Čili papričky sú štipľavý zázrak: Aké výhody má kapsaicín pre zdravie?

Zdroj foto: stock.adobe.com

Čili papričky konzumuje denne až štvrtina populácie Zeme, v krajinách po celom svete. Botanicky patria medzi trvalky rodu Capsicum. Známymi vo svete sa stali vďaka objavom Krištofa Kolumba v roku 1492. Kolumbus hľadal novú obchodnú trasu s korením. V Južnej Amerike narazil na pikantné plody, pri konzumácii ktorých cítil rovnaké pálenie ako pri čiernom korení. Čili papričky mu chuťovo učarovali a vzal si ich so sebou naspäť do Španielska.

Odkiaľ čili papričky pochádzajú?

Čo je to kapsaicín?

Aké sú účinky čili na zdravie?

V akých jedlách využijete čili papričky?

O krajine pôvodu štipľavých ochucovadiel existuje niekoľko teórií. Zahŕňajú predovšetkým Brazíliu či Mexiko. Fylogenetická analýza 24 z 35 kmeňov Capsicum, či už pikantných, alebo nie, z roku 2016 preukázala, že domovom čili sú oblasti pozdĺž Ánd, v západnej až severozápadnej Južnej Amerike. Pôvodné druhy čili papričiek mali malé červené guľaté plody podobné bobuľovému ovociu.

Najväčším počtom druhov čili sa vyznačuje časť Brazílie nazývaná „nukleárna oblasť“. Šíreniu druhov pravdepodobne pomáhajú vtáky. Nemajú totiž v ústach receptory pre štipľavú chuť a ich tráviaci trakt je voči nej odolný. Tým, že papričky jedia, výrazne napomáhajú ich šíreniu.

Farmár s čili papričkami v dlaniach
Zdroj foto: stock.adobe.com

Čo je kapsaicín?

Pálenie a bolesť, ktoré cítite pri konzumácii papričiek, sú spôsobené chemickou zlúčeninou zvanou kapsaicín. Ide o rastlinný alkaloid (8-metyl-N-vanillyl-6-nonenamid) rozpustný v alkohole a tukoch. Ako prvý ho v roku 1816 z pikantných paprík izoloval P. A. Buchtholz. Vyvoláva pálenie všetkých tkanív, s ktorými príde do kontaktu. Receptory bolesti spúšťa preto, aby nás varoval pred potenciálnym rizikom nadmernej konzumácie. Túto reakciu u ľudí vyvoláva teplotný receptor TRPV1, ktorý sa nachádza v mozgu, v krvných cievach, v periférnych nervoch, v močovom mechúre a na mnohých ďalších miestach.

Kapsaicín a kardiovaskulárne zdravie

Protizápalové účinky kapsaicínu sa využívajú na podporu zdravia srdca a ciev. Štúdie popisujú, že pri trojmesačnom pravidelnom užívaní kapsaicín významne znížil rizikové faktory ochorenia srdca u dospelých, ktorí mali veľmi nízke hladiny HDL cholesterolu (dobrý cholesterol s ochranným účinkom pre cievy).

čili papričky v tvare srdca
Zdroj foto: stock.adobe.com

Kapsaicín a tlmenie bolesti

Schopnosť kapsaicínu mierniť bolesť sa využíva pri výrobe rôznych liekov. Používa sa vo forme krému, prípadne ako náplasť pri niektorých terapeutických postupoch. Kapsaicínové náplasti sú určené najmä na liečbu postherpetickej neuralgie a na liečbu periférnych neuropatických bolestí. Prínosom liečby náplasťou je rýchlejší nástup účinku, dlhodobejšia úľava po jednej aplikácii a žiadne vedľajšie účinky.

Kapsaicín a zníženie hmotnosti

Liečba kapsaicínom spôsobuje trvalú oxidáciu tukov. Vďaka tomu vám pomôže udržiavať hmotnosť dlhodobejšie a predchádzať jojo efektu. Konzumácia 2 mg kapsaicínu vedie k zníženiu energetickej nálože jedného jedla približne o 309,9 kJ. Pikantné pokrmy zrýchľujú metabolizmus tak, že zvyšujú telesnú teplotu. Preto nie je vhodné, aby ste jedlo s obsahom kapsaicínu konzumovali večer pred spaním. Vyhnete sa tak narušeniu spánkového rytmu a prípadnej nespavosti.

Kapsaicín a rakovina

Konzumácia čili papričiek či samotného kapsaicínu ponúka mnoho zdravotných benefitov. Nie všetky sú však dostatočne preskúmané, tak ako aj vplyv kapsaicínu na liečbu rakoviny. Mnoho štúdií potvrdilo pozitívny vplyv pri liečbe rakoviny prostaty, pri ktorej sa kapsaicín vyznačuje hlbokým antiproliferačným účinkom. Ústami prijímaný kapsaicín pri tomto druhu rakoviny významne pomáha zastaviť šírenie rakovinových buniek a spôsobuje dokonca apoptózu (bunkovú smrť) niektorých druhov rakovinových buniek. Tieto schopnosti sa dajú využiť aj pri iných druhoch onkologických ochorení, napríklad rakovine prsníka.

Čili papričky v záhrade
Zdroj foto: stock.adobe.com

Kapsaicín a gastritída

Ani vtedy, ak vás trápia pravidelné zápaly tráviaceho traktu, nemusíte na čili papričky zanevrieť. Štúdie na baktériách dokázali, že kapsaicín je účinnou terapiou pri gastritíde vyvolanej baktériou Helicobacter pylori. V kombinácii s piperínom (účinnou látkou z čierneho korenia) zmierňuje zápal spôsobený helikobakterom a je užitočným pomocníkom v boji proti ďalšiemu štádiu gastritídy – rakovine žalúdka.

