(Zdroj foto: AdobeStock.com)
Štipľavá chuť čili je v posledných rokoch veľkým trendom.
Pre mnohých ľudí sa čili stalo vášňou, až závislosťou.
Trochu zabúdajú na to, že síce potešia chuťové poháriky, ale organizmus nemusí až tak jasať.
Najmä ak sa pretekajú v tom, kto zje štipľavejšiu verziu papričky.
Čili papričky a zdravie
Čili papričky majú veľa prospešných účinkov, len nesmieme nič preháňať. Vyhľadávané sú najmä kvôli vysokému obsahu kapsaicínu. Ten zrýchľuje metabolizmus, zlepšuje krvný obeh a chráni pred infekciami.
Kapsaicín je dobrou prevenciou pred rôznymi baktériami, ako salmonelóza alebo E-coli, a taktiež pred rakovinou prostaty. Samozrejme, hovoríme o rozumnou užívaní. Čili papričky sa odporúčajú aj pri týchto ťažkostiach:
- kŕčové žily,
- vysoká hladina cukru,
- zlé trávenie po ťažkých jedlách,
- nádcha a hlieny,
- bolesť hlavy,
- migrény (toto je veľmi individuálne),
- reumatické ochorenia,
- nedostatok endorfínov.
Negatívne účinky čili
V súčasnosti všetci propagujú najmä pozitívne účinky čili papričiek, no my sa pozrieme ich odvrátenú stránku. Dlhodobá konzumácia veľmi pikantných jedál, kde čili jednoznačne dominuje, prináša vážne zdravotné následky. Čo nám hrozí?
1. Podráždenie žalúdka
Čili papričky by nemali jesť ľudia so žalúdočnými vredmi. Pri dlhodobej a nadmernej konzumácii hrozí silný zápal vredov.
U ostatných fajnšmekrov sa dostavujú kŕče a ťažkosti s trávením.
2. Problémy so stolicou
Po veľmi pikantných jedlách zvykneme „dostať“ hnačku. Ide o obrannú reakciu organizmu, keď kaspaicín podráždi a poškodí steny hrubého čreva.
Veľmi rizikové je to pri chronických ťažkostiach, ako rakovina hrubého čreva, ulcerózna kolitída či Crohnova choroba. Najmä pri rakovine by to bolo nezmyselné hazardovanie.
3. Hemoroidy
Čili nerobí dobre ani ľuďom s hemoroidmi. Tie môžu byť podráždené redšou a častejšou stolicou, a tiež kvôli páleniu. To môže priniesť až krvácanie hemoroidov.
4. Náhle poklesnutie krvného tlaku
Papričky sú vhodné pre ľudí, ktorí majú vysoký tlak. No ak vás trápi nízky tlak, môžete mať závraty.
5. Ťažkosti s dýchaním
Pri extra štipľavých papričkách sa môžu dostaviť ťažkosti s dýchaním, až lapanie po dychu, či prudký kašeľ. Vtedy sa musíte upokojiť, pretože panika ešte viac zhoršuje dýchanie.
6. Podráždenie ústnej dutiny
Prirodzenou reakciou po konzumácii čili je pálenie v ústach či na jazyku. Pri najštipľavejších druhoch, alebo v prípade alergie na kapsaicín, sa v ústnej dutine objavujú drobné pľuzgiere.
7. Podráždenie žlčníka a pankreasu
Čili papričkám sa vyhýbajte aj v prípade ťažkostí s pankreasom, alebo pri žlčníkových kameňoch. Priveľká štipľavosť môže spustiť záchvat.
Čili a vysoký krvný tlak
Čínska medicína oddávna využívala čili papričky na liečenie vysokého krvného tlaku. Tento efekt neskôr preskúmali aj západní vedci. Tí zistili, že kapsaicín aktivuje v krvi receptor, ktorý podporuje produkciu oxidu dusnatého. Vďaka oxidu dusnatého sú cievy v lepšej kondícii, a tlak je pod kontrolou.
Čili a infarkt
Medzi ľuďmi sa roky šíri nebezpečné odporúčanie o tom, že papričky veľmi pomáhajú pri podozrení na infarkt. Údajne majú rozprúdiť krv a posilniť srdce, aby opäť začalo správne pracovať.
Lenže, keby ste v krízovej chvíli zjedli čili papričku, srdcu by ste iba priťažili. Papričky môžu slúžiť iba ako prevencia vysokého tlaku. V prípade infarktu na ne zabudnite.
Čili a cholesterol
Na čili papričky si radšej spomeňte, keď vám diagnostikujú vysoký cholesterol. Ten totiž „rád“ poškodzuje cievy i srdce. Papričky dokázateľne znižujú hladinu cholesterolu.
Popri predpísanej liečbe si niekoľkokrát do mesiaca doprajte čili papričky. Najmä ak niekedy zhrešíte ťažkou večerou, napravte to kúskom papričky.
Čili a pečeň
K najväčším prínosom čili radíme antioxidačný účinok. Ak si chcete očistiť pečeň, pridajte kúsok čili do ranného smoothie. Potom však nezabudnite piť dostatok tekutín.
Opäť platí pravidlo – nemôžete to robiť každý deň. Túto metódu očisty používajte iba v prípade, že máte zlé pečeňové testy. No poraďte sa radšej s lekárom.
