(Zdroj foto: AdobeStock.com)
Zelený čaj pili starovekí Číňania už pred vyše 4000 rokmi.
Pripisovali mu veľa prospešných účinkov a verili, že dokáže uľaviť od rôznych foriem bolesti, odstrániť zažívacie ťažkosti, zahnať smútok a duševný nepokoj.
Bol považovaný za zázračný všeliek, ktorý dokáže vyliečiť telo aj myseľ.
V súčasnosti sa pije zelený čaj po celom svete. Stal sa natoľko populárny, že spomedzi nápojov ho predčí hádam len káva alebo voda.
Jeho popularita stále rastie, a to najmä vďaka mnohým informáciám o jeho „zázračných“ účinkoch, ktoré nájdete na internete.
Ktoré prospešné účinky sú však pravdivé?
Čo hovorí o pití zeleného čaju súčasná medicína?
Je vôbec bezpečný pre každého?
Výroba a obsahové látky
Všetky druhy čajov (najčastejšie zelený, čierny, oolong) sú pripravované z listov rovnakej materskej rastliny, ktorou je čajovník čínsky – po latinsky Camelia sinensis. Rozdiel v chuti a v percentuálnom zložení obsahových látok medzi jednotlivými druhmi závisí od spôsobu spracovania listov čajovníka.
Pri výrobe zeleného čaju sa nechajú listy len veľmi krátko vädnúť. Následne sa prudko zohrievajú (väčšinou na panviciach, v peciach alebo sparením), čím sa zamedzí procesu fermentácie – oxidácie. Vďaka tomuto postupu spracovania si zelený čaj zachováva najvyšší obsah najúčinnejších obsahových látok – katechínov.
Týmto látkam viaceré štúdie pripisujú potenciálne antioxidačné, protizápalové a antimikrobiálne účinky. Pravdepodobne sú teda zodpovedné za väčšinu zdraviu prospešných účinkov zeleného čaju.
Zelený čaj obsahuje aj určité množstvo stimulačne pôsobiaceho kofeínu. Tento sa však v čajoch viaže na už spomenuté katechíny, z ktorých sa kofeín dlhšie uvoľňuje, a preto nemá taký výrazný nástup účinku ako kofeín v káve.
V zelenom čaji sa (spomedzi všetkých čajov) nachádza kofeínu najmenej – približné množstvo v jednej šálke je 25 mg pre zelený čaj, 37 mg pre oolong a 42 mg pre čierny čaj. Účinok kofeínu je tak po užití zeleného čaju menej výrazný, ako po vypití iných kofeínových nápojov.
Množstvá kofeínu v káve môžete nájsť v tomto článku.
Čo sú to antioxidanty a ako pomáhajú?
Antioxidanty sú látky, ktoré dokážu vychytávať v tele voľné radikály – chemické zlúčeniny, ktoré svojím pôsobením negatívne ovplyvňujú funkcie buniek, poškodzujú DNA, dokonca môžu navodiť smrť buniek.
V súčasnosti je známych mnoho vedeckých dôkazov, že voľné radikály sa môžu podieľať na procese starnutia, ako aj na vzniku rôznych ochorení (napr. rakovina, zápalové ochorenia, alebo ochorenia srdcovo-cievneho systému). Zdá sa, že katechíny v zelenom čaji by mohli neutralizovať voľné radikály, a znížiť tak ich deštruktívne pôsobenie v ľudskom tele.
Pri akých problémoch môžeme piť zelený čaj? A kedy sa mu máme vyhnúť?
Stimulačný účinok
Zelený čaj (pre obsah kofeínu) stimuluje naše myslenie, zvyšuje pozornosť, bdelosť a zlepšuje takzvané kognitívne schopnosti – schopnosť spoznávať, učiť sa a pamätať si. Práve preto sú nápoje s obsahom kofeínu obľúbené u študentov pred skúškami.
Zelený čaj a koža
O účinkoch zeleného čaju na pleť koluje po internete veľa mýtov a poloprávd. Možno ste sa už stretli s rôznymi receptami na prípravu pleťových vôd, ktoré vraj majú omladzujúci účinok, alebo vám kamarátka poradila, aby ste si prikladali použité vrecúška zeleného čaju na unavené oči. Názor na tieto kozmetické „zlepšováky“ si urobte sami.
Liečba kožných bradavíc v oblasti genitálií a konečníka
Vírus ľudských bradavíc (Human papillomavirus – HPV) je príčinou vzniku bradavíc, nezhubných nádorov kože a slizníc. Liečba tohto ochorenia je obzvlášť náročná, ak sa vírus usídli na genitáliách. Neliečený môže vyústiť do zhubných nádorov – rakoviny krčka maternice, genitálií, ale aj konečníka.
