(Zdroj foto: AdobeStock.com)
V starovekom Ríme smeli piť víno iba muži. Ak manžel prichytil svoju ženu s vínom v ruke, mohol sa s ňou nielen okamžite rozviesť, ale ju i usmrtiť.
V súčasnosti sú podobné praktiky už len zlou spomienkou – na víne si pochutnávajú obe pohlavia bez rozdielu.
Je červené víno zdravé?
Ak sa povie zdravý životný štýl, konzumácia alkoholu je zrejme to posledné, čo by ste v jeho zásadách hľadali. A pritom niektoré druhy alkoholu možno predsa len zobrať na milosť.
Už dlhšie sa traduje, že víno, predovšetkým to červené, je jeden z najmenej škodlivých alkoholických nápojov. Má najmenej kalórií, a naopak – veľa zdravotných prínosov.
Konzumácia primeraného množstva červeného vína prináša celý rad pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. Potvrdili to početné klinické štúdie. Nájdeme v ňom totiž látku resveratrol, ktorá zohráva významnú úlohu v prevencii kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky.
Resveratrol, obsiahnutý v hroznových šupkách, je silný antioxidant. Odbúrava voľné radikály, a tým uľahčuje obnovu buniek. Spomaľuje rast rakovinových buniek a pomáha pri znižovaní hladiny cholesterolu.
Francúzsky paradox
Už ste o ňom počuli? S predchádzajúcimi riadkami bezprostredne súvisí. Francúzi sú známi labužníci, milujú ťažšie stráviteľné jedlá. Francúzska gastronómia je bohatá na mastnejšie pochúťky a jedlá plné živočíšnych tukov, najmä v podobe smotany a syrov.
Ako je teda možné, že v celosvetovom meradle sú Francúzi (muži aj ženy) národom s najmenším percentom osôb, ktoré trpia ochoreniami srdca, a Francúzky stabilne obsadzujú popredné priečky v dlhovekosti?
Vzhľadom na fakt, akej obľube sa tu teší červené víno, všetko nasvedčuje tomu, že tajomstvo zdravia Francúzov tkvie práve v jeho pravidelnej konzumácii.
Červené víno – zásobáreň dôležitých minerálov
Hlavnou zložkou vína je voda. Okrem nej, vo víne nájdeme etanol, fruktózu, glukózu, enzýmy, vitamíny C, B1, B2, B6, resveratrol, ďalšie polyfenoly a minerálne látky – najmä vápnik, meď, mangán, horčík, draslík, chróm či kremík a zinok. Obsah alkoholu v červenom víne sa pritom pohybuje v rozmedzí 12 – 15 %.
Vplyv červeného vína na zdravie človeka je už niekoľko rokov častým predmetom diskusií odborníkov z celého sveta. Kým veľká skupina sa domnieva, že 1 pohárik červeného vína sa so zdravým životným štýlom nevylučuje, podľa iných je vplyv červeného vína na ľudské zdravie preceňovaný.
To, ku ktorému názoru sa prikloníte vy, závisí aj do toho, ako červené víno pôsobí práve na vás. Početné štúdie však červenému vínu pripisujú isté zdravotné benefity. Pozrime sa na tie najdôležitejšie.
Pozitívne účinky červeného vína:
- tlmí zápaly, má antibakteriálne a antivírusové účinky – pre vysoký obsah flavonoidov (antioxidanty),
- chráni pred depresiami, ochoreniami srdca, reguluje krvný tlak a hladinu cholesterolu.
- podľa niektorých výskumov je dobrou prevenciou osteoporózy a trombózy,
- pôsobí proti niektorým druhom vírusových ochorení, vrátane herpesu,
- významne reguluje tvorbu jedovatých plynov v žalúdku, aby sa nevstrebávali do krvi,
- tlmí aj hnačku,
- urýchľuje tvorbu červených krviniek,
- regeneruje unavené oči,
- posilňuje nervovú sústavu.
S množstvom to nepreháňajte
Pochopiteľne, uvedené prínosy platia iba vtedy, keď červené víno pijeme striedmo. Nadmerná konzumácia alkoholických nápojov vedie k cirhóze pečene, k priberaniu a – samozrejme – k závislosti. Zvyšuje sa tiež riziko depresií a ďalších závažných ochorení, ako demencia, rakovina a cukrovka druhého typu (u žien).
Pokiaľ máte červené víno radi – a nespravili ste si z neho podstatnú súčasť denného pitného režimu – je všetko v najlepšom poriadku a odopierať si ho nemusíte. Neprekračujte však odporúčané hodnoty, v opačnom prípade sa zdravotných benefitov nedočkáte. Za primeranú konzumáciu červeného vína sú v krajinách Európy a Amerike považované tieto množstvá:
- pre ženy: 1 – 1,5 pohárika denne,
- pre mužov: 1 – 2 poháriky denne.
