Zdroj foto: www.stock.adobe.com
Obezita nás ničí nielen navonok a zjavne, ale aj potichu – zvnútra. Naše orgány trpia jednak samotným nadbytkom tuku v tele, ale tiež pridruženými ochoreniami, ktoré sa s obezitou spájajú – vysokým tlakom či cukrovkou. Jedným z obzvlášť dôležitých orgánov, ktoré obezita poškodzuje podobným spôsobom ako alkohol, je naša pečeň. Dobrá správa je, že v žiadnom prípade nemusíte v tomto stave zotrvávať. Čím skôr tento stav zmeníte, tým väčšiu máte šancu na úplné uzdravenie.
Čo sa deje s ľudským telom pri obezite?
Ako a prečo trpí pečeň pri obezite?
Prečo stukovatenie pečene nie je nevinnou diagnózou, hoci nebolí? Aké limity má regenerácia pečene?
Čo robiť pre zdravie pečene?
Čo sa deje s ľudským telom pri obezite?
Pečeň je továrňou, ktorá spracováva rôzne škodliviny a vyrába nesmierne dôležité látky pre fungovanie tela. Je centrom metabolizmu – premeny látok v tele. Poruchy metabolizmu si môžeme navodiť sami, ak nerešpektujeme určité zákonitosti platné nielen pre ľudské telo, ale aj pre celú prírodu. Napríklad je dôležitá približná rovnováha príjmu a výdaja energie, za ktorú si zodpovedá každý z nás sám. Samozrejme, že nielen stravou prijímame množstvo cudzorodých chemických látok, ktoré menia v tele metabolické procesy a menia efektívne využitie energie. Dokážu negatívne presmerovať využívanie substrátov a podporiť ich ukladanie. Volajú sa obezogény.
Ľudské telo, ak je v dobrej kondícii, sa vyrovná s nárazovou nerovnováhou a našimi prehreškami. No ak na dlhšiu dobu uviazneme v nezdravých návykoch, začnú „opravné“ mechanizmy v ľudskom tele postupne zlyhávať ako každý preťažený systém. Je nevyhnutné, aby sme im pomohli a riešili príčinu – náš životný štýl.
Na začiatku poruchy metabolizmu je nadbytok energie, s ktorým sa musí organizmus vyrovnať. Zvýši tvorbu inzulínu, ktorý má svoje pozitívne, no aj negatívne dôsledky. Medzi ne patrí nadmerné ukladanie energie do tukových zásob – nielen do podkožia, ale aj do viscerálneho tuku, do vnútorných orgánov. Pri obezite je telo preťažené tukom. Nie je to pre nás normálny stav, preto sa telo prirodzene bráni a vzniká slabý, ale chronický zápal. Pri ňom sa vytvárajú aj látky, ktoré telu škodia. Tento stav, ak trvá dlho, sa postupne odrazí na našom zdraví a objavujú sa pridružené ochorenia, napríklad ateroskleróza (postupné zužovanie a upchávanie ciev tukovými plátmi).
Prísun zápalových substrátov pri nevhodnej strave poškodzuje zloženie a rozmanitosť mikrobiómu čreva, odkiaľ sa dostávajú do pečene a do krvného obehu. Takto dochádza k ďalšiemu zhoršeniu chronického zápalu. Ten spôsobuje a urýchľuje všetky civilizačné patologické stavy, procesy a urýchľuje starnutie. V dôsledku toho dochádza k zhoršeniu inzulínovej senzitivity, rozvoju dyslipidémie, obezity, cukrovky, steatózy pečene, cirhóze pečene, arteriálnej hypertenzii, poškodeniu obličiek, ateroskleróze, srdcovému zlyhaniu, infarktu, cievnej mozgovej príhode a aj k rozvoju mnohých onkologických ochorení.
Choroby združené s obezitou nezriedka ďalej podporujú chronický zápal a vzniká začarovaný kruh.
Ako a prečo trpí pečeň pri obezite? Čo je MASLD? Ste v riziku?
Pečeň pri obezite často trpí ochorením so skratkou MASLD (steatotická choroba pečene asociovaná s metabolickou dysfunkciou) – metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease (tento názov nahradil predošlé označenie NAFLD – nealkoholová tuková choroba pečene).