Účinok katechínov zeleného čaju na vymiznutie bradavíc bol preukázaný v klinických skúškach. Liek s obsahom katechínov je dostupný aj na Slovensku.
Existujú ďalšie štúdie, naznačujúce priaznivý účinok katechínov zeleného čaju v terapii atopického ekzému. Osvedčil sa aj ich ochranný účinok pred nepriaznivým vplyvom UV žiarenia, preto sa pridávajú do niektorých krémov na opaľovanie. Na potvrdenie tohto účinku je však potrebný ďalší výskum.
Cholesterol a krvný tlak
Nekontrolovaná zvýšená hladina cholesterolu v krvi a zvýšené hodnoty krvného tlaku patria medzi najrizikovejšie faktory vedúce k závažnejším ochoreniam, ako infarkt myokardu alebo cievna mozgová príhoda, ktoré často končia fatálne.
Vysoký krvný tlak a vysoká hladina cholesterolu v krvi sú väčšinou zapríčinené zlým životným štýlom a nesprávnym stravovaním. V súčasnosti sa teda zameriavame najmä na prevenciu vzniku týchto ochorení, a to úpravou životosprávy a zvýšením konzumácie účinných látok, ktoré ochraňujú na náš srdcovo-cievny systém.
K takýmto látkam patria aj katechíny v zelenom čaji. Viaceré vedecké štúdie na ľuďoch potvrdili spojitosť konzumácie zeleného čaju so znížením hladiny celkového cholesterolu, LDL (zlého) cholesterolu a poklesom krvného tlaku.
Pravidelná konzumácia zeleného čaju, podporená pozitívnou zmenou v životospráve, by mohla byť nápomocná v predchádzaní vzniku týchto ochorení. Na potvrdenie tohto tvrdenia sú však potrebné dlhodobé štúdie.
Rakovina
Keďže podiel voľných radikálov na vzniku rakovinových ochorení bol už dávno potvrdený, logicky predpokladáme pozitívny účinok antioxidantov zeleného čaju v prevencii týchto ochorení.
Vedecké štúdie na bunkových kultúrach alebo živých zvieratách tento predpoklad jednoznačne potvrdili. Štúdie vykonané u ľudí, žiaľ, nie sú také jednoznačné. Hoci existuje viacero štúdií, ktoré priznávajú zelenému čaju prevenčnú funkciu pri niektorých druhoch rakoviny (napr. rakovina prostaty alebo prsníka), nemožno s istotou tvrdiť, že zabraňuje rakovine celkovo.
Cukrovka
Populačná štúdia, zameraná na ženy v strednom veku, ktoré pravidelne pili 4 a viac šálok zeleného čaju, potvrdila 30 % nižšie riziko vzniku cukrovky druhého typu, v porovnaní so ženami, ktoré zelený čaj vôbec nepili.
Podobné výsledky vychádzajú aj zo štúdie na dospelej japonskej populácii, kde bol porovnávaný účinok zeleného čaju s čiernym čajom a oolongom. Znížené riziko vzniku cukrovky (o 33 %) bolo pozorované len v skupine ľudí, ktorí užívali 6 a viac šálok zeleného čaju denne. Pitie zeleného čaju by teda mohlo byť prospešné v prevencii vzniku cukrovky.
Čo ak už cukrovku mám?
Žiadne vedecké štúdie jednoznačne nepotvrdili pozitívny účinok zeleného čaju v terapii cukrovky. Navyše, príjem kofeínu v akejkoľvek podobe môže spôsobiť výkyvy hladín cukru v krvi. Preto sa cukrovkárom často odporúča, aby sa radšej vyhýbali nápojom s obsahom kofeínu, a teda aj zelenému čaju.
Chudnutie
Ak si do vyhľadávača Google zadáte „zelený čaj“, jednou z prvých informácií, ktoré na vás vyskočia, bude tvrdenie, že jeho pravidelné pitie pomáha pri chudnutí. Viaceré štúdie však došli k záveru, že aj keď došlo k určitému percentuálnemu poklesu celkového tuku, tento pokles nebol klinicky významný, čo v preklade znamená, že relevantný účinok na chudnutie nemá.
Opäť si treba uvedomiť, že neexistujú žiadne potraviny alebo nápoje, vďaka ktorým by sme zázračne schudli, a to platí aj pre zelený čaj. Ak by sme však vo svojom každodennom jedálničku nahradili napríklad niektoré sladené nápoje zeleným čajom (samozrejme, bez cukru alebo medu), určite by to nebolo na škodu. Stále teda platí, že len dostatok poctivej fyzickej aktivity + správne stravovanie je najlepší recept na štíhlu postavu.
