Zdravá pečeň

odborný garant:
MUDr. Marek Rác, PhD.

Pečeňová diéta: Čo jesť, aby ste ochránili pečeň a podporili jej uzdravenie?

Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Keď povieme pečeňová diéta, predstavíme si nemocničné stravovanie pre pacientov s cirhózou alebo žltačkou. Automaticky si povieme, že kým tam nie sme, nás sa to netýka. Avšak je to pravda len do istej miery. Už pri prvých štádiách ochorení pečene, dokonca aj v rámci prevencie, je vhodné vyhýbať sa látkam, ktoré obmedzujú fungovanie pečene a orgán dráždia. Nezabúdajme na to, že sme na prvom mieste v úmrtiach na ochorenia pečene na svete!

Našťastie, existujú potraviny, ktoré podporujú zdravie pečene a fungujú aj preventívne. Nie je to však len o potravinách…

Pri akých stavoch je potrebná pečeňová diéta?
Ako by mala vyzerať vaša životospráva, ak chcete podporiť zdravie pečene?
Prečo je úprava jedálnička základom ochrany a liečby pečene?
Aké potraviny podporujú zdravie pečene?
Akým jedlám a nápojom sa vyhýbať a prečo?

Ochorenia pečene si vyžadujú intenzívnu spoluprácu pacienta s lekárskym personálom. Nemôžeme čakať, že lekár či lekárka nám predpíše lieky a my ich budeme užívať, pričom nezmeníme nič zo svojich návykov a pohodlia. Aktívny prístup k ochrane zdravia pečene, prevencii chorôb pečene a k liečbe akútnych a chronických stavov je nevyhnutný. Diéta dokáže efektívne ovplyvniť stavy, ako sú zápal pečene, stukovatenie pečene či cirhóza, a zmeniť prognózu pacienta. Poďme pekne po poriadku.

Prečo je ochorenie pečene problémom? 

Čo napomáha k nárastu počtu pacientov v pokročilom štádiu pečeňových chorôb s potenciálnym rizikom rozvoja komplikácií? Pomalé šírenie osvety týkajúcej sa závažnosti pečeňových chorôb, oneskorené zapracovanie nových vedomostí smerujúcich k včasnej diagnostike a liečbe a tiež meškajúce zavedenie skríningu rizikovej populácie.

Takmer polovica obyvateľstva, v niektorých regiónoch až dve tretiny, je postihnutých nadváhou či obezitou. Problémové pitie alkoholu sa týka čoraz širšieho spektra populácie vrátane detí a mládeže.

Medzi štyri najčastejšie príčiny pečeňovej cirhózy a primárnej rakoviny pečene v Európe patria nadmerná konzumácia alkoholu, metabolická steatotická choroba pečene spájajúca sa s metabolickým syndrómom a vírusové hepatitídy typu B a C.

Aktuálne zaznamenaný opätovný nárast spotreby alkoholu v krajinách EÚ predstavuje hrozbu do budúcnosti aj pre Slovensko.

Pečeň v zdravom tele plní množstvo metabolických funkcií.

Pečeň má pri metabolických procesoch nenahraditeľnú a centrálnu úlohu. Ako hlavný orgán metabolizmu zodpovedá za látkovú premenu bielkovín, sacharidov a tukov. Významne sa podieľa aj na homeostáze vnútorného prostredia. Reguluje koncentráciu cukrov v krvi. Tvorí žlč ako potrebnú súčasť procesov trávenia. Očisťuje telo od odpadových produktov metabolizmu, cudzorodých látok, toxínov a pripravuje ich na vylúčenie z tela. Pečeň slúži ako dôležitá zásobáreň nielen energetických substrátov (glykogén), ale aj vitamínov či minerálov. Plní dôležitú funkciu v imunitných procesoch.

Ochorenia pečene obmedzujú fungovanie tohto životne dôležitého orgánu.