Táto choroba patrí medzi neprenosné civilizačné ochorenia a je dôsledkom nezdravého životného štýlu. Vyskytuje sa u ľudí s porušenou funkciou metabolizmu – metabolickou dysfunkciou.
Táto choroba sa prakticky nevyskytuje u ľudí, ktorí nemajú zvýšené množstvo viscerálneho tuku (toho, ktorý sa nachádza okolo vnútorných orgánov). Niekedy aj štíhli ľudia môžu mať zvýšené množstvo nebezpečného vnútorného tuku. Preto nás zaujímajú nielen celkové kilogramy, ale najmä obvod pása, ktorý čiastočne odráža aj množstvo viscerálneho tuku (najmä u mužov). Záleží hlavne na distribúcii tuku a na telesnej kompozícii, kde sa nadbytočný a zápalovo pôsobiaci tuk nachádza. Rozhodujúcim faktorom pri nadbytku tuku býva nedostatok kvalitnej a zdravej svalovej hmoty
MASLD sa začína ako nadmerné ukladanie nadbytočného tuku v pečeni, ktoré sa nazýva steatóza. Tu ešte viete včasným zásahom zvrátiť, keďže regenerácia pečene je obdivuhodná. Ak nie, môže sa stať, že stukovatená pečeň začne reagovať zápalom a ochorenie prejde do vážnejšieho štádia steatohepatitídy. Bunky ťažko poškodené zápalom budú nahradené väzivom – jazvovatením, ktoré sa prejavuje tuhnutím, tvrdnutím pečene (hovoríme o fibróze pečene) podobne, ako sa zvyknú hojiť aj hlbšie rany na koži. Väzivo však nedokáže fungovať ako pečeňové tkanivo – nevie vyrábať potrebné látky, nedokáže organizmus detoxikovať. Zároveň bráni normálnemu prúdeniu krvi cez pečeň, ktorá sa nedostane k funkčnému tkanivu pečene.
Posledné je štádium cirhózy – pečeň je plná väziva, stvrdnutá, uzlovitá, čoraz menej funguje a postupne môže zlyhávať. Pri zlyhaní pečene je organizmus zaplavený toxickými látkami a zároveň mu chýbajú základné faktory nevyhnutné pre fungovanie – napríklad pre zrážanie krvi, fungovanie imunity, ale aj množstvo iných procesov.
Prečo stukovatenie pečene nie je nevinnou diagnózou?
Pre riziko, že stukovatenie pečene prejde do ďalších, nebezpečnejších štádií, nemôžeme steatózu pečene brať na ľahkú váhu. A keďže obezita je veľmi často priamo spojená s MASLD, je pečeň ďalším dôvodom, prečo je najvyšší čas niečo so svojou hmotnosťou urobiť.
Stukovatená pečeň sa objavuje nielen v súvislosti s tukom, ale aj s poškodením pečene pri nadmernom dlhodobom príjme alkoholu. Ak trpíte obezitou a ešte k tomu aj pravidelne popíjate alkohol, prilievate olej do ohňa a vaša pečeň trpí dvojnásobne.
Steatóza pečene je vlastne obrazom a zrkadlom narušenej metabolizácie energie a zodpovedá poruche metabolizmu, ktorú nazývane inzulínová rezistencia. Je to začiatok cukrovky – DM2 typu.
Ako zistiť, či je vaša pečeň stukovatená? Aká je diagnostika chorôb pečene?
Aj všeobecný lekár/všeobecná lekárka bez ultrazvuku vie zistiť, či potrebujete vyšetrenie pečene. Podľa vášho BMI, obvodu pása a niektorých bežných laboratórnych vyšetrení z krvi, dokáže s vysokou presnosťou vysloviť podozrenie na poruchu pečene a potvrdiť steatózu (FLI). Použiť na to môže hepkalkulačku – dostupnú na www.hepkalkulacka.sk.
