Genitálny herpes – ochorenie, ktoré pre mnohých už nie je tabu

Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Téma pohlavných ochorení ešte stále patrí medzi citlivé a často „tabu“ témy, a to aj napriek tomu, že sú to ochorenia ako každé iné. Jedným z takých málo známych ochorení je aj genitálny herpes. Nepríjemné, ale nie životu nebezpečné ochorenie, ktoré postihuje ako ženy, tak aj mužov. Viete, čo sa za ochorením genitálny herpes skrýva?

Čo je genitálny herpes?
Ako sa genitálny herpes prejavuje?
Ako sa dá predísť nakazeniu?
Dá sa ľahko liečiť?
Je genitálny herpes v tehotenstve nebezpečný?
Kedy vyhľadať lekársku pomoc?

Čo je genitálny herpes?

Ako je už aj z názvu ochorenia zrejmé, ide o pohlavné ochorenie. Je to ochorenie, ktoré je spôsobené vírusom Herpes simplex, konkrétne jeho podtypom HSV-2. Prenáša sa hlavne pohlavným stykom, ale prenos je rovnako možný priamym stykom pokožky s oparom.

Aké sú prejavy genitálneho herpesu?

Najčastejším príznakom, ktorý vám zapne kontrolku, že niečo nie je v poriadku, je tvorba pľuzgierikov v oblasti pohlavných orgánov. Tieto pľuzgiere často spôsobujú svrbenie, bolesti pri močení alebo pohlavnom styku.

Tvorba týchto pľuzgierov, resp. rozvoj ochorenia sa deje vo fázach. V prvej fáze sa objavujú príznaky, ktoré sú veľmi podobné chrípke. Sú to najčastejšie:

  • horúčka,
  • bolesť hlavy,
  • zväčšené uzliny.
Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Často je táto fáza následne sprevádzaná typickými symptómami ako:

  • bolesť alebo svrbenie v oblasti genitálií,
  • malé vyrážky okolo genitálií,
  • bolestivé vredy, ktoré sa tvoria po prasknutí pľuzgierov,
  • bolesť pri močení,
  • výtok z vagíny.

V niektorých prípadoch po odznení prvotných príznakoch vírus upadá do tzv. latentnej fázy. Čo to presne znamená? Znamená to, že vírus vo vašom tele ostane v pokojovom stave a raz za čas môžu prejavy znova vypuknúť. Prejavy však budú miernejšie ako pri prvotnom nakazení a ich frekvencia bude postupne klesať. Tieto „prepuknutia“ sú často  sprevádzané varovnými signálmi, ktoré pociťujete pár dní pred vypuknutím príznakov. Môžete pociťovať bolesť v oblasti pohlavných orgánov, mravčenie alebo vystreľujúcu bolesť do nôh alebo zadku.

Dá sa genitálny herpes ľahko liečiť?

Genitálny herpes je rovnako ako každé pohlavné ochorenie chúlostivý, treba si však uvedomiť, že je to bežné ochorenie. Postihuje rovnako každého a liečba je takisto bežne dostupná. Dôležité je včas rozoznať, že niečo nie je v poriadku, a vyhľadať lekársku pomoc. Lekársky personál vám vie následne po diagnostikovaní nasadiť vhodnú liečbu, ktorá často zahŕňa nasadenie tzv. antivirotík. Podávajú sa najčastejšie v perorálnej alebo infúznej forme, pričom sa niekedy pridáva aj lokálna liečba na zmiernenie príznakov. Liečba trvá v závislosti od vášho stavu väčšinou 2 – 4 týždne.

Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Zlou správou je, že ide o nevyliečiteľné ochorenie. Nemusíte si však pod tým pojmom predstavovať nič hrozné a životu nebezpečné. Znamená to v jednoduchosti iba to, že váš organizmus sa vírusu nezbaví. Vírus po nakazení a preliečení príznakov ostáva vo vašom tele a môže sa kedykoľvek prebudiť. Stačí na to zvýšený stres, oslabená imunita alebo len iné pridružené ochorenie a genitálny herpes je späť. Často však v oveľa miernejšej forme. No je to niečo, s čím sa dá žiť úplne bezstarostný život.

Napriek tomu, že je to pohlavne prenosné ochorenie, pri nákaze netreba hneď hádzať vinu len na partnera. Pamätajte, že partner vás môže nakaziť, a pritom ani nemusí vedieť, že nejakým ochorením on sám trpí. Často sa totiž prvé príznaky objavujú až po dlhšej dobe od samotnej nákazy.

Ako predísť ochoreniu?

Najlepšou prevenciou je predísť častému striedaniu sexuálnych partnerov. Nevedomosť o zdravotnom stave vášho sexuálneho partnera je totiž najväčším rizikom prenosu nielen genitálneho herpesu, ale akéhokoľvek pohlavného ochorenia. Druhým pilierom prevencie je, samozrejme, aj pravidelná prevencia v gynekologickej či urologickej ambulancii. Ak sa chcete vyhnúť akejkoľvek nákaze, správnymi voľbami sú aj chránený pohlavný styk či pravidelná intímna hygiena, keďže dokážu výrazne znížiť riziko nákazy.

Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Genitálny herpes a tehotenstvo?

Či už ste tehotná, alebo máte v pláne otehotnieť a prekonali ste niekedy toto ochorenie, najdôležitejšie je, aby ste sa o tom zmienili lekárskemu personálu. Ten následne rozhodne o ďalšom postupne a možnostiach prevencie. Čo v prípade, že ste tehotná a je šanca, že ste sa týmto ochorením nakazili? Aj v tomto prípade majú vaše kroky viesť za odbornou lekárskou pomocou. Je to ochorenie, ktoré sa ľahko prenáša z matky na plod hlavne počas pôrodu, preto je dôležité, aby lekársky personál poznal váš zdravotný stav a mal ho tak pod kontrolou.

Kedy je potrebné vyhľadať lekársku pomoc?

Keď spozorujete akékoľvek nezvyčajné zmeny na koži v okolí pohlavných orgánov alebo akékoľvek ťažkosti, neváhajte a vyhľadajte lekársku pomoc. V prípade, že vám bude potvrdené, že týmto ochorením trpíte, vie vám čo najskôr nasadiť vhodnú liečbu. Predídete tak zbytočným komplikáciám a liečba bude rýchlejšia.

 

Zdroje:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/genital-herpes/symptoms-causes/syc-20356161

https://www.nhs.uk/conditions/genital-herpes/

https://www.healthdirect.gov.au/genital-herpes

Pridaj komentár