(Zdroj foto: stock.adobe.com)
Zápal hrdla – a s tým spojené nepríjemné škriabanie v hrdle – môže byť spôsobené viacerými mechanizmami. Najčastejšie bolesť hrdla signalizuje vírusové alebo bakteriálne infekcie, alebo nečistoty v prostredí.
Nie vždy je nutné, aby ste sa uchýlili k tabletkám. Častokrát si vystačíte s tým, čo nám ponúka príroda.
Až vtedy, keď sa u vás tento stav opakuje príliš často, alebo máte ďalšie príznaky vrátane horúčky, navštívte lekára. Okrem bežných viróz dnes môže signalizovať bolesť hrdla covid, zvyčajne však nie je jediným príznakom.
Prečo vlastne hrdlo bolí?
Čo pomôže ak cítime bolesť pri prehĺtaní?
Ako zistíme, či je na vine vírus alebo baktéria?
Kedy je bolesť hrdla dôvodom na vyhľadanie lekára?
Ako vyzerá odborná a domáca liečba hrdla?
Čo je zápal hrdla a ako vzniká?
Zápal hrdla je imunitná odpoveď na niečo, čo náš organizmus vyhodnotí ako cudzie. Zapálené hrdlo a bolesti hrdla pri prehĺtaní spôsobujú najčastejšie baktérie, ktoré sa pokúsia využiť oslabenú imunitu a narušené anatomické bariéry.
V nasledujúcom článku si vysvetlíme, prečo vôbec zápal vzniká, kedy vyhľadať lekára, a aké domáce recepty nám môžu pomôcť.
Hlavné príčiny vzniku zapáleného hrdla:
- Vírusy – hlavný dôvod zapáleného hrdla. Vírusy spôsobujú až 90 % týchto infekcií. Hlavné vírusy, ktoré spôsobujú boľavé hrdlo: chrípky a prechladnutia.
- Baktérie spôsobujúce angínu – najmä zo skupiny streptokokov Streptococcus pyogenes, voči ktorému neexistuje očkovanie. U detí sú streptokoky zodpovedné až za 40 % bolestí hrdla.
- Alergie – vznikajú z vonkajších podnetov, ako peľ, tráva alebo zvieracie chlpy. Alergie spôsobujú obdobné príznaky ako streptokoky. Typické je slzenie očí, „tečenie z nosa”, časté kýchanie.
- Suchý vzduch – je príčinou najmä v suchých studených mesiacoch, keď sa nám v noci vysušuje sliznica; potom je prístupnejšia bakteriálnym infekciám, ktoré sa v tomto období hojne šíria.
- Znečistené ovzdušie, prach, fajčenie (aj pasívne).
- Poranenie v hrdle – ktoré nemusí byť vôbec závažné; môže vzniknúť aj kvôli prechodnému uviaznutiu potravy.
- Rakovina – dlhodobá bolesť hrdla, ktorá neodznie do pár dní môže byť predzvesťou rakoviny. Takže ak vás hrdlo nebolí dlhodobo, nie je sa čoho obávať.
- Refluxová choroba – návrat obsahu žalúdka do pažeráka môže spôsobiť až zápal hrdla.
Zápal spôsobený vírusom
Vírusový pôvod je najčastejší. Ide hlavne o chrípky, prechladnutia či mononukleózu. K základným symptómom patria: ospalosť, upchatý nos (alebo naopak – „tečenie“ z nosa), bolesti svalov a kĺbov, časté kýchanie.
Bežne je náš imunitný systém pripravený, aby sa s týmito prekážkami vysporiadal. Hovorí sa, že neliečená chrípka prejde za 7 dní a liečená za týždeň. Vírus chrípky je však nebezpečný u ľudí nad 65 rokov, ale smrteľné prípady boli popísané aj u malých detí.
Preto je vždy lepšie, ak vyhľadáme odbornú pomoc. U oslabených jedincoch môže vírus chrípky privodiť závažné komplikácie, ako infekcie ucha, chronický zápal, zápal pľúc (pneumónia). Preto nie je ideálne užívať protizápalové lieky bez predpisu.
Najlepšou prevenciou je očkovanie proti chrípke. Vykonáva sa v jesenných mesiacoch, a to usmrtenou vakcínou. Takže nie je šanca, že by ste sa po očkovaní nakazili, ako sa vás snažia presvedčiť odporcovia očkovania.
