Click here!

Jojobový olej: Na suchú i mastnú pleť, vyrážky vo vlasoch, či akné

(Zdroj foto: AdobeStock.com)

Prírodné oleje boli v dávnej minulosti bežným, avšak veľmi uznávaným liečivom. Potom sme na ne trochu zabudli, ako by šlo o nejaké šarlatánstvo.

Až s odstupom času znovuobjavujeme skrášľovacie, ale aj liečebné účinky prírodných olejov.

Napríklad jojobový olej využívame nielen v kozmetike, ale aj na ochranu pred niektorými chorobami.

Čo je jojobový olej? Ako sa vyrába?

Jojoba je ker, ktorý vyrastie do výšky 2 metrov. Samotný olej sa vyrába z tvrdých zelených plodov.

Po vylisovaní plodov dostaneme hustý olej, ktorý sa nazýva aj tekuté zlato. Olej sa hojne využíva v kozmetickom priemysle, kde ho pridávajú do produktov na pleť a vlasy.

Najúčinnejší je čistý bio jojobový olej. Ten si môžete natierať priamo na pokožku, alebo si z neho vyrobíte domáce masky, balzamy či krémy.

Olej má dobrú konzistenciu, takže sa ľahko spája s ostatnými ingredienciami, vďaka čomu dobre drží na vlasoch.

Použitie jojobového oleja

Na rozdiel od iných olejov, jojobový olej nie je vhodný na vnútorné užívanie. Nepoužíva sa ani pri varení, pretože obsahuje chemikáliu, ktorá môže poškodiť srdce.

Jojový olej teda slúži výlučne na vonkajšie použitie. Môžete si ním natierať pokožku, vlasy alebo nechty. Pozor, má hutnejšiu konzistenciu, preto ho natierajte striedmo, aby pokožka nezostala mastná.

Obozretní buďte pri aplikácii na tvár, pretože ak vám olej stečie do oka, bude veľmi štípať. Ak sa to stane, musíte ho vymyť vlažnou vodou, a potom chvíľku oddychujte.

Účinky jojobového oleja:

  • zmierňuje podráždenie pri kožných chorobách, znižuje pocit svrbenia (má antibakteriálne účinky),
  • regeneruje pokožku – hĺbkovo ju vyživuje,
  • pomáha pri popraskaných perách,
  • upokojuje pleť po holení,
  • nahrádza prípravky na odličovanie.
jojoba-strom-plody
Zdroj foto: AdobeStock.com

Jojobový olej a pleť

Tento olej hĺbkovo hydratuje pokožku, preto naň dobre reaguje hlavne suchá pleť. Potlačíte nepríjemné svrbenie, preliečite si šupinky, vaša koža bude na dotyk jemnejšia. Olej sa používa aj pri ekzéme alebo psoriáze.

Čo sa týka estetického hľadiska, olej spomaľuje starnutie pletitvorbu vrások. Natierajte si ho pomalými krúživými pohybmi, aby ste tvár zároveň masírovali a prekrvili. Olej rýchlo a dobre sa vsiakne, takže na naň môžete aplikovať aj mejkap.

Jojobový olej sa používa aj pri úpale, či menších popáleninách. Vtedy ho treba veľmi jemne vtierať na postihnuté miesto, a pocit pálenia sa výrazne zníži.

Ak chcete olej použiť na popraskané päty, najúčinnejšie sú teplé zábaly. Olej najprv mierne ohrejte, nohy si potom zabaľte do starého uteráka.

Jojobový olej sa odporúča aj pre ľudí, ktorí mávajú alergickú reakciu na bežnú kozmetiku. Keďže ide o čistý produkt bez prídavných látok, neublíži ani ľuďom s veľmi háklivou pokožkou.

Jojobový olej sa používa aj na drobné ranky, keďže zrýchľuje proces hojenia. Mnohé mamičky ho dávajú svojim dojčatám a batoľatám na zapareniny, ktoré vznikajú z plienok.

Ak vás poštípal nejaký hmyz, natrite si okolo opuchnutého miesta jojobový olej. Opuch pomaly ustúpi, poštípané miesto vás nebude tak štípať.

jojobový olej použitie
Zdroj foto: AdobeStock.com

Jojobový olej na akné, či mastnú pokožku

Zatiaľ čo pri bežných krémoch musíte dávať pozor, na aký typ pleti sú určené, tento olej si môže vyskúšať v podstate ktokoľvek. Je totiž vhodný nielen na suchú, ale aj mastnú pokožku.

