(Zdroj foto: Shutterstock.com)
Dnes hádam už každý vie, že by si mal dávať pozor na to, čo je.
Ľudia s rôznymi intoleranciami na látky, ktoré sa bežne nachádzajú v potravinách, si musia dvakrát rozmyslieť, čo vložia do úst.
No možno ani oni nevedia, že niektoré lieky a výživové doplnky obsahujú lepok, ktorý komplikuje život celiatikom.
Čo je to celiakia?
Celiakia je nepríjemná, vrodená porucha metabolizmu. Organizmus zle reaguje na lepok – glutén, ktorý sa bežne nachádza napríklad v obilninách, najmä v pšenici, jačmeni a raži.
V závislosti od formy poruchy stačí menšia či väčšia dávka lepku, a človek sa stretne s celým radom nepríjemných syndrómov. Aj preto niektorí ľudia pri kúpe potravín tak pozorne čítajú etikety. Aby si – ľudovo povedané – nedráždili črevo.
V lekárni však už takí obozretní nie sú. Veď komu by napadlo, že výživové doplnky alebo lieky na tlmenie bolesti môžu obsahovať glutén, a teda celiatikom spôsobiť problémy?
Kto sa pýta, ten sa nedozvie?!
Kým lieky a výživové doplnky, ktoré sú vhodné pre diabetikov, bývajú jasne označené, celiatici v tomto smere zatiaľ ťahajú za kratší koniec. So zisťovaním, či preparáty obsahujú lepok, majú niekedy problémy aj lekárnici.
„Pomocné látky v liekoch a sirupoch môžu byť vyrobené z obilnín, a preto môžu obsahovať lepok. Najčastejšie ide o škroby a modifikované škroby, ktoré sa používajú ako stavebná látka v tabletách a granulátoch,“ hovorí farmaceutka Zuzana Bajzíková.
Zo škrobu sa vyrába napr. maltitol (E965), čo je alkoholický cukor s nižším glykemickým indexom, ako má sacharóza, a preto sa využíva ako sladidlo v sirupoch pre diabetikov.
Sorbitol (D-glucitol, E420) má podobné vlastnosti a využitie, ako maltitol. Prirodzene sa nachádza v jarabine, čerešniach a niektorých druhoch ovocia. Priemyselne sa vyrába z kukurice, a vtedy lepok neobsahuje, ale modifikovaný sorbitol (E1420) ho môže obsahovať, pokiaľ je získaný zo pšenice.
„Maltitol a sorbitol sa – okrem sirupov a granulátov – pridávajú aj do cmúľacích pastiliek a niektorých druhov tabliet. No na krabičke, ani v príbalovej informácii sa často nedočítate, akého pôvodu je škrob a jeho produkty (maltitol a sorbitol), či bol použitý pšeničný, alebo je to kukuričný či ryžový škrob, ktoré lepok neobsahujú a nepredstavujú pre celiatika žiadne riziko,“ pokračuje farmaceutka.
Celiatici by určite ocenili, keby výrobca lieku musel pomocné látky presne definovať, alebo označiť produkt ako vhodný pre cieliatika. Uľahčil by tým prácu farmaceutom, aj život pacientom, ktorí často pátrajú po zložení lieku, lebo nevedia, či im aj to malé množstvo lepku v lieku nespôsobí zhoršenie ochorenia.
Pre niekoho málo, pre iného priveľa
Práve množstvo lepku býva pre celiatikov to hlavné, čo skúmajú. Pretože kým váš organizmus reaguje aj na stopové množstvo, organizmus druhého človeka si poradí aj s väčšou dávkou.
„Závažnosť postihu pri užívaní liekov alebo výživových doplnkov, obsahujúcich glutén, sa pri celiakii alebo ostatných, celiakii podobných enteropatiách, môže líšiť v závislosti od antigénneho podnetu. Stupeň postihnutia čreva, ako aj symptómy, bývajú rôzne. Kým niektorí pacienti sa s istým množstvom lepku vyrovnajú absolútne ľahko, iní môžu mať ťažkosti. Aj preto je pre nich fakt, že lepok sa z potravy úplne odstrániť nedá, nepríjemný,“ hovorí internista MUDr. Pavol Hrčka.
Lepok v liekoch sa identifikuje ťažšie
Zistiť, či to, čo chcete kúpiť v lekárni, obsahuje alebo neobsahuje lepok, je jednoduchšie pri výživových doplnkoch, než pri liekoch. Na rozdiel od výrobcov liekov, patria totiž producenti výživových doplnkov nie do farmaceutického, ale potravinárskeho priemyslu, a ako ostatní producenti potravín, aj oni musia na svojich výrobkoch uvádzať, respektíve zvýrazňovať alergény, ktoré výrobok obsahuje.
Oslovili sme preto slovenskú firmu, ktorá má v oblasti vývoja a výroby výživových doplnkov mnohoročné skúsenosti. Svoje produkty distribuuje do celého sveta.
Spýtali sme sa, či a ako kontrolujú obsah alergénov vo svojich výrobkoch?
„Od výrobcov jednotlivých zložiek, ktoré v našich výrobkoch používame, si nechávame posielať dokumenty, v ktorých kontrolujeme špecifikácie, resp. certifikáty analýz o používaných šaržiach výrobkov. Ak by zložka obsahovala alergén, a vo výslednom zložení by množstvo alergénu bolo nad určitú hodnotu, musíme uviesť, že výrobok obsahuje tento alergén. Ak je obsah alergénu pod stanovenú hodnotu, môžeme napísať, že výrobok môže obsahovať stopy alergénu. Výrobcovia, ktorí spracovávajú viacero druhov potravín na tých istých linkách, musia tieto informácie uvádzať tiež, pretože aj keď nedôjde k fyzickému stretu výrobku s alergénom, môže dôjsť ku krížovej kontaminácii,“ vysvetlil Adrián Doboly, odborník na betaglukán.
Takže, pozorný celiatik, ktorý číta zloženie výrobku, by mal byť v prípade výživových doplnkov pomerne „v bezpečí“. No keď chce bez následkov na svoje tenké čreve užívať nejaké lieky, zrejme ho čaká dlhšie pátranie, aby zistil, či obsahujú, alebo neobsahujú glutén.