Steatóza pečene býva viditeľná na ultrazvukovom vyšetrení brucha (sonografia brucha). Lekár môže steatózu posúdiť iba orientačne, nie so stopercentnou istotou. Aj ďalšie štádiá – fibrózu či cirhózu, vie odborník či odborníčka na sonografiu predpokladať.
Pri obezite môže mať lekár problém ultrazvukové vyšetrenie vyhodnotiť, lebo vrstva podkožného tuku bráni presnejšiemu „pohľadu“ na pečeň aj ostatné vnútorné orgány. Tuhosť – elasticitu meriame pomocou elastografie pečene. Dnes pri vyšetrení VCTA vieme odmerať množstvo väziva = štádium fibrózy pečene (obraz pokročilosti akejkoľvek pečeňovej choroby) a odmerať množstvo tuku v pečeni (stupeň steatózy) bezbolestne a neinvazívne.
Definitívne potvrdenie a rozsah zápalu – steatohepatitídy, určí biopsia pečene (odber vzorky priamo z pečene), ktorý však zvyčajne nie je nutný.
Aká je liečba pečene pri obezite? Aké sú zdravé návyky pre pečeň?
Ideálne je zachytiť už prvé štádium steatózy, pretože je zvratné. Nespoliehajte sa na príznaky steatózy, pretože zvyčajne žiadne nie sú. Niekedy môžete cítiť pobolievanie pod pravým rebrovým oblúkom či mierny tlak. Liečba pečene je však dôležitá v každom štádiu, pričom základ tvorí úprava vašej životosprávy.
Poruchu pečene pri obezite spôsobuje nadmerný príjem energie a jej nedostatočný výdaj. Tento pomer musíte upraviť tak, aby ste sa čo najviac priblížili vašej ideálnej telesnej hmotnosti. To je zároveň liečba steatózy pečene. Nemenej dôležité je liečiť pridružené ochorenia – vysoký krvný tlak, zvýšenú hladinu cukru, tiež hlavne úpravou životosprávy.
Pečeňové benefity poklesu a úpravy telesnej hmotnosti sú nesporné.
5 % pokles váhy zmierni a odstráni steatózu.
7 % pokles docieli rezolúciu/vymiznutie steatohepatitídy v histologickom obraze.
10 % pokles znamená ústup fibrózy (aj pri pokročilej chorobe pečene).
Snažte sa preto dodržiavať nasledujúce body:
- S obezitou nebojujte, pretože každý boj vyčerpáva. Váš nepriateľ má vo vašom živote toľko priestoru, koľko mu doprajete. Namiesto toho sa spriateľte s obrazom vášho tela, ktoré bude mať zdravú hmotnosť, oveľa lepšie možnosti a kvalitu života. Predstavte si, čo všetko budete môcť robiť, keď bude vaše telo znovu pohyblivé a krásne. Do svojej trvalej a životnej zmeny choďte s týmto cieľom, pretože tak je ľahšie vzdať sa zmrzliny či dvojnásobnej porcie. Telo, ku ktorému smerujete, si predstavujte čo najčastejšie – namiesto myšlienok o pokušeniach, s ktorými musíte bojovať.
- Do svojho jedálnička zaraďte čo najviac zeleniny, ovocia, orechov.
- Červené mäso sa snažte obmedziť, poobzerajte sa po rybách či ľahko stráviteľnom mäse v bio kvalite – napríklad králik od starej mamy).
- Zbavte sa sladených nápojov a doprajte si pôžitok z čistej vody. Je to tekutina, ktorá je pre vaše telo životodarná a zaslúži si, aby ste si ju vychutnávali.
- Priamy negatívny vplyv na vašu pečeň má podľa štúdií fruktóza, ktorej je hojne najmä v sladkostiach (v zložení často nájdete glukózovo-fruktózový sirup). Ukazuje sa, že pečeň môže pri príjme fruktózy trpieť. Obmedzte sladkosti na minimum, fruktóza prítomná v ovocí je lepšou voľbou, pretože spolu s ňou prijmete aj vlákninu.