Hnisavá angína, spôsobená baktériou
Najčastejším bakteriálnym pôvodcom hnisavej angíny je Streptococcus. Niektorí ľudia majú túto baktériu bežne v hornej časti dýchacieho systému, alebo môže sa tiež šíriť kvapôčkovou formou, ak na vás kýchne alebo zakašle chorý človek.
Najčastejšie príznaky bakteriálneho zápalu:
- náhla horúčka (nad 38 ˚C),
- červené hrdlo s bielymi fľakmi,
- bolestivé prehĺtanie,
- zväčšené uzliny,
- bolesť hlavy,
- nechutenstvo.
Kedy ísť k lekárovi?
Ak bolesť trvá dlhšie ako 2 dni, je najvyšší čas. Ako sme spomenuli, vírusový zápal nevyžaduje zvláštne lieky, väčšinou je úspešne vyliečený tradičnými prostriedkami – pokoj na lôžku, dostatok tekutín a vitamínov, pri teplote acylpirín a podobne. Avšak bakteriálny zápal je nutné liečiť antibiotikami, aby neprešiel do obličiek alebo srdca.
K lekárovi by ste mali zájsť, keď spozorujete:
- biele povlaky na mandliach,
- tmavé alebo červené fľaky na podnebí,
- ružové hlieny,
- ťažké dýchanie,
- ťažké prehĺtanie.
Inkubačná doba
Prvé príznaky sa začnú objavovať po cca 5 dňoch od kontaktu s baktériami. Cesta nákazy je veľmi jednoduchá. Keďže ide o kvapôčkovú infekciu, okrem typického kýchania a kašľania, ktorým vás „obšťastní“ chorý človek, k prenosu môže dôjsť aj po kontakte s predmetmi, ktorých sa dotýkal.
Základné vyšetrenia u lekára
Lekár vyšetrí vaše hrdlo a lymfatické uzliny. Pomocou kvapky krvi (tzv. CRP test) bude hľadať pôvodcu infekcie. Ak bude mať podozrenie na bakteriálnu infekciu, môže vám urobiť aj výter z hrdla.
Liečba bakteriálneho zápalu
V prípade, že sa potvrdí bakteriálny pôvod, lekár vám predpíše antibiotiká. Tieto liečivá majú často koncovku -icín. Čo je zásadné, antibiotikum treba dobrať vždy do konca, inak si naň baktéria vytvorí odolnosť. Potom by sa vám vrátila infekcia, ktorá bude ešte silnejšia.
Pri liečbe antibiotikami sa odporúča užívať probiotiká. Živé kultúry zvyšujú množstvo dobrých baktérií v čreve, pomáhajú naštartovať imunitný systém, čím zároveň predchádzame reinfekcii. Pozor, antibiotiká a probiotiká musíte užívať s aspoň 2-hodinovým odstupom!
Tekutiny sú tiež veľmi potrebné pre udržanie celkovej vitality. Počas choroby totiž nároky na príjem stúpajú, pretože veľa vody jednoducho vypotíme.
Popri antibiotikách môžete skúsiť aj prírodné liečivé látky, ktoré vám pomôžu prekonať nepríjemné príznaky ako napríklad sprej do hrdla alebo čaj na bolesť hrdla. Nikdy však nenahradia antibiotiká.
Čo na bolesť hrdla? Aké lieky na bolesť hrdla máte doma?
Teplá polievka
Býva asi najčastejším liekom, ktorý nám v prípade choroby napadne. Názory na to, z akého mäsa má byť pripravená, sa však líšia. Navyše, vôbec nemusí byť pripravená z mäsa. Ide skôr o teplý nápoj, ktorý je obohatený o minerály.
Ak sa predsa rozhodneme pre mäsovú polievku, správnou odpoveďou podľa vedcov je kuracia polievka. Zistilo sa totiž, že obsahuje špecifickú bielkovinu (carnezín), ktorá dokáže znížiť pohyblivosť bielych krviniek, a tým uvoľniť upchatý nos alebo zapálené hrdlo. Kuracia polievka obsahuje veľké množstvo minerálov, ktoré zrýchľujú pohyb riasiniek na sliznici, odstraňujú nečistoty a baktérie.
Med
Podľa jaskynných malieb, ktoré boli objavené v Španielsku, med bol najstarším pomocníkom v boji proti chrípke už 7000 p.n.l. Med obsahuje veľa antioxidantov. Tie pomáhajú imunitnému systému v boji proti voľným radikálom, ktoré vznikajú počas zápalu vznikajú, zabraňujú tiež rastu baktérii.