Pečeňová diéta: základné pravidlá

O liečebnom prínose takzvaných režimových opatrení vrátane diéty a primeranej fyzickej aktivity pri ochoreniach pečene nemôžeme pochybovať. Neexistuje žiadna univerzálna pečeňová diéta vhodná pre každého. Každý jeden pacient potrebuje individualizovať svoju stravu podľa aktuálnych potrieb organizmu a aj podľa príčiny, aktivity a štádia pečeňového ochorenia. Inú diétu bude potrebovať obézny diabetik v štádiu cirhózy pečene na podklade steatohepatitídy a inú pacient s vírusovou hepatitídou. Osobitnú výzvu pre dietológiu predstavuje pacient s cirhózou a zlyhávaním pečene. Správna diéta môže napomôcť náprave pečeňového zdravia.

Diéta ochraňujúca pečeň zahŕňa ovocie, zeleninu a rastliny s vysokým obsahom vlákniny (strukoviny a celé zrná). Lekár vám odporučí výrazne znížiť príjem vysoko- či ultraspracovaných potravín a nápojov vrátane tých, ktoré majú množstvo pridaného cukru, soli, rafinovaných sacharidov a nasýtených tukov.

Potrebujete stravu bohatú na živiny, založenú na plnohodnotných potravinách s vysokým obsahom vlákniny, bielkovín a nenasýtených tukov.

Vyhýbajte sa vyprážaným jedlám, bielemu pečivu, cestovinám, bielej ryži, sladeným potravinám a nápojom, alkoholu. Zdroj foto: stock.adobe.com

Potraviny, ktoré podporujú zdravie pečene

Jedlo má zásadný vplyv na naše zdravie. Vedecké prepojenie medzi potravinami a zdravím je už mnoho desaťročí dobre zdokumentované. Máme k dispozícii čoraz presvedčivejšie dôkazy, ktoré potvrdzujú, že zdravý životný štýl vrátane zdravého spôsobu stravovania pomáha dosiahnuť a udržať si zdravie a znížiť riziko chronických ochorení.

Dnes je stredomorská strava veľmi obľúbená pri chudnutí i udržaní dobrého zdravia. Hoci nebola pôvodne vytvorená pre ľudí s ochoreniami pečene, tento štýl stravovania kombinuje druhy potravín, ktoré napomáhajú regenerácii pečene. Je bohatá na zdravé tuky, antioxidanty a komplexné sacharidy. Pre zdravie pečene sú nevyhnutné aj vitamíny skupiny B.

Za tieto potraviny sa vaša pečeň poďakuje:

  • ryby a morské plody,
  • ovocie,
  • celozrnné potraviny,
  • orechy,
  • olivový olej,
  • zelenina,
  • avokádo,
  • strukoviny.

Pečeň a vláknina

Vláknina (rozpustná a nerozpustná) tvorí želatínovú bariéru pozdĺž črevnej steny. To limituje schopnosť čreva absorbovať živiny, redukuje rýchlosť vstrebávania a poskytuje predĺžený čas potrebný pre črevný mikrobióm. Fyziologické potlačenie vzostupu glukózy vedie k priaznivému zníženiu hladiny inzulínu. Útlm vstrebávania fruktózy potrebnej na výživu mikrobiómu v konečnom dôsledku znižuje hromadenie tuku v pečeni.

Pečeňová diéta a tuky: Vyberte si správne tuky

Tuky sú v strave nevyhnutné, ale treba si vedieť vybrať. Bunky celého tela tvoria energiu z glukózy, čo je druh cukru. Glukóza sa do buniek dostane z tráveného jedla a pečene pomocou hormónu inzulín. U ľudí so stukovatenou pečeňou často vzniká stav nazývaný inzulínová rezistencia. To znamená, že vaše telo síce produkuje inzulín, ale nedokáže ho dobre využiť. Glukóza sa hromadí v krvi a pečeň ju premieňa na tuk.

Nadmerný príjem kalórií sa prejaví aj vo forme hromadenia tukov v pečeni – vznikom steatózy pečene, stukovatením. Je preukázané, že pri steatóze vzniká inzulínová rezistencia. V jej dôsledku dochádza k nedostatočnému spomaleniu tvorby glukózy a k lipolýze v tukovom tkanive, ktoré vedú k zvýšenej koncentrácii voľných mastných kyselín a glukózy nalačno. Tak priamo zvyšujú riziko cukrovky.

