Zápal okostice: Nebezpečný stav, ktorý sa netýka len čeľuste

Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Keď sa povie zápal okostice, zvyčajne si predstavíme bolestivo opuchnutú čeľusť od zanedbaného zubného kazu. Avšak v skutočnosti sa tento výraz používa na pomenovanie zápalu tkaniva, ktoré obopína kosti kdekoľvek na tele. Veľmi často, predovšetkým u športovcov, sa zápal okostice (nesprávne zápal „okostnice“) týka kostí nôh. Poznáme chronický a akútny zápal okostice, každý sa lieči ináč.

Ako vzniká zápal okostice?

Aké druhy periostitídy poznáme?

Ako sa diagnostikuje zápal okostice?

Ktoré možnosti liečby zápalu okostice existujú?

Dá sa zápalu okostice preventívne prechádzať?

Čo spôsobuje zápal okostice čeľuste a sánky?

Vrstva tkaniva – väzivový obal, ktorý pokrýva povrch kostí, sa nazýva periosteum. Nepokrýva kosť v miestach, kde sa upínajú šľachy alebo väzy, ani časti pokryté chrupavkou kĺbu. Je to tvrdá a pevná blana rôznej hrúbky, ktorá je s kosťou spojená hustými zväzkami kolagénových vlákien. Skladá sa z dvoch vrstiev – povrchovej a hĺbkovej. Keď sa toto tkanivo zapáli, vzniká zápal okostice, teda odborne periostitída.

Tento stav, ak hovoríme o probléme mimo čeľusti, zvyčajne postihuje ľudí, ktorí sa pravidelne a intenzívne venujú skokom, behu alebo dvíhajú ťažké bremená, či už v posilňovni, alebo v práci. U športovcov najčastejšie trpia lýtkové a stehenné kosti. Zápal okostice je vo všeobecnosti benígny, teda neškodný a dobre tolerovaný. Môže však mať aj iné formy, vrátane infekčného ochorenia, ktoré je oveľa vážnejšie a vyžaduje intenzívnu liečbu.

Zápal okostice: Typy

Poznáme dva základné typy zápalu okostice, a to chronický zápal okosticeakútny zápal okostice. K akútnej forme vedie infekcia kosti, čo je veľmi bolestivý stav. Taktiež je potenciálne nebezpečná, pretože môže smerovať až k nekróze, čo je smrť živého tkaniva obklopujúceho kosť.

Chronická periostitída vzniká najmä v dôsledku úrazu alebo nadmerného zaťaženia kostí.

Akútny zápal okostice: Príznaky

Príznaky náhle vzniknutého zápalu okostice zahŕňajú:

  • intenzívnu bolesť,
  • problém niesť hmotnosť tela na boľavej končatine,
  • tvorba hnisu,
  • horúčku,
  • zimnicu,
  • opuch tkaniva obklopujúceho kosť.

Chronický zápal okostice: Príznaky

Chronická periostitída taktiež vyvoláva opuch a zápal, ale opakovane, dlhodobo. Hovoríme o neinfekčnej forme ochorenia. Postihnuté miesta môžu bolieť a byť citlivé aj priamo na dotyk. Pritom pacienti s chronickým zápalom okostice nepôsobia takí chorí ako ľudia s akútnym zápalom okostice.

Aj keď zápal okostice často postihuje kosti na nohách, môže sa vyskytnúť aj na dlhých kostiach rúk a v chrbtici.

Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Akútny zápal okostice: Príčiny

Prečo a kedy sa tkanivo obklopujúce kosti zapáli? Príčiny sa líšia v závislosti od toho, či je stav akútny alebo chronický.

Akútny zápal okostice vzniká z infekcií v rôznych častiach tela. Napríklad k nemu môže dôjsť aj kvôli infekcii močových ciest alebo sexuálne prenosnej infekcii (napríklad syfilis). Príčinou môže byť tiež poranenie, ktoré sa nehojí a dostáva sa čoraz hlbšie, až nakoniec dosiahne kosť.

Väčšiu pravdepodobnosť vzniku zápalu okostice majú diabetici a ležiaci pacienti. Aj niektoré autoimunitné ochorenia môžu viesť k akútnemu zápalu okostice. Leukémia a rôzne druhy rakoviny, ako aj krvné poruchy potenciálne vedú k vážnym infekciám kostí.

Príčinou akútnej infekcie sú zvyčajne baktérie z rodu Staphylococcus, ktoré sú prítomné aj u zdravých ľudí – nachádzajú sa na koži a v nose. Tento typ baktérií však môže spôsobiť problémy u osôb s oslabeným imunitným systémom alebo s chronickými základnými chorobami.

Chronický zápal okostice: Príčiny

K chronickému zápalu okostice najčastejšie vedie opakované namáhanie kostí a prehnaná záťaž. Ako sme už spomenuli, práve preto ním trpia najmä športovci.

Zápal okostice: Rizikové faktory

Riziko akútneho zápalu okostice rastie v týchto prípadoch:

  • máte systémovú infekciu, najmä infekcie krvného obehu,
  • absolvovali ste chirurgickú náhradu kĺbu alebo iný typ ortopedickej chirurgie,
  • máte zlý krvný obeh, ktorý môže byť dôsledkom aterosklerózy, cukrovky, dekubitov alebo vredov,
  • otvorená zlomenina, teda zlomenina kosti, ktorá prepichne kožu a vystaví kosť mikroorganizmom z kože a okolitého prostredia.