Hoci pitie červeného vína má preukázateľné kladné účinky na fyzický i psychický stav človeka, žiadny z nich nestojí za to, aby sa z vás stali alkoholici. V prípade, že denne vypijete maximálne povolené množstvo (a nepijete žiadny iný alkohol!), vaše zdravie neohrozujete.
Rituál pitia vína si musíte vedieť vychutnať
- Neotvárajte si fľašu kvalitného červeného vína ihneď po príchode domov, aby ste zahnali smäd. Na to je lepšia voda.
- Na mieste, kde sa teplota vzduchu pohybuje okolo 16 stupňov Celzia, by malo červené víno ležať 2 dni.
- Víno si otvorte ideálne hodinu pred plánovanou konzumáciou.
- Odborníci odporúčajú s fľaškou príliš netriasť, aby sedimenty zostali na dne.
- Poháre na červené víno sú širšie, pretože víno v nich ľahšie rozvinie svoju chuť a arómu.
- Nalejte víno približne do dvoch tretín pohára a bezpečne ním zakrúžte. Užite si jeho iskrivú farbu a vôňu.
- Víno neohrievajte teplom svojej ruky, pohárik držte zásadne za stopku. V opačnom prípade utrpíte spoločenské faux pas.
Prečo nám červené víno chutí najviac v zime?
Kým v lete sa veľkej obľube teší vychladené biele víno, či vínny strik, v zime (naopak) vzrastá konzumácia červených druhov. Podľa znalcov je príčina jednoduchá. V zimnom období totiž túžime po jedlách či nápojoch, ktoré nás zahrejú a zasýtia, čo jednoznačne platí aj o červenom víne.
Červené víno sa skvele hodí k hubám, koreneným pokrmom i divine. K rybám, kuracine a vaječným pokrmom výborne pasujú ľahšie druhy, napr. Merlot či Chianti. K ťažším jedlám – hovädzine alebo jahňacine – si nalejte Cabernet alebo Pinot Noir.
Nezabudnite, že…
Mali by ste chápať, že za kvalitné červené víno si trochu priplatíte. Lacné víno väčšinou nemá žiadne zdravotné plusy – od krabicových vín, či vín v PET fľašiach, žiadne zázraky nečakajte.
Lacnejšie vína bývajú ochudobnené aj o dôležité látky a vitamíny, a neraz obsahujú veľké množstvo konzervačných látok a sodíka.
Na záver zopár zaujímavostí
Ako sme už zmienili v úvode, červenému vínu sa pripisuje zaujímavý medicínsky jav, známy ako Francúzsky paradox.
A čo ďalšie zaujímavé informácie?
- Neverili by ste, ale na svete žijú ľudia, ktorých sužuje panický strach z vína. Táto choroba sa odborne nazýva enofóbia.
- V celosvetovom meradle patrí k najvýznamnejším druhom červeného vína Merlot, Shiraz, Zinfandel, Pinot Noir a Cabernet Sauvignon.
- Ženy sa opijú z vína skôr ako muži. A zaujímavé je, že pokiaľ by ste nespali dlhšie ako 17 hodín, budete sa cítiť rovnako, ako po 2 pohárikoch červeného vína.
- Najstaršia zmienka o víne vyrobenom z hrozna pochádza z Gruzínska, z obdobia 6000 rokov p.n.l. Najstarší dôkaz o kultivovanom viniči sa taktiež našiel na území Gruzínska, a datuje sa k obdobiu 7 – 5000 p.n.l.
- Najstaršiu zachovanú fľašu vína z roku 325 n.l. môžete vidieť v Historickom múze Palatinate v Nemecku, konkrétne v meste Speyer.
- Najtmavšie odtiene červeného vína, alebo sýto žlté biele vína, obvykle pochádzajú z oblastí s teplejšími klimatickými podmienkami. Naopak, svetlejšie farby bývajú typické pre chladnejšie podnebie.
- Grécko je jediná krajina na svete, kde ešte stále pretrváva tradícia pridávania živice zo stromov do vín, vďaka čomu majú tamojšie druhy veľmi špecifickú chuť.
- Krajiny, ktoré sa v uplynulom roku umiestnili na prvom mieste v produkcii vína, sú Taliansko, Francúzsko, Španielsko, Spojené štáty, Austrália a Čína.
- Pri poslednej menovanej krajine ešte na chvíľu ostaneme. Práve tu sa červené víno teší obrovskej popularite, keďže červená je pre Číňanov farbou šťastia.
- Najväčším konzumentom vína je Vatikán, s úctyhodnou spotrebou takmer sto fliaš s litrážou 0,75 na osobu za jeden rok.
- Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo si pred pitím vína štrngáme? Tento zvyk zaviedli starí Rimania kvôli strachu z otravy. Nepriatelia boli vtedy na každom kroku a silným štrnganím sa víno prelievalo z pohára do pohára (čaše boli kovové alebo drevené), čo znížilo obavy z prípadnej otravy.
- Pri nákupe sa vyhýbajte lacným vínam. Pravidlo znie: ak by ste víno nevypili, nepoužívajte ho ani pri varení.