(Zdroj foto: AdobeStock.com)
Každá éra prináša nejakú superpotravinu, na ktorej vlastnosti upozorňujú všetci – počnúc odborníkmi, končiac obyčajnými ľuďmi.
V súčasnosti takto počúvame z každej strany veľké chvály na avokádo. Mnohí ho odporúčajú pri diétach alebo vyváženom stravovaní.
Podľa výskumov však prospieva aj pri niektorých zdravotných problémoch.
Chcete vedieť, pri ktorých?
Aké vitamíny a minerály nájdeme v avokáde?
A kto by sa mal avokádu radšej vyhnúť?
Čo je avokádo?
Oficiálny názov avokáda je hruškovec americký. Začiatky jeho pestovania sa datujú do praveku, keď rástlo v oblasti Južnej Ameriky. Až o niekoľko storočí sa avokádo dostalo aj do zvyšku sveta. Spopularizovali ho – ako inak – dobré vlastnosti.
Avokádo sa pôvodne nazývalo ahuacate, čo pochádza z aztéckeho jazyka. Tento názov sa nepamätal ľahko, preto ho museli marketingovo zmeniť na – avokádo. A potom už toto ovocie prerazilo najprv do USA a neskôr aj do Európy.
I keď sa avokádo často označuje ako zelenina, v skutočnosti ide o ovocie.
Výživové hodnoty avokáda – 100 gramový plod:
- 2 gramy bielkovín,
- 5 gramov vlákniny,
- 6 gramov sacharidov,
- 24 gramov tukov.
Najväčšie zastúpenie majú zdravé tuky, ktoré neupchávajú cievy a nezvyšujú „zlý“ cholesterol.
Vitamíny a minerály
V avokáde nájdeme až 11 druhov vitamínov – A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, C, D, E a K. Z minerálnych látok je to zase fosfor, železo, magnézium, mangán, draslík, zinok, sodík a vápnik. Práve táto vzácna kombinácia vitamínov a minerálov „vyrobila“ z avokáda superpotravinu.
Koľko kalórií má avokádo?
Avokádo sa veľmi často odporúča počas diét. Obsahuje totiž zdravé tuky, ktoré sú pre telo potrebné, ale zároveň ho nezaťažia. 100 gramov avokáda má približne 160 kalórií. To sa približuje k rovnakému množstvu kuracích pŕs alebo ryže. Lenže – avokádo má oveľa viac zdravých látok.
Obsahuje viac magnézia ako banán
Horčík je podľa lekárov zásadným minerálom pri znižovaní krvného tlaku. Ak máte hypertenziu, dajte si ráno buď šumivé magnézium, alebo zjedzte potravinu, ktorá obsahuje veľa tohto minerálu.
Doteraz bol v tomto smere propagovaný najmä banán. V skutočnosti obsahuje len 10 % magnézia, avokádo ho má 14 % . Keď avokádo skombinujete s cesnakom, získate skvelý doplnok k liekom na tlak.
Šumivé tablety s horčíkom sa berú aj pri veľkej svalovej únave alebo psychickom vyčerpaní.
Avokádo pre dobrý zrak
Vedecky potvrdené sú pozitívne účinky na zrak. Avokádo totiž obsahuje luteín, ktorý chráni oči pred UV žiarením. Aj preto by mali avokádo jedávať hlavne tí, ktorí veľa pracujú s počítačom, tabletom, alebo často hľadia do smartfónu.
Prevencia osteoporózy
V boji proti osteoporóze sú veľmi dôležité vitamíny D a K, aj minerál vápnik. Všetky tieto zložky nájdete v avokáde. Dokonca 1 plod obsahuje polovicu odporúčanej dennej dávky vitamínu K.
Avokádo je teda dôležitým pomocníkom pri posilňovaní kostí. Preto sa odporúča nielen ako prevencia osteoporózy, ale aj u športovcov, ktorí sa chcú vyhnúť únavovým zlomeninám.
Podpora správneho trávenia
Ľudia, ktorých často trápi zápcha, by mali jedávať avokádo hlavne na raňajky. Vlákniny a vitamíny, ktoré sú v avokáde, pomáhajú pri ľahšom vyprázdňovaní a celkovej náprave trávenia. Rovnako vám to pomôže pri spracovaní ťažších jedál.
Z tohto hľadiska je avokádo silnou prevenciou pred rakovinou hrubého čreva a hemoroidmi.
Avokádo zlepšuje spracovávanie výživných látok zo zeleniny
Tuková časť avokáda je veľmi užitočná pri spracovaní niektorých vitamínov a minerálov. Telo ich totiž nedokáže vstrebávať samo vo veľkých objemoch, a preto potrebuje pomoc.
Najviac badateľné je to pri konzumácii ovocia a zeleniny. Preto si k šalátom pripravujte marinádu s avokádovým olejom, alebo si vyrobte nátierku, ktorú vám poslúži ako príloha.