Dobrá správa: Niektoré tuky pomáhajú telu lepšie využívať inzulín. Vďaka nim budú bunky prijímať glukózu a pečeň nebude mať potrebu vytvárať a ukladať tuk.

Aké tuky zaradiť do stravy?

Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybách, rybom oleji, v rastlinných olejoch, v orechoch (najmä vlašských), v ľanových semienkach a ľanovom oleji a v listovej zelenine. Ďalším typom tukov, ktoré by vám nemali chýbať sem-tam na tanieri, sú mononenasýtené tuky v rastlinných zdrojoch: olivy, orechy a avokádo.

V zdravej strave by sme mali prijímať viac omega-3 mastných kyselín ako omega-6 mastných kyselín. Omega-3 sú takzvané prekurzory kyseliny dokozahexaénovej a eikozapentaénovej, zjednodušene – majú protizápalové účinky a ochranný vplyv aj na pečeň.

Pečeňová diéta: Potraviny, ktoré pečeni škodia

Z jedálnička vylúčte nasýtené tuky. Prečo? Vedú k väčšiemu ukladaniu tukov v pečeni.

Potraviny s obsahom nasýtených tukov:

  • plnotučný syr,
  • jogurt (okrem nízkotučného),
  • červené mäso a bravčové mäso,
  • pečivo, polotovary a vyprážané jedlá s palmovým alebo kokosovým olejom,
  • sladkosti – cukríky, sladené nápoje a iné potraviny s pridanými cukrami vrátane kukuričného sirupu, ktorý má vysoký obsah fruktózy.

Ak potraviny obsahujú priveľa trans tukov, tieto môžu poškodzovať cievy i pečeň tvorbou reaktívnych kyslíkových radikálov.

Riziko rastie, ak vaša strava zahŕňa mnoho aminokyselín s rozvetveným reťazcom. Valín,
leucín a izoleucín sú esenciálne aminokyseliny potrebné pre svalovú biosyntézu. Avšak pri nadmernej konzumácii môžu škodiť. Odborne hovoríme, že sú deaminované v pečeni a presmerované na de novo lipogenézu. Tá vedie k hromadeniu tukov v pečeni. Výsledkom je steatóza, teda stukovatenie pečene.

Diéta na pečeň: Antioxidanty pre zdravie pečene

Pri hromadení tuku v pečeni vzniká riziko zápalu pečene, ktoré je spôsobené cez poškodenie voľnými radikálmi. Hovoríme o oxidačnom strese. Pomocníkom proti škodlivým vplyvom voľných radikálov sú antioxidanty. Ako ich doplníte do tela? Potravinami, ktoré antioxidanty obsahujú vo významnej miere.

Zdroj foto: stock.adobe.com

Potraviny bohaté na antioxidanty:

  • káva – kofeín pôsobí protektívne na zdravie pečene, najmä ak máte riziko ochorenia pečene,
  • zelený čaj – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8301033/,
  • surový cesnak,
  • ovocie, najmä bobuľové,
  • farebná a listová zelenina – zlúčeniny nachádzajúce sa v špenáte a inej listovej zelenine pomáhajú v boji proti stukovateniu pečene,
  • slnečnicové semienka,
  • mandle, orechy,
  • tekuté rastlinné oleje s mononenasýtenými tukmi – olivový alebo repkový olej,
  • strukoviny – šošovica, cícer, sója, fazuľa a hrach – sú veľmi výživné a zároveň obsahujú odolné škroby, ktoré zlepšujú zdravie čriev, znižujú hladinu glukózy a triglyceridov. Strava bohatá na strukoviny pomáha znižovať pravdepodobnosť stukovatenia (steatózy) pečene.

Pečeňová diéta a alkohol

Vyhýbajte sa alkoholu. Ak máte pečeňové testy vyššie, ako je norma, alkohol by ste nemali piť vôbec. Napriek tomu, že pečeňové ochorenia nemusia byť spôsobené len alkoholom, jeho konzumácia zdraviu pečene rozhodne neprospieva.