- Nemenej dôležitý ako strava je pravidelný pohyb. Nesnažte sa schudnúť rýchlo či priveľa. Stanovte si na začiatok malý krok, o ktorom viete, že ho dokážete dlhodobo dodržať. Každé kilo smerom k zdravej telesnej hmotnosti sa počíta a má veľký zmysel, pretože zlepšuje váš zdravotný stav. Skúste napríklad prechádzky, najlepšie rýchlym krokom. Spočiatku bude pre vás pohyb pre nadbytočné kilá zrejme náročný, dôležité je však vytrvať a výsledky sa dostavia.
- Starajte sa o svoje črevo. Baktérie v ňom sú veľmi dôležité. Ak si tam „vypestujete“ nezdravou stravou škodlivé baktérie, tieto budú vaše telo nútiť udržiavať si tieto nesprávne návyky. Budete tak mať viacej chuť na polotovary, vyprážané jedlá či sladkosti. S týmito škodlivými baktériami viete „zatočiť“ iba vedomou zmenou jedálnička. Spočiatku to pôjde iba cez vôľu – nahradíte nezdravé potraviny zdravými, a tak nedáte „zlým“ baktériám „nažrať“. Naopak, budete si kŕmiť tie baktérie, ktoré vás budú udržiavať vo forme a podporovať vaše zdravie. Ak vytrváte, chuť na nezdravé potraviny bude vďaka tomu čoraz slabšia.
- Vaše črevo aj celý organizmus profituje z pravidelného režimu a dostatku spánku. Štúdie ukazujú, že narušený spánok mení aj baktérie vo vašom čreve, a nie je to zdraviu prospešná zmena. Nesprávne spánkové návyky môžu výrazne ohroziť vašu cestu k zdravej telesnej hmotnosti. Iste ste si všimli, že po ponocovaní máte na druhý deň väčšiu chuť na jedlo, a štúdie ukázali, že ho aj výrazne viac zjeme, ak sme sa dobre nevyspali. Príčinou je zmena v rovnováhe leptínu (pokles) a grelínu (nárast) – hormónov regulujúcich pocit hladu a sýtosti.
Choďte spávať ideálne ešte do 22:00 a vstávajte v pravidelnom čase tak, aby ste mali aspoň 7 – 8 hodín spánku. Nekvalitný nočný spánok neriešte zdriemnutím si cez deň, kofeínom či alkoholom. Tie majú na váš nočný spánok nežiaduci vplyv a zacyklujete sa v zlom spánkovom režime. - Svoje úspechy v dosahovaní cieľa neoslavujte prehreškami. Radšej si doprajte niečo, čo ste si predtým pre kilogramy navyše nemohli dovoliť – napríklad pekné oblečenie či výlet na hrad vysoko na kopci. Oslavujte svoj úspech a doprajte si radosť z neho, pretože to vám pomôže zmeniť tento úspech z jednorazových epizód na svoj dlhodobý životný štýl.
Je pre ľudí trpiacich MASLD ťažšie schudnúť ako pre ľudí so zdravou pečeňou?
Zdá sa, že cesta k zdravej hmotnosti môže byť pre vás pri MASLD náročnejšia ako pre tých, ktorí majú pečeň v poriadku. Napriek tomu – alebo práve preto – treba pre zdravie svojej pečene urobiť maximum a definitívne zmeniť svoj životný štýl. Nenechajte sa odradiť menšími ani väčšími neúspechmi a v prípade potreby sa poraďte s odborníkom/odborníčkou v oblasti obezitológie a výživového poradenstva.
Odbornú kontrolu zabezpečil MUDr. Marek Rác, PhD., lekár so špecializáciou klinická farmakológia a hepatológia, primár internej kliniky vo Fakultnej nemocnici Nitra. Je členom Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti, pracuje vo výbore Slovenskej spoločnosti klinickej farmakológie, je členom výboru Slovenskej hepatologickej spoločnosti a vedúcim pracovnej skupiny pre MASLD.
Zdroje:
https://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(22)00375-2/fulltext
https://www.aasld.org/new-masld-nomenclature#introducing-masld-and-metald
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575093/
http://www.infohep.org/People-with-fatty-liver-disease-struggle-to-lose-weight/page/3547939/
https://www.northshore.org/healthy-you/fatty-liver-disease-can-be-reversed–cured/