Ryba, ako sviatočné pôstne jedlo, spĺňa zaužívanú tradíciu, že na Štedrý deň sa má jesť mäso beznohé.
Okrem ryby so zemiakovým šalátom, sa v mnohých slovenských domácnostiach pripravuje aj vianočná rybacia polievka.
Ak rybu neviete vykostiť, a máte strach ju zjesť, vsaďte na vykostené ryby. Alebo – nedávajte si do úst súčasne rybu a iné jedlo.
Rybie mäso nekrájajte, ale oddeľujte ho podľa jeho prirodzenej štruktúry. Keď budete jesť pomaly, môžete ešte na podnebí, alebo na jazyku zachytiť kosť, ktorú ste na vidličke prehliadli.
Ryba s kosťami
Vychutnávate si každý rok práve rybu s kosťami (kapor, zubáč, pstruh…)? Ak zle prehltnete, skúste malú kostičku s niečím “doprehltnúť“ (napríklad s chlebom alebo zemiakom), a potom sa napiť. Pokiaľ je ale kosť väčšia, prehltnutie môže poškriabať dutinu hrdla, alebo kosť uviazne v hrdle.
Keď sa ocitnete v tejto situácii, hlavne zachovajte pokoj. Dýchajte nosom, a pokúste sa kosť opatrne vybrať. Pokiaľ to sami nedokážete, volajte odbornú pomoc – telefónne číslo 155 (112).
Ryba bez kostí
Kým si zvolíte rybu bez kostí, môžete si vybrať z niekoľkých lahodných druhov rybacieho mäsa. Medzi ryby, ktoré neobsahujú kosti, patria:
- pangas – sladkovodná ryba, ktorá chutí skvelo, navyše podporuje chudnutie,
- losos – diétne mäso, v ktorom nenájdete ani najmenšiu rybaciu kosť,
- tuniak – známy najmä z konzervy, mäso z neho je všestranne využiteľné,
- treska – je plná živín, nízkokalorická, dokonalá k Štedrovečernému menu.
Kosť v krku
Rybacia kosť v krku patrí k frekventovaným dôvodom pre výjazd lekárov na Štedrý deň. Doma nikdy neprevádzajte drastické zásahy v krku. Môžete požiadať niekoho zo spolustolovníkov, aby vám uvoľnil dýchacie cesty pomocou úderov medzi lopatkami. Zákrok u lekára neodkladajte, pretože v okolí zapichnutej kosti môže vzniknúť zápal.
Ryby s kosťami zásadne nepodávajte deťom. Keď kosť zostane v krku, prehnite dieťa cez koleno, aby trup a hlava viseli dole, a potom primerane udrite medzi lopatky. Snažte sa „pacienta“ ukľudniť. Vychádzajte z toho, že je to síce veľmi nepríjemné, ale na živote bezprostredne ohrozený nie je.
Kosti z ryby končia uviaznuté v ústach, alebo na okraji krčnej dutiny. Podľa skúsenosti lekárov, sa rybacia kosť (až na výnimky) zapichne v krku. Príznakom býva bodavá bolesť, ktorá sa objavuje pri prehĺtaní, a „pacient“ ju pociťuje hlavne v oblasti horného okraja hrtanu. Môžu nastať dýchacie ťažkosti, prípadne šok, ktorý vznikne následkom intenzívnych obáv zo zadusenia, čo však nebýva opodstatnené.
Čo urobí lekár
Kosť vyťahuje špeciálnou pinzetou. Zákrok je pomerne rýchly a jednoduchý. Krční lekári vedia pacientom okamžite pomôcť, no malé deti pred zákrokom väčšinou uspávajú, pretože „nespolupracujú“.
Prvá pomoc doma, ak ide o dieťa – dajte mu zjesť niečo tvrdé a suché, čo strhne so sebou kostičku. Keď je kosť väčšia, hrozí riziko, že sa zasekne v pažeráku, alebo môže prederaviť jeho stenu. Pokiaľ je kosť prioostrá, a už poranila sliznicu v ústach, po jej odstránení alebo prehltnutí môže pretrvávať pocit pichania, či škriabania v krku, čo ale po pár hodinách ustúpi.
Lekári rodičom všeobecne odporúčajú, aby dieťaťu podali „po nehode v krku“ tzv. vysokozvyškovú stravu (napr. kapustu, ovsené vločky). Majú sledovať stolicu dieťaťa.
Ak sa dieťa začne sťažovať na bolesti v brušku (je nafúknuté), má zápchu, zvracia, má teploty, je malátne, alebo má dokonca poruchy vedomia, je čas navštíviť chirurga. Znamená to, že kosť (alebo iné cudzie teleso) sa zasekla(o) niekde v tráviacom trakte, a ten ho nevie sám pretlačiť a vylúčiť. Takáto situácia sa rieši operačne.
Redakčná úprava (jam)
Ilustračné fotografie