Etanol sa premieňa na pečeňový tuk, poškodzuje enzymatické dráhy a predlžuje oxidačný stres, ktorý má toxický efekt na mnohé orgánové systémy vrátane pečene.

Pečeňová diéta a cukor

Pridaný cukor je základným markerom vysoko spracovaných potravín. Málokto vie, že fruktózu dokáže metabolizovať takmer výlučne pečeň, pečeňové bunky. V tomto orgáne sa mení na tuk.

Ako škodia vysoko spracované potraviny (UPF) a čo sú? Rozsah a stupeň priemyselného spracovania, ktorým potraviny prechádzajú, mení ich účinky na funkcie tela. Výrobný proces smeruje k zmene apetítu, ovplyvneniu účinku hormónov, k priberaniu a v konečnom dôsledku k vzniku obezity i chronických ochorení vrátane stukovatenia pečene. Tieto potraviny narúšajú mechanizmy nasýtenia, čoho priamym následkom je prejedanie sa a priberanie. Konzumácia UPF tiež súvisí s väčšinou chronických chorôb našej civilizácie. Majú nízku nutričnú kvalitu, vysokú energetickú hustotu a obsahujú prídavné látky a zlúčeniny, ktoré vznikajú počas výroby, spracovania, balenia a skladovania.

Zdravá pečeň a hmotnosť

Ak máte nadváhu alebo obezitu a zároveň aj snahu zlepšiť alebo ochrániť zdravie pečene, mali by ste schudnúť. Už len zníženie hmotnosti o 5 % zníži aj objem tuku v pečeni. Ak schudnete 7 % až 10% svojej telesnej hmotnosti, znížite zápal a pravdepodobnosť poškodenia pečeňových buniek. Pečeň má zázračnú silu zotaviť sa, preto pomalým a dôsledným chudnutím môžete dokonca zvrátiť niektoré už existujúce škody.

Nikam sa nenáhlite. Zdravo sa stravujte a doprajte si viac pohybu. Rýchla strata hmotnosti zvyčajne situáciu len zhorší. Ak sa vám nedarí zhodiť kilá, poraďte sa s dietológom, ako na to.

Zdroj foto: stock.adobe.com

Pečeňová diéta a cvičenie

Keď k diéte pridáte cvičenie, vaša pečeň bude chránená ešte lepšie. Prečo? Možno neuveríte, ale aeróbne cvičenie môže v skutočnosti znížiť množstvo tuku v pečeni a znížiť zápal. Podobne fungujú aj silové cvičenia, ako napríklad vzpieranie.

Pre tých, ktorí nemali v programe dňa žiadne cvičenie, zo začiatku postačí aj intenzívna prechádzka so striedavým tempom chôdze aspoň 5 × 30 minút do týždňa.

Chorá pečeň a cholesterol

Vysoké hladiny cholesterolu a triglyceridov sú často prvou známkou zhoršujúceho sa stavu pečene. Jedzte zdravú, primárne rastlinnú stravu, pravidelne cvičte a užívajte predpísané lieky. Je veľmi dôležité udržať cholesterol a triglyceridy pod kontrolou, a to nielen kvôli pečeni, ale aj v prospech srdca a ciev.

Diéta pri ochoreniach pečene: https://www.martinus.sk/?uItem=657799

Odbornú kontrolu zabezpečil MUDr. Marek Rác, PhD., lekár so špecializáciou klinická farmakológia a hepatológia, primár internej kliniky vo Fakultnej nemocnici Nitra. Je členom Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti, pracuje vo výbore Slovenskej spoločnosti klinickej farmakológie, je členom výboru Slovenskej hepatologickej spoločnosti a vedúcim pracovnej skupiny pre MASLD.

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/fatty-liver-diet#takeaway

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320082

https://www.myliverexam.com/en/avoid-this-food-if-you-want-to-preserve-your-liver/

5 Liver Cleansing Foods For A Strong Liver

https://www.news-medical.net/health/How-do-Certain-Foods-Affect-the-Liver.aspx

Pridaj komentár