Kapsaicín a klastrová bolesť hlavy

Už sme spomenuli, že kapsaicín sa bežne používa na zmierňovanie bolesti. Je aj základom špecifického lieku, v krémovej podobe, ktorý sa používa na utíšenie menej známych klastrových bolestí hlavy. Ide o zriedkavé bolesti, ktoré sú popisované ako najhoršia bolesť, mnoho žien ich prirovnáva k pôrodným bolestiam. Môžu trvať 6 – 12 týždňov. Podľa Inštitútu internej medicíny a klinickej farmakológie vo Florencii, opakované aplikovanie kapsaicínového krému na nosnú dierku tlmí bolesť hlavyznižuje frekvenciu výskytu klastrových bolestí.

Muža bolí hlava
Zdroj foto: stock.adobe.com

Nutričné hodnoty čili papričiek

Čili papričky na 15 gramov (1 polievková lyžica) obsahujú:

  • 6 kcal,
  • 88 % vody,
  • 0,3 gramu bielkovín,
  • 1,3 gramu komplexných sacharidov,
  • 0,8 gramu jednoduchých cukrov,
  • 0,2 gramu vlákniny,
  • 0,1 gramu tukov.

Štipľavé papričky rôznych druhov sú bohaté aj na vitamíny a minerály. Vzhľadom na to, že ich konzumujeme v malom množstve, je prísun mikroživín takýmto spôsobom minimálny. Pikantné bobule papričiek obsahujú:

  • Vitamín C – obsah tohto antioxidantu v zelených papričkách je 109 mg/kus, červené papričky vám dodajú približne 65 mg/kus, teda 72 % odporúčanej dennej dávky.
  • Vitamíny skupiny B.
  • Vitamín K1 – nevyhnutný pre optimálnu zrážanlivosť krvi, zdravé kosti a obličky. Podľa druhu papričiek, obsahujú 8,7 – 14,3 mikrogramu vitamínu K1 na 100 gramov.
  • Meď – je dôležitým stopovým prvkom, ktorý v strave západoeurópskej populácie výrazne chýba. Je nevyhnutný pre silné kosti a zdravé neuróny.
  • Vitamín A – červené čili papričky sa vyznačujú vysokým obsahom betakaroténu, prekurzoru vitamínu A. 100 gramov plodov obsahuje 14 844 mikrogramov betakaroténu. Odporúčaná denná dávka betakaroténu je 6 – 15 mg pre dospelého človeka.
Čili papričky, bazalka a čierne korenie
Zdroj foto: stock.adobe.com

Je konzumácia čili riskantná?

Brazílčania s obľubou tvrdia, že poškodenie pažeráka a dvanástnika nadmernou konzumáciou čili je mýtus. No riziká spojené s vysokými dávkami kapsaicínu v strave skutočne existujú. Keď konzumujete príliš štipľavé papričky, mozog dostáva signály bolesti, ktoré môžu spôsobiť poruchu činnosti žalúdka, nauzeu alebo zvracanie. Žalúdok reaguje rovnako, ako by ste sa otrávili – snaží sa vypudiť všetko, čo ste skonzumovali. Pri zvracaní môže žalúdočná kyselina poškodiť pažerák, závažnosť reakcie závisí od štipľavosti papričky. V extrémnych prípadoch môže po konzumácii veľmi štipľavých druhov dôjsť k zastaveniu dýchania.

Polievka gazpacho s čili
Zdroj foto: stock.adobe.com

Využitie čili papričiek v kuchyni

Poznáme viac ako 20 druhov čili papričiek a každá z nich vám ponúkne výnimočný chuťový zážitok. Pri správnom použití dokáže čili zvýrazniť mnoho chutných jedál. Skúste experimentovať s rôznymi druhmi, vyberajte odrody podľa svojej tolerancie voči štipľavosti.

Existuje niekoľko spôsobov, ako využiť sušené čili pri príprave pokrmov:

  • Pridajte sušené čili do omáčok, vývarov a polievok.
  • Rehydratujte sušené papričky v teplej vode približne 20 minút (nie dlhšie, aby nezhorkli).
  • Opečte čili pred prípravou jedla na suchej panvici, zvýraznite tak ich chuť.

Dávkujte si štipľavé papriky do pokrmov rozumne a využite ich benefity pre zdravie v plnej miere.

Zdroje:

A Brief History of Chili Peppers from 6,100 Year Ago to Today (legalnomads.com)

The Story of Chile Peppers | Chile Pepper Institute | New Mexico State University (nmsu.edu)

Capsaicin: Health Benefits, Safety Information, Dosage, and More (webmd.com)

Effect of capsaicin on substrate oxidation and weight maintenance after modest body-weight loss in human subjects – PubMed (nih.gov)

Could capsaicinoids help to support weight management? A systematic review and meta-analysis of energy intake data – ScienceDirect

Is Capsaicin Effective for Weight Loss? – Phentermine Doctors

What Is Capsaicin? 6 Health Benefits and How to Use – Dr. Axe (draxe.com)

Chili Peppers 101: Nutrition Facts and Health Effects (healthline.com)

How To Use & Cook With Dried Chiles | Savory Spice (savoryspiceshop.com)

Pridaj komentár