Ústna hygiena
Priaznivé účinky zeleného čaju môžeme pozorovať už v mieste jeho prvého kontaktu s naším telom – v ústach. Katechíny pravdepodobne dokážu potláčať rast a množenie baktérií, ktoré sú zodpovedné za tvorbu zubných kazov, zápalov v okolí zubov, ďasien, ako aj za zápach z úst. Odporúčame piť zelený čaj bez cukru, ktorý je – naopak – prospešný pre tieto baktérie.
Štúdia, ktorá porovnávala protizápalový účinok zeleného čaju (v ústnej dutine) s chlórhexidínom (prostriedkom na ústnu dezinfekciu), preukázala ich rovnaký účinok v prevencii zápalu ďasien a tvorby zubných povlakov. Pri krvácaní z ďasien sa ukázal zelený čaj ešte o niečo účinnejší. Na potvrdenie týchto účinkov sú však potrebné ďalšie štúdie u ľudí.
Pitie zeleného čaju má aj jeden nepriaznivý efekt – spôsobuje zažltnutie zubov.
Parkinsonova choroba
Štúdie na zvieracích modeloch a bunkových kultúrach naznačujú, že katechíny v zelenom čaji brzdia hromadenie bielkoviny alfa-synukleín. Chybné zhlukovanie tejto bielkoviny spôsobuje odumieranie nervových buniek v mozgu a spúšťa Parkinsonovu chorobu.
Aby sme však mohli tvrdiť, že zelený čaj má preventívny účinok na vznik tohto ochorenia, potrebujeme viac štúdií na ľuďoch.
Bolesť
V menšej štúdii, kde bol extrakt zo zeleného čaju podávaný pacientom po operatívnom odstránení zubov múdrosti (2x denne počas 1 týždňa), bolo pozorované zmenšenie pooperačných bolestí, a teda aj znížená potreba liekov proti bolesti. Na potvrdenie tohto účinku je však potrebný ďalší výskum.
Tehotenstvo a dojčenie
Bezpečnosť užívania zeleného čaju počas tehotenstva a dojčenia nebola skúmaná, z tohto dôvodu sa teda neodporúča. Rovnako chýbajú údaje o užívaní zeleného čaju u detí do 18 rokov – takisto sa neodporúča.
Užívanie kofeínu v tehotenstve a počas dojčenia sa neodporúča vo všeobecnosti, keďže cez placentu dokáže prejsť až k plodu. Štúdie, v ktorých podávali vysoké dávky kofeínu tehotným zvieratám, naznačujú spojitosť s vyšším rizikom potratu, nízkou pôrodnou váhou a predčasným pôrodom.
Príjem kofeínu nad 500 mg/deň môže v tehotenstve spôsobiť aj srdcové arytmie u dieťaťa (jeden z abstinenčných príznakov). Kofeín prechádza rovnako aj do mlieka, preto vyššie dávky môžu u novorodencov vyvolať podráždenosť a poruchy spánku.
Všetky tieto výskumy sa týkajú veľmi vysokých dávok kofeínu. 1 šálka zeleného čaju však obsahuje približne 25 mg kofeínu, a pre takéto nízke dávky neexistuje dôkaz o škodlivosti.
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín dokonca stanovil 200 mg kofeínu ako bezpečnú dennú dávku pre tehotné a dojčiace matky. U zdravých detí a dospievajúcich je táto dávka stanovená na 3 mg na 1 kilogram hmotnosti dieťaťa.
Vedľajšie účinky zeleného čaju
Vedľajšie účinky sa dostavujú najmä pri užití vysokých dávok, pričom za predávkovanie je zodpovedný kofeín. Príjem kofeínu v množstve nad 300 mg za deň spôsobuje u niektorých ľudí nepokoj, podráždenosť, nespavosť, tras a zvýšenú tepovú frekvenciu. Pri predávkovaní sa môže dostaviť aj vracanie a kŕče v oblasti brucha.
Kto by nemal piť zelený čaj
Kofeín v zelenom čaji môže zhoršovať príznaky niektorých ochorení, preto by ste nemali užívať jeho vyššie dávky, ak trpíte niektorými ochoreniami alebo symptómami:
- žalúdočné a dvanástnikové vredy,
- syndróm dráždivého čreva,
- hnačky,
- srdcové arytmie,
- vysoký krvný tlak,
- zvýšená funkcia štítnej žľazy,
- anémia (chudokrvnosť),
- glaukóm (zelený zákal),
- cukrovka,
- nespavosť (vyhnite sa kofeínu pred spaním),
- úzkosť,
- niektoré ochorenia pečene.
Zelený čaj by ste nemali vôbec užívať, ak ste precitlivení na akúkoľvek z jeho látok.