Riziko chronického zápalu okostice rastie v týchto prípadoch:

  • intenzívne cvičíte: bežci, tanečníci, vojaci a ktokoľvek, kto je extrémne aktívny fyzicky, je vystavený zvýšenému riziku chronického zápalu okostice. Riziko raste aj vtedy, ak ste dramaticky zvýšili svoj cvičebný režim.
  • Osgood-Schlatterova choroba: je najčastejšia u dospievajúcich chlapcov, najmä tých, ktorí sú fyzicky aktívni.
Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Zápal okostice: Diagnostika

Ako sa diagnostikuje zápal okostice? Lekár preskúma bolestivé miesto a jeho okolie. Buďte pripravení na malé nepohodlie, potrebuje zistiť druh a miesta bolesti. Potom vás pošle na röntgen, ktorý odhalí zlomeniny alebo známky poškodenia v dôsledku infekcie. Ak je potrebný podrobnejší prehľad, odporučí vám MRI vyšetrenie, ktoré ukáže dokonalejší pohľad na kosť a okolité mäkké tkanivo.

Súčasťou vyšetrenia sú aj krvné testy zamerané na prítomnosť a intenzitu infekcie.

Zápal okostice: Liečba

Ináč sa lieči akútny a ináč chronický zápal okostice. Pri akútnej infekcii sú potrebné antibiotiká, ak sa tvorí aj hnis – absces, bude ho nutné chirurgicky vypustiť. Taktiež je potrebné odstrániť akékoľvek kostné tkanivo, ktoré je už kvôli infekcii nekrotické. Preto s vyhľadaním lekára pri príznakoch akútneho zápalu okostice nikdy neváhajte ani len jeden deň – neviete, čo sa deje vo vnútri.

Ak ste podstúpili operáciu na liečbu akútnej periostitídy, ešte niekoľko týždňov budete užívať antibiotiká – zvyčajne infúziou alebo injekciou. Nasleduje liečba antibiotikami vo forme tabliet.

Na chronické zápaly okostice vyvolané záťažou zaberá odpočinok a ľad. Dajte si pauzu od aktivít s vysokým nárazom, ako sú beh alebo skákanie. Radšej sa venujte jazde na bicykli alebo plávaniu.

Zápal a opuch zmiernite ľadovým obkladom a užitím protizápalových liekov. Vážnejšie stavy si vyžadujú konzultáciu s odborníkom, avšak vždy je základom odpočinok namáhanej časti tela.

Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Môžete zabrániť zápalu okostice?

Chronickej jednoducho: tým, že sa budete vyhýbať zraneniam z nadmerného zaťažovania kostí. V momente, keď cítite niečo neobvyklé, najmä v kĺboch alebo v dlhých kostiach rúk a nôh, prestaňte cvičiť.

Najdôležitejším krokom pri prevencii akútneho zápalu okostice je zvládnutie akýchkoľvek stavov, ktoré zvyšujú riziko vzniku tejto choroby:

  • kontrolujte a stabilizujte hladinu cukru v krvi, ak máte cukrovku,
  • ak fajčíte, prestaňte fajčiť,
  • optimalizujte svoju hmotnosť,
  • zmeňte životosprávu na úpravu krvného tlaku a hladiny cholesterolu.

Nezabúdajte na to, že bolesť nôh, chrbta alebo rúk môže byť spôsobená vážnym, ale liečiteľným stavom. Preto ju nikdy neignorujte. Naopak, čím skôr vyhľadajte lekára.

Zápal okostice čeľuste

Keďže mnohí čitatelia si pod zápalom okostice predstavia hneď bolestivú opuchnutú čeľusť, pridávame pár riadkov o tomto konkrétnom type zápalu okostice.

Príznaky zápalu okostice čeľuste: opuch tváre, absces, neustály tlak na zuby, horúčka a neznesiteľné, hlboké, tupé a ťažko lokalizovateľné bolesti. V prípade dentálneho zápalu okostice je potrebné ihneď vyhľadať zubného lekára, nepokúšajte sa tento nebezpečný stav zmierniť domácimi prostriedkami. Vždy ide o akútny problém!

Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Zápal čeľuste, respektíve sánky je spôsobený infekciou, ktorá sa dostala do kosti a následne až do oblasti medzi kosťou a jej obalom. Najčastejšie sa k nej dostane cez koreňové kanáliky v dôsledku zanedbaného a hlbokého zubného kazu. Baktérie prejdú priamo do kosti a okostice, kde vyvolajú silný zápal, sprevádzaný biochemickými a imunologickými zmenami.

Infikovanie čeľuste môže mať veľmi rýchly priebeh. Doslova stačí pár hodín a pocítite silný opuch tváre a prípadne aj krku. Sprievodnými príznakmi sú neznesiteľná bolesť a hnisavý absces. Hnis je potrebné vypustiť a miesto poriadne vydezinfikovať, dostanete antibiotiká.

Zápal okostice niekedy vznikne aj po vytrhnutí zuba, v dôsledku silnej angíny, zápalu prínosových dutín a po poranení ďasien, zubov alebo čeľuste.

Zápal okostice čeľuste: Prevencia

Dôsledná ústna hygiena je tou najlepšou prevenciou zubného zápalu okostice. Pri správnej hygiene sa netvorí zubný plak ani zubný kameň. Nezabúdajte na pravidelné prehliadky u zubára/-ky a odborníka/-čky na dentálnu hygienu.

 

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/periostitis

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-the-periosteum

boneinfection.org/RIAO/BoneInfection.aspx

my.clevelandclinic.org/health/articles/osteomyelitis

Pridaj komentár