Avokádo pre krajšiu pokožku
Mäkké plody avokáda využijete aj pri domácich kozmetických procedúrach. Môžete si pripraviť masku na tvár, vlasy alebo ruky. Avokádo rozmixujte na kašu, prilejte trošku olivového oleja, a masku si natrite, kam potrebujete.
Aj ruky sú potom jemnejšie a nechty pevnejšie, vlasy zhustnú a nadobudnú zdravší lesk. Pokožka na tvári spevnie, bude živšia a na pohľad zdravšia.
Za toto všetko môžeme ďakovať veľkému obsahu omega mastných kyselín, ale tiež vitamínom, ktoré podporia tvorbu kolagénu. Z tohto hľadiska je najúčinnejší avokádový olej.
Avokádový olej si môžete pridať nielen do masky, ale aj do šalátu.
Kôstky z avokáda – aké majú účinky?
Po skonzumovaní avokáda istotne nevyhadzujte kôstku. Okrem toho, že z nej môžete vypestovať svoj vlastný avokádovník, opäť ju využijete na zdravotné účely. Kôstka z avokáda má silný protizápalový účinok, a to vďaka flavonoidom.
Ak vás trápia chronické zápaly (hlavne kĺbov), resp. potrebujete zmierniť bolesti, kôstky berte ako ďalší liek. Je v nich veľa antioxidantov, bielkovín a omega mastných kyselín.
Stačí, keď kôstku necháte jednoducho vyschnúť, a potom ju nastrúhate na hrubšom strúhadle. Takto spracovanú kôstku pridávajte do šalátov, alebo iných jedál.
Napriek týmto benefitom – avokádovú kôstku nejedávajte často. Z dlhodobého hľadiska môže mať napríklad laxatívne účinky („preženie“ vás).
Negatívne účinky avokáda:
- Vo výnimočných prípadoch sa objavuje alergická reakcia (u ľudí s potravinovou intoleranciou).
- Ak máte problémy so žlčníkom, väčšie množstvo avokáda vás môže podráždiť.
- Nejedávajte avokádo hneď po užití liekov na zápaly, pretože znižuje ich účinnosť.
- Ak pravidelne konzumujte väčšie množstvá avokáda, môžete pribrať.
Ako správne pripraviť avokádo?
Niektorí ľudia odmietajú avokádo kvôli jeho mdlej, nevýraznej chuti. Áno, treba si ho trochu dochutiť. Napríklad: rozmiešajte avokádo s citrónovou šťavou, soľou a mletým čiernym korením. Podľa typu jedla môžete pridať aj rozpučený cesnak.
Ak je ovocie ešte veľmi tvrdé, dajte ho do jedného vrecka s banánom, potom zmäkne do 24 hodín. Pri príprave jedál však radšej používajte mäkké, zrelé plody, takto nebudú problémy.
Tri recepty z avokáda
Avokádová hrianka
Suroviny: avokádo, chlieb, soľ, korenie, citrónová šťava, cesnak, paradajka, čerstvé klíčky, parmezán.
Chlieb opečte z oboch strán, hrianku jemne potrite cesnakom. Avokádo pokrájajte na plátky, ochuťte ich citrónom, cesnakom, soľou a korením.
Ochutené plátky rozložte na hrianku, pridajte paradajku a vrch posypte ľubovoľnými čerstvými klíčkami. Nakoniec pridajte hoblinky parmezánu.
Guacamole
Suroviny: avokádo, paprika, paradajka, červená cibuľa, soľ, korenie, petržlenová vňať, limetková šťava, čili paprička.
Avokádo vydlabte a rozmixuje so soľou, korením a citrónovou šťavou. Postupne pridávajte nakrájanú papriku, paradajku, cibuľu a čili papričku. Na záver vmiešajte čerstvú petržlenovú vňať.
Cestoviny s avokádom a praženými orieškami
Suroviny: avokádo, cestoviny, rôzne druhy orieškov, tekvicové semienka, špenát, cesnak, soľ, korenie, olivový olej, koriander, muškátový oriešok, bazalka, parmezán.
Na sporák dajte hrniec s osolenou vodou. Keď príde do varu, pridajte cestoviny a uvarte ich. Oriešky a semienka opražte na sucho na panvici, po vychladnutí ich posekajte na menšie kúsky.
Čerstvý alebo mrazený listový špenát opražte na oleji s cesnakom, soľou, muškátovým orieškom a korením. Do mixéra vložte avokádo s vychladnutým špenátom. Pridajte soľ, korenie a pár kúskov parmezánu.
Hotovú zmes vylejte na cestoviny a zmiešajte. Pred podávaním posypte vrch opečenými orechmi a nastrúhaným syrom.
Zdroje:
- https://www.kaloricketabulky.sk/potraviny/avokado-cerstve
- https://www.californiaavocado.com/nutrition/nutrients
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/270406.php
- http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=5
- https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/avocados-health-benefits-nutrition-facts-weight-loss-info-more/
- https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-avocado#section2
- https://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/avocado-stones-benefits-safe-edible-health-seeds-explained-a8430541.html
1 odpovedí na “Avokádo: Zdravá diéta, ale nie na každý deň. Pripravte si chutnú nátierku”