Čili a dna
Dna je choroba, pri ktorej sa nám usádza kyselina močová v kĺboch a obličkách. Vysokú hladinu kyseliny močovej si privodíme z konzumácie niektorých potravín, ktorým by sme sa mali (naopak) vyhýbať.
Patria sem aj čili papričky a celkovo pikantné jedlá. Tie môžu vyvolať bolestivé záchvaty. Pri varení používajme iné koreniny – lepšou voľbou je bazalka, pažitka alebo kôpor.
Čili a chudnutie
Pikantné jedlá sú obľúbenou diétou modeliek a herečiek. Tieto jedlá totiž zrýchľujú metabolizmus a spaľovanie tukov. No aj v tomto prípade musíme zdvihnúť varovný prst.
Ak to s pikantnou stravou preháňame, môžeme si poškodiť hrubé črevo, alebo si privodiť permanentné problémy s vyprázdňovaním. Narábajme s papričkami opatrne, štíhlosť sa dá dosiahnuť aj iným spôsobom.
Čili a tehotenstvo
Počas tehotenstva sa všeobecne neodporúča konzumácia pikantných jedál. V prvom trimestri by nás postihli silné hnačky, čo by mohlo vyústiť až do potratu.
Štipľavé jedlá nie sú dobré ani z hľadiska správneho vývoja plodu. Aj preto sa štipľavé veci neodporúčajú ani v treťom trimestri, a najmä v poslednom mesiaci (pred pôrodom).
Pozor! Kapsaicín môže vyvolať sťahy maternice a kontrakcie!
Čili ako afrodiziakum
Kapsaicín tu naozaj pomáha – zlepšuje erekciu, prekrvuje celý organizmus. Vyskúšajte kombináciu s horkou čokoládou, ktorá poteší aj chuťové bunky.
Dávajte si však pozor, aby ste si nepokazili príjemný večer veľkou dávkou štipľavej papriky. Potom strávite viac času v inej miestnosti, než v spálni.
Druhy čili papričiek a stupnica štipľavosti
Mieru štipľavosti určuje množstvo kapsaicínu v papričke. Podľa obsahu kapsaicínu sa jednotlivé papričky zaraďujú do Scovilleho stupnice.
Paprička sa testuje tak, že ju zamiešajú do špeciálneho roztoku. Čím neskôr odznie štipľavá chuť, tým viac kapsaicínu paprička má.
Na druhej strane, obsah kapsaicínu nemusí byť rovnaký ani v rovnakom druhu papričiek. Veľa robí spôsob pestovania, pôda, ale aj podnebie.
Poradie v Scovilleho stupnici nie je ustálené, pretože sa do nej stále pridávajú nové odrody papričiek. Tou najštipľavejšou je momentálne čili paprička s pomenovaním Dračí dych.
Najštipľavejšia čili spôsobí anafylaktický šok
Doteraz najštipľavejšiu čili papričku na svete vyšľachtil pestovateľ z Walesu. Dostala pomenovanie Dračí dych, čo si naozaj zaslúži.
Obsahuje totiž toľko kapsaicínu, že aj malý kúsok vám spáli dýchacie cesty a vyvolá anafylaktický šok. Rovnako vám môže priniesť zástavu dychu, či silné kašľanie s dusivým efektom.
Podobnú reakciu pritom môžete mať aj pri dostupnejších druhoch papričiek, pokiaľ nie ste na štipľavosť zvyknutí. Preto buďte ostražití najmä počas dovoleniek v ázijských krajinách, kde to s pikantnými ochucovadlami veselo preháňajú.
Čo pomáha, keď nás paprička zaskočí pálivosťou?
Ak nás paprička prekvapí svojou pikantnosťou, najčastejšie siahame po pohári vody, alebo po ľade. Lenže, to náš stav ešte zhorší. V skutočnosti lepšie zaberie mlieko (mliečny výrobok), kúsok chleba, alebo neochutená ryža.
Kapsaicínové tabletky a náplasti
V prípade, že chcete niečo urobiť so svojím tlakom alebo cholesterolom, ale neholdujete štipľavostiam, vyskúšajte kapsaicínové tabletky. Tie majú regulované množstvo liečivej látky, navyše toľko neškodia tráveniu.
Pri chronických alebo zápalových bolestiach môžete zasa použiť náplasti s kapsaicínom. Dôsledne však dodržiavajte odporúčaný čas aplikovania, inak vám hrozí červené podráždenie kože (asi ako pri spálení slnkom), či pľuzgieriky.
Zdroje:
- https://www.wideopeneats.com/new-chili-pepper-crowned-worlds-hottest/
- https://manipulatori.cz/zivotu-nebezpecny-hoax-kajensky-pepr-chilli-proti-infarktu/
- http://www.framedic.sk/pluginAppObj/pluginAppObj_35_03/Dieta-pri-DNE.pdf
- https://www.thehealthsite.com/photo-gallery/fitness-things-that-happen-to-your-body-when-you-eat-too-many-chillies-t0817-515177/things-that-happen-to-your-body-when-you-eat-too-many-chillies-515178
- https://pepperhead.com/health-benefits-eating-peppers/
- https://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-foods-hot-peppers-benefits
- https://www.leaf.tv/6936765/the-side-effects-of-hot-peppers/
- https://fcer.org/capsicum/
- https://sk.wikipedia.org/wiki/Scovilleho_stupnica