Zelený čaj a lieky
Warfarín sa používané na riedenie krvi. Liečivo zabraňuje vzniku krvných zrazenín, ktoré by mohli upchať cievy a spôsobiť napríklad pľúcnu embóliu – stav, ktorý sa často končí smrťou.
Warfarín zabraňuje tvorbe trombov tak, že znižuje dostupnosť vitamínu K, dôležitého pre ich tvorbu. Zelený čaj obsahuje určité množstvo vitamínu K a jeho zvýšený príjem by mohol znížiť účinok Warfarínu. Zelený čaj však nie je bohatým zdrojom vitamínu K, preto by sme ho museli vypiť naozaj veľa (aspoň 2 litre denne), aby bola táto interakcia závažná.
Účinok kofeínu na zvýšenie pozornosti a bdelosti by zase mohol znížiť účinok niektorých liečiv na spánok a upokojenie, prípadne zhoršiť nežiaduce účinky liečiv zo skupiny sympatomimetík. Príkladom je liečivo salbutamol, ktoré sa používa na zmiernenie akútnych príznakov chronických ochorení, ako je astma.
Poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom, o ktoré lieky ide, a či je vhodné piť zelený čaj, ak niektoré z nich užívate.
Ako správne pripraviť zelený čaj
Zelený čaj je veľmi chutný a zdravý nápoj, musíme ho však správne pripraviť, aby obsahoval všetky potrebné zložky pre správnu chuť a správny účinok. Či už ste si kúpili zelený čaj porciovaný, alebo sypaný, pri jeho príprave by ste mali dbať na 2 základné veci:
- Teplota vody. Nemala by byť príliš nízka, ani príliš vysoká – optimálne okolo 80 stupňov. Ak by ste totiž použili vodu s príliš nízkou teplotou, čaj by neobsahoval dostatočné množstvo účinných látok a chutil by vodovo. Pri vysokej teplote by ich zase obsahoval priveľa a bol by príliš horký.
- Dĺžka lúhovania. Zelený čaj nepotrebuje veľa času na lúhovanie, postačí 1 – 3 minúty. Ak by ste lúhovali dlhšie, čaj by mohol byť opäť veľmi horký.
Zaujímavosťou je, že kvalitný zelený čaj môžeme lúhovať opätovne ešte 1 – 2 x a stále bude obsahovať dostatok účinných látok. Treba však trochu zvýšiť teplotu vody a predĺžiť čas lúhovania.
Dávkovanie
Odporúčané dávkovanie je 1,8 – 2,2 g sypaného čaju, alebo 1 vrecúško zaliate 100 – 150 ml vody, 3 – 5x denne. Pre prípravky obsahujúce extrakt zo zeleného čaju dodržujte dávkovanie podľa odporúčania výrobcu.
Záver
Na trhu nájdete obrovské množstvá zeleného čaju. Ak ho chcete užívať na liečebné účely, mali by ste investovať do kvalitnejších produktov, ktoré naozaj obsahujú dostatočné množstvo účinných látok, a často majú aj lepšiu chuť.
Existuje aj široký sortiment výživových doplnkov, ktoré obsahujú extrakt zo zeleného čaju. Pri ich výrobe však neplatia také prísne pravidlá ako pri liekoch, a nemožno tak zaručiť, že obsahujú také látky a v takom množstve, ako uvádza výrobca. Pri kúpe výživových doplnkov teda určite neplatí pravidlo – čím drahšie, tým kvalitnejšie.
V súčasnosti je dokázaný hlavne stimulačný účinok zeleného čaju, ako aj jeho extraktu v terapii genitálnych bradavíc. Existuje však viacero vedeckých dôkazov, ktoré naznačujú prospešné účinky pitia zeleného čaju v prevencii a terapii niektorých ochorení – napr. srdcovo-cievne ochorenia, rakovina. Napriek tomu sú nutné ďalšie štúdie, aby sa tieto tvrdenia dali považovať za jednoznačné.
Ak netrpíte ochorením, ktorého stav by mohlo pitie zeleného čaju zhoršiť, pri dodržiavaní odporúčaných dávok je vhodným doplnkom. Prípadné prospešné účinky potom môžete pozorovať sami na sebe. Pitie zeleného čaju by však v žiadnom prípade nemalo nahradiť predpísanú liečbu.
Autor je farmaceut
Zdroje:
http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/green-tea
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24675010
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19228856
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24172305
http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Herbal_-_Community_herbal_monograph/2014/04/WC500165888.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26177066
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24558988
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4055352/
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-960-green%20tea.aspx?activeingredientid=960
1 odpovedí na “Zelený čaj: Ako často ho piť? Má nežiaduce účinky?”