Aj preto je med potravinou, ktorá sa vám nikdy nemôže pokaziť. Ešte lepšie ako klasický med, vyšiel v testoch pohánkový med. Počas dvojitej slepej štúdie sa zistilo, že prekonal aj dextrometorphan, ktorý sa používa v sirupoch proti nočnému kašľu u detí.
Med by ste nikdy nemali dávať deťom do 1. roka života, keďže ešte nemajú prispôsobenú imunitu voči jednej baktérii, ktorá často napáda (kontaminuje) med.
Ďumbier (zázvor)
Ďumbier obsahuje viac ako 115 zložiek, ktoré môžu byť potenciálne užitočné pre boj s baktériami. Zázvor má (okrem iného) protizápalové účinky, zvyšuje hladinu antioxidantov, pomáha pri nevoľnostiach. Niektoré zložky zázvoru sa testujú aj v boji proti rakovine.
Ak máte na výber, uprednostnite čerstvý variant, pretože sušený ďumbier má až o 30 % menej účinných látok.
Cesnak
Uskutočnilo sa viacero štúdii, kde v skupine ľudí, ktorá dostávala cesnak, bolo menej prechladnutí. V prípade, že cesnak podávali už chorým pacientom, tí sa vyliečili rýchlejšie. Jednoduchý recept: zalejte 2 strúčiky horúcou vodou a oslaďte medom.
Slaný roztok
Ak ste boli niekedy pri mori, spomeňte si, čo stalo, keď ste sa vykúpali, a neosprchovali. Na druhý deň vás všetko pálilo; mali ste vysušenú tvár, možno až pľuzgiere, alebo herpes. Soľ má totiž unikátnu vlastnosť – vysáva z buniek vodu.
Túto vlastnosť využívali už naši starí rodičia, keď konzervovali potraviny tým, že ich poriadne zasolili. A rovnakým mechanizmom budú umierať aj baktérie, keď do pohára s vodou rozmiešate 2 čajové lyžičky soli, a potom si nápojom vykloktáte hrdlo.
Vitamíny
Vitamíny by sme mali telu dodávať počas celého roka, to je jasné. Avšak keď sme už prechladnutí, alebo máme chrípku, vitamíny nemajú veľký efekt. Preto je úplne zbytočné, keď sa pri prvých prejavoch choroby snažíme predávkovať „céčkom“.
Jedna klinická štúdia dokonca potvrdila, že ak dospelí užívali vysoké dávky vitamínu C, neurýchlilo to ich vyliečenie. Navyše, vedľajším účinkom môže byť poškodenie obličiek.
Celoročné užívanie dostatočného množstva vitamínov zvyšuje šancu na rýchlejšie vyliečenie len o 8 %. To znamená, že priemerný dospelý, ktorý je inak prechladnutý 12 dní, bude pri konzumovaní dostatočných dávok chorý len 11 dní.
Suchý vzduch a nečistoty prostredia
Toto je tretia najčastejšia príčina zápalu alebo bolestí hrdla. Dýchanie príliš suchého vzduchu je veľmi častým dôvodom, prečo vás ráno začne škriabať v hrdle. Pravdepodobne ste v noci dýchali ústami, čo vysušuje sliznicu úst a hrdla.
Dnes je už k dispozícii viacero typov zvlhčovačov vzduchu – od tých najlacnejších, po sofistikovanejšie, za ktoré si trochu priplatíte. Je to však dobrá investícia – za lieky by ste sumárne zaplatili viac.
Ak sa zápal hrdla napriek tomu opakuje, pričom sa ukázalo, že nejde o bakteriálnu infekciu, pristúpte k základným opatreniam. Opäť by mal zabrať med, a to pre jeho vynikajúce antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti. Med pomáha obnoviť funkciu sliznice, po jeho zjedení budete mať v ústach viac slín. Produkciu slín podporí aj tuhý cukrík.
Čo by ste ešte mohli urobiť?
- Obmedzte fajčenie.
- Nájdite alergény (napríklad psia srsť, roztoče, plesne).
- Kúpte si antialergénne posteľné prádlo (aj matrac).
- Častejšie vetrajte miestnosť, v ktorej spíte.
Informácie v článku Zápal hrdla: Čo na bolesť hrdla? Aké lieky budem užívať? nenahrádzajú vyšetrenie u lekára.