Jojobový olej zmierňuje produkciu mazu, takže sa postupne zbavíte toho nepríjemného filmu. A z rovnakého dôvodu je účinný pri akné – maz prestane upchávať póry, z čoho inak vznikajú bolestivé vyrážky.

Olej môžete používať aj priamo na akné. Ideálna je kombinácia s aloe vera a tea tree olejom.

Jojobový olej na nechty

Naše nechty veľmi trpia pri domácich prácach, v zime kvôli mrazu a v lete pre časté kúpanie. Potom sú mäkké a ľahšie sa lámu. Okrem pravidelnej manikúry, používajte na nechty aj výživu – jojobový olej.

Už po pár aplikáciách sa výrazne zlepší kvalita nechtov, nechtových lôžok, zbavíte sa záderov. Olej tiež odstraňuje žlté sfarbenie, ktoré vzniká z častého používania tmavších lakov.

Vezmite si vatovú tyčinku, namočte ju do oleja a potom ňou masírujte celú oblasť okolo nechtov.

Jojobový olej na vlasy

Jojobový olej sa často pridáva do prípravkov na vlasy, ktoré sú poškodené častým farbením, žehlením alebo fénovaním. Ak sa vám štiepia končeky, polhodinu pred kúpaním si ich natrite jojobovým olejom. Nechajte pôsobiť a potom umyte.

Ak vlasy pôsobia mdlo, nemajú lesk a často elektrizujú, pridajte olejový olej do šampónu. Olej poteší aj ženy s kučeravými vlasmi.

Stačí, ak na konci umývania použijú namiesto kondicionéru jojobový olej, alebo obe „veci“ priamo zmiešajú, a vlasy si ľahšie rozčešú.

Olej takisto zabraňuje tvorbe lupín, keďže vracia pokožke správne PH. Z oleja si vyrobíte jednoduchý balzam – nalejte ho do misky, ohrejte na radiátore, a potom vmasírujte od pokožky. Hlavu si zabaľte do teplého uteráka a nechajte pôsobiť aspoň 30 minút.

Jojobový olej vám pomôže aj pri vypadávaní vlasov. Vtedy potrebujete posilniť korienky vlasov, dodať im výživné látky, a na to je tento olej ako stvorený.

Vypadávanie vlasov sa objavuje hlavne na jeseň. V tomto období používajte jojobový olej aspoň 2x týždenne. Posilníte tým korienky, vlasy postupne spevnejú.

Upozornenie: Jojobový olej nikdy neohrievajte pri vysokej teplote, lebo stratí výživné látky.

jojobový-olej-na-vlasy
Zdroj foto: AdobeStock.com

Ekzém, či vyrážky vo vlasoch

Vyrážky vo vlasoch nie sú len zdravotným, ale aj estetickým problémom. Vyrážky sa objavujú pri hormonálnych zmenách, v zime kvôli čiapke, alebo je to alergická reakcia na kozmetiku.

Keď zistíte vyrážky vo vlasoch, ihneď si pokožku natrite jojobovým olejom. Namočte si vatový tampón, alebo pre lepšiu manipuláciu vatovú tyčinku, a potrite priamo vyrážku.

Túto kúru si robte ideálne vtedy, keď nemusíte nikam ísť, aby olej pôsobil čo najdlhšie. Rovnakú túru využijete pri ekzéme alebo soberoe na hlave.

Svrbenie hlavy a jojobový olej

Pokožka na hlave svrbí najčastejšie kvôli alergickej reakcii. Preto si všimnite, či sa svrbivý pocit neviaže na niektorý kozmetický prípravok.

Svrbenie nás potrápi aj pri lupinách, alebo v stresovom období. Zo škriabania môžu dokonca vzniknúť drobné ranky, ktoré sa zapália. Z tohto dôvodu si ešte pred kúpaním pomasírujte pokožku hlavy jojobovým olejom, aby sa upokojila.

Na umývanie vlasov používajte prírodné produkty, aby ste dokázali vylúčiť problematickú kozmetiku. Pokožka by sa mala upokojiť už po prvom použití oleja. Olej môžete používať ako prevenciu, keď ho pridáte do šampónu.

Zdroje:

Pridaj komentár