Tanec a vy. Poviete nám o svojej ceste k nemu?
K tancu som sa dostal jednoducho tak, že keď som sa chytil stolíka, hýbal som sa. Ešte som vtedy ani nechodil. Mamina ma potom, v piatich rokoch, prihlásila na tanečnú, a drží ma to dodnes. Vtedy neboli také možnosti, ako teraz, že tancujú už dvoj-trojročné deti. Mama tancovala v ľudovom súbore. Asi som zdedil ten rytmus a pohyb po nej.
Latino tance u nás. Vaše doterajšie skúsenosti?
Latino pochádza z Karibiku, a je natoľko pozitívne, že sa dá tancovať hocikedy – v zime, v lete, popritom, ako relaxujete. Som rád, že sem prišla tá vlna, že to tu môžem robiť. Slováci sú v latino tancoch veľmi šikovní, flexibilní, dobre sa mi s nimi pracuje. Nie sú zablokovaní voči pohybu, vedia sa pri tom uvoľniť, a dobre sa to naučiť.
Tanečné kurzy pre začiatočníkov. Prebiehajú?
Kurzy salsy, merenque a bachaty, pre začiatočníkov, s partnerom, sú v Apollo klube v Bratislave na Súkeníckej. Dávam dôraz na salsu, lebo salsa sa viac preferuje. Začíname väčšinou s merenque, lebo je to taký jednoduchší tanec, že to ľudia dostanú hneď do seba, a potom – sú tam aj zaujímavé figúry.
Váš vzťah k telu, prevencii, ku zdraviu. Aký je?
Úprimne? Na rovinu? Nakladám mu, čo znesie, koľko vládze. Priateľka ma pred pár dňami dotlačila na preventívne komplexné vyšetrenie, a zistili, že nič mi nie je. Aj som si to myslel… Môžem potvrdiť, že keď som chytil nejakú chorobu, začalo mi byť zle, tak som sa tomu určite nepoddal. „Vyzumboval“ som to zo seba. Volám to radšej „latino fitness“, pretože dávam do toho viac tanca, a vždy mi to pomohlo. Som to ako keby „rozchodil“.
Zdravá strava. Myslíte si, že ju máme v rukách?
Áno. Na sto percent to vieme ovplyvniť. Stravu, priznám sa, som nikdy veľmi neriešil – čo sa mi možno vypomstí, keď budem straší. Ale zatiaľ, mám 33 rokov, a nemal som žiadne vážne zdravotné problémy. Jem všetko, na čo mám chuť. Pri tanci to spálim – zrejme mám správne nastavený metabolizmus…
Kubánske jedlá a rôzne chute. Predstavíte nám ich?
Väčšinou mi chutí taká tá ľahšia, letná kuchyňa. Milujem ryžu, kuracie mäso, bravčové veľmi zriedka, hovädzie vôbec, ryby len v rámci leta. Kubánci využívajú dary mora, a veľa ovocia. Ryžu robia s čiernou fazuľou, s bobkovým listom, upravenú ako rizoto. Robia to aj tu na Slovensku, v jednej dobrej reštaurácii Havana.
Kubánci jedia ovocie čerstvé, ktoré sa, podľa mňa, k nám ani nedostane také, aké je. Keď som bol na Kube, tak som si, za tých 32 dní, chuťové bunky zreštauroval, že som to potom vedel porovnať. Majú tam viac možností; každé raňajky mi tam ponúkali jedno ovocie, ktoré sa volá guajava, a ja som si na to za mesiac nezvykol. Pamätám si, že keď som šiel na Kubu, tak to ovocie a zelenina, ktoré tam pestujú, mi chutilo úplne inak, ako dnes.
Tanec je to, čo nás medzinárodné spája. Sedí?
Áno. Keď som bol pred tromi rokmi na Miami, prvé, čo mi povedali pred cestou, bolo, že musíš ísť do jedného baru, volá sa Mangos – to je Latinská Amerika. Zložil som kufre na hoteli, zobral jedného kameramana, a odchytila si ma v tom bare jedna staršia pani z Mississippi. Iba sme sa na seba pozreli, usmiali sa, a tancovali sme. Nevedel som pritom dobre po anglicky… Tu učím Slovenky, ako sa nechať viesť, a chlapov, ako ich majú viesť. U niekoho je to menší problém, u niekoho väčší. Je to aj vec nastavenia, povahy, dominantnosti.
Pohyb, ktorý nebolí… Čo ľuďom odporúčate?
Nebolí každý tanec, ktorý je ako hobby, a ľudia nejdú proti svojej anatómii. Ak začne niečo bolieť, môže to byť aj zlým inštruktorom. Ja som vyštudovaný tanečník, venujem sa tomu 27 rokov. Asi tridsať percent je takých, ktorí tanec naozaj vyštudovali, a 70 percent je takých, ktorým sa to páči, a zistili, že im to ide a vynáša. Napríklad v zumbe nám potom kazia meno, ak majú ľudia s nimi zlé skúsenosti. Trh je toho presýtený. Mal som šťastie, že som na konzervatóriu kombinoval všetky techniky, okrem hip hopu – od baletu, cez folklór, až po latino. Thai chi v kombinácii s tancom je bomba, aj pre starších a pacientov, mal som možnosť to vyskúšať. Určite k tomu potrebujete inštruktora – nejde to robiť podľa knihy, videí, ani ukážok z nejakej dovolenky; nebudete to môcť sami trénovať.
Ďakujem za otvorený rozhovor.
Fotografie: on-line archív Mária Lopéza