Rizikové faktory diabetu 1. a 2. typu: Čo môžete zmeniť už dnes?

(Zdroj foto: AdobeStock.com)

Diabetes mellitus (DM), ľudovo nazývaný aj cukrovka, je chronické metabolické ochorenie, pre ktoré je charakteristická hyperglykémia, teda vysoká hladina cukru v krvi.

Hyperglykémia vzniká v dôsledku nedostatočného účinku inzulínu, ktorý môže byť úplný alebo relatívny.

V prípade, že organizmus neprodukuje žiaden vlastný inzulín, hovoríme o diabete 1. typu. Ak organizmus inzulín produkuje, no jeho účinok je nedostatočný, hovoríme o diabete 2. typu.

Diabetes mellitus – autoimunitné ochorenie

To, či sa u niekoho rozvinie diabetes 1. typu, žiaľ, nedokážeme ovplyvniť. Ide totiž o autoimunitné ochorenie, to znamená, že organizmus sám zničí bunky v pankrease, ktoré sú zodpovedné za tvorbu inzulínu. Diabetes 1. typu (na rozdiel od diabetu 2. typu) je typický pre mladšie ročníky, zväčša do 35 rokov.

Diabetes 1. typu majú najčastejšie ľudia bielej rasy.

Dedičnosť hrá pri diabete 1. typu významnú úlohu

Predpoklad, že sa diabetes 1. typu rozvinie, zvyšuje dedičnosť, no tá nie je jediným rizikovým faktorom. Podľa vedcov sa toto ochorenie môže objaviť aj po vírusovom infekčnom ochorení, či po užívaní určitých liekov na rakovinu.

Ako zabrániť vzniku diabetu 2. typu?

Diabetes 2. typu dáva o sebe vedieť prevažne v dospelom veku, bez ohľadu na pohlavie. V súčasnosti však nie je raritou, že diabetes 2. typu diagnostikujú už aj v mladom veku.

Na vzniku ochorenia sa síce podieľajú aj genetické faktory, no o tom, či sa skutočne rozvinie, môžete rozhodnúť sami. Rizikové faktory diabetu 2. typu totiž dokážete ovplyvniť.

cukrovka typu 1
Zdroj foto: Shutterstock.com

Rizikové faktory diabetu 2. typu:

  • zvýšený cukor v krvi (hyperglykémia),
  • vysoký krvný tlak (hypertenzia),
  • obezita, najmä v oblasti brucha,
  • vysoký cholesterol, najmä LDL-cholesterol,
  • fajčenie,
  • pitie alkoholu.

Ako predísť cukrovke 2. typu?

  • udržiavajte si optimálnu hmotnosť,
  • uprednostňujte čerstvé ovocie a zeleninu,
  • znížte príjem živočíšnych nasýtených tukov v potrave,
  • vyberajte si jedlá s nízkym obsahom soli,
  • pravidelne cvičte,
  • nefajčite,
  • obmedzte alkohol.

Zdravý človek by mal mať hladinu glykémie nalačno a 2 hodiny po jedle menej ako 6 mmol/l, a glykovaný hemoglobín menej ako 6 %.

Máte veľké brucho?

Patríte medzi ľudí, ktorí si pri pohľade na svoje brucho uvedomia, že ho musia zhodiť? Ak áno, výborne. Pre kontrolu, či ste nositeľom rizikového faktora diabetu 2. typu, si môžete odmerať obvod pása.

Ženy by podľa Medzinárodnej diabetologickej federácie (ICF) mali mať obvod pása menej ako 88 cm, muži pod 102 cm. V prípade, že vám centimeter ukázal vyššie hodnoty, je to signál, že treba schudnúť.

Vznik diabetu 2. typu totiž súvisí s množstvom vnútrobrušného tuku. Jeho odbúravanie je regulované inzulínom, ale ak je tuku nadbytok, inzulín nereaguje dostatočne a vzniká tzv. inzulínová rezistencia.

dedičnosť cukrovky
Zdroj foto: Shutterstock.com

Zatočte s LDL cholesterolom

Tukové čiastočky ovplyvňujú aj produkciu glukózy, čo sa prejavuje jej zvýšenou hodnotou. Tiež sú zodpovedné za tvorbu lipoproteínov, hovoríme tomu LDL cholesterol – ide o ďalší závažný rizikový faktor cukrovky 2. typu. Verte, že keď schudnete, prirodzene sa znížia aj jeho hodnoty.

Vypočítajte si BMI

Na posúdenie, či máte nadváhu alebo obezitu, môžete využiť aj výpočet Body mass indexu – BMI. Je výborným ukazovateľom rizika ohrozenia vášho zdravotného stavu. Vypočítate ho tak, že vydelíte svoju hmotnosť telesnou výškou (v m²).

BMI:

  • pod 20 – mierna podváha,
  • 2025 – normálne hodnoty,
  • 2530 – mierna obezita,
  • 3040 – výrazná obezita,
  • nad 40 – monštrózna obezita.

Znižujte vysoký krvný tlak

Medzi rizikové faktory diabetu 2. typu nepochybne patrí vysoký krvný tlak. Najlepšou cestou, ako zistíte, či máte hypertenziu, je návšteva lekára. Alebo si zaobstarajte vlastný tlakomer, získate tak objektívny prehľad o jeho hodnotách.

Pri vysokom krvnom tlaku sa majte na pozore. Hrozí postihnutie cievneho systému, tzv. ateroskleróza, ktorá je zodpovedná za všetky srdcovo-cievne ochorenia. Navyše, ak sa k nej pridruží aj diabetes 2. typu, stav sa dramaticky zhoršuje a zároveň sa zvyšuje riziko ochorenia obličiekdiabetickej nefropatie.

rizikové faktory diabetu
Zdroj foto: Shutterstock.com

Zahoďte cigarety, nepite alkohol

K rizikovým faktorom diabetu 2. typu zaraďujeme tiež fajčenie a alkohol. V spojení s obezitou, vysokým krvným tlakom či zvýšeným cholesterolom, tieto neduhy výrazne zvyšujú riziko vzniku diabetu 2. typu.

Chronické fajčenie totiž postupne poškodzuje cievnu výstelku, čo vedie k zhoršeniu vnímavosti organizmu na inzulín, teda k inzulínovej rezistencii. Alkohol zas napomáha nárastu telesnej hmotnosti, čo v spojení s ostatnými rizikovými faktormi spúšťa rad ďalších zdravotných komplikácií, ktoré stoja za prepuknutím cukrovky.

Hodnoty krvného tlaku:

Kategóriasystolickýdiastolický
Optimálny< 120< 80
Normálny120 – 12980 – 84
Vysoký normálny130 – 13985 – 89
Hypertenzia 1. stupňa140 – 15990 – 99
Hypertenzia 2. stupňa160 – 179100 – 109
Hypertenzia 3. stupňa≥ 180≥ 110
Izolovaná systolická hypertenzia≥ 140< 90

Hodnoty cholesterolu:

CholesterolOptimálne hodnoty
celkový< 5,0 mmol/l
LDL (zlý cholesterol)< 3,0 mmol/l

1 odpovedí na “Rizikové faktory diabetu 1. a 2. typu: Čo môžete zmeniť už dnes?

Pridaj komentár