červeného mäsa.
50 g denne zvýši riziko rakoviny o 18 percent!
A teraz sa podržte: Už len 50 gramov spracovaného alebo červeného mäsa denne zvyšuje riziko kolorektálneho karcinómu o 18 %! Toto riziko súvisí s chemikáliami používanými na konzervovanie mäsa a so samotným procesom konzervácie.
6. Úzkosť a depresia
Ešte stále sme s vymenúvaním negatív vyplývajúcich z jedenia vysoko spracovaných potravín neskončili. Je tu ďalšie zdravotné riziko, ktoré by ste mali zvážiť. Strava s vysokým obsahom spracovaných potravín taktiež zvyšuje riziko úzkostí a depresívnych stavov. Súvisí to so zmätkom v črevách, ktoré tieto potraviny spôsobujú. Ako? V črevách totiž vzniká z veľkej časti sérotonín – dôležitý stabilizátor nálady. Chemické prísady v spracovaných potravinách oslabujú schopnosť organizmu udržiavať zdravú hladinu sérotonínu.
Cukry spôsobujú aj výkyvy nálad
Myslite tiež na to, že pridané cukry spôsobujú prudký nárast glukózy v krvi a zvýšenú produkciu inzulínu. Výsledkom je metabolický proces podobný horskej dráhe, ktorý vyúsťuje do zmien nálad. Pocítite hyperaktivitu, ktorú po čase vystrieda letargia a nezáujem. Vaše telo opäť vyšle signál, že potrebuje ďalšie maškrty, aby sa prebralo. Lenže keď mu ich dáte, stávajú sa vysoko návykovými.
Podčiarknuté a zrátané
Strava s vysokým obsahom spracovaných potravín znamená, že jete málo „skutočného“ jedla (zelenina, ovocie, strukoviny, semiačka, orechy, doma varené jedlo bez použitia polotovarov). Výsledkom je nedostatok vitamínov a minerálov, ktoré potrebujeme pre psychické i fyzické zdravie a celkovú pohodu. Aj keď je prakticky nemožné úplne vylúčiť spracované potraviny z každodennej stravy, môžete mať pod kontrolou, koľko ich zjete. Toto povedomie vás povedie k zdravšiemu životnému štýlu a znižuje riziko mnohých zdravotných problémov.
Jedlo môže byť liek, ale aj toxín. Vyberajte si potraviny, ktoré pracujú pre vás, nie proti vám.
Zdroje:
https://www.theguardian.com/food/2022/aug/31/highly-processed-food-consumption-risk-disease-evidence
https://www.verywellfit.com/processed-food-3898404
https://www.medicalnewstoday.com/articles/318630
New evidence links ultra-processed foods with a range of health risks
https://www.sciencealert.com/ultra-processed-food-is-everywhere-the-health-risks-go-deeper-than-we-realized