Žlčník: Všetko, čo potrebujete vedieť o žlčníku

Zdroj foto: www.stock.adobe.com

O tomto orgáne väčšina z nás nevie veľa, kým sa sám neozve. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomínajú žlčové kamene, žlčníkový záchvat, podráždený žlčníkžlčníková diéta. Už menej známe sú jeho funkcie, dokonca mnohí nevedia ani to, na ktorej strane sa nachádza. Jeho funkciou je uchovávať žlč, ktorá je potrebná na trávenie.

Akú funkciu má žlčník a kde sa nachádza?
Ako sa hlási podráždený žlčník?
Ktoré sú najčastejšie ochorenia žlčníka a ako im predídete?
Kedy vyhľadať starostlivosť lekára?

Poruchy žlčníka sú bežné stavy. Pozrime sa, ako vlastne funguje a čo je jeho úlohou v rámci tráviaceho systému. Žlčník je súčasťou žlčového systému, ktorý sa skladá z pečene, žlčníka a žlčových kanálikov. Tento systém je potrebný na tvorbu, skladovanie a vylučovanie žlče.

Čo je žlč a načo slúži?

Žlč je hustá tekutina zelenej, hnedej alebo žltej farby. Vyrába ju pečeň nato, aby nám pomáhala tráviť tuky. Denne jej vytvorí 800 až 1000 mililitrov, čo je približne 1 liter.

Počas jedla sa táto tekutina presúva z pečene priamo do tenkého čreva. Keď však práve nejeme, musí sa niekde uskladniť, kým nebude potrebná – kým nebudeme opäť niečo jesť. Touto „špajzou“ je práve žlčník. Zvyčajne obsahuje 30 až 80 mililitrov tejto tekutiny. Keď zjete niečo mastné, stiahne sa a uvoľní uloženú žlč do tenkého čreva.

Kde sa nachádza žlčník?

Viete, na ktorej strane sa tento dôležitý orgán nachádza? Ak sa pristihnete pri zaváhaní, vedzte, že sa nachádza v pravom hornom kvadrante brucha, hneď vedľa pečene. To je oblasť na pravej strane brucha, ktorá siaha od spodnej časti hrudnej kosti po pupok. Má veľkosť približne ako malá hruška.

Ako zistíte, že s ním niečo nie je v poriadku?

Jedným z najčastejších príznakov je bolesť.

Bolesť žlčníka:

  • sa vyskytuje v pravej hornej časti brucha, ale môžete ju cítiť aj v pravej hornej časti chrbta,
  • zosilnie po jedle, často vo večerných hodinách,
  • prichádza zrazu,
  • rýchlo sa zintenzívňuje,
  • môže trvať rôzne dlho, od minút až po celé hodiny.

Ďalšími náznakmi, že môžete mať s ním problém, sú nevoľnosť a vracanie.

Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Kedy vyhľadať lekára

Vždy, ak máte niekoľko príznakov z tých, ktoré sme spomenuli. Okamžite vtedy, keď cítite silnú náhlu bolesť vpravo pod rebrami. Porozprávajte sa lekárom aj vtedy, keď sa bolesť v pravej hornej časti brucha vyskytuje alebo zhoršuje po jedle.

Pri týchto príznakoch potrebujete odbornú pomoc čo najskôr

Silná bolesť brucha, ktorá trvá dlhšie ako 5 hodín alebo sa vyskytuje spolu s ďalšími prejavmi:

  • horúčka,
  • zimnica,
  • nevoľnosť alebo vracanie,
  • zožltnutie kože alebo očí (žltačka),
  • veľmi tmavý moč,
  • stolica farby hliny.

Najčastejšie problémy 

Žlčové kamene

Ide o tvrdé zhluky materiálu, ktoré sa tvoria v žlčníku. Mávajú rôznu veľkosť a sú z cholesterolu a/alebo bilirubínu.

Rizikové faktory pre vznik kameňov:

  • ženské pohlavie,
  • nadváha,
  • strava s vysokým obsahom tuku alebo cholesterolu.

Mnoho ľudí nemá pri nich žiadne príznaky. Keď však kamene zablokujú kanálik v žlčovom systéme, objaví sa prudká bolesť – žlčníkový záchvat. Ak sa kamene, ktoré sa prejavujú príznakmi, neliečia, môže dôjsť k vážnym komplikáciám.

Cholecystitída: zápal žlčníka

Často ho spôsobuje zablokované kamienky.  Môžu ho vyvolať nádory, infekcie alebo problémy s krvným obehom.

Príznaky:

  • silná bolesť lokalizovaná v pravej hornej časti alebo v strede brucha,
  • bolesť, ktorá sa šíri alebo vyžaruje do pravého ramena alebo chrbta,
  • citlivé brucho, najmä pri dotyku,
  • horúčka,
  • nevoľnosť alebo vracanie.

Ak sa stav nelieči, môže spôsobiť vážne komplikácie, napríklad trhlinu alebo infekciu.

Ako sa lieči cholecystitída?

V prvom rade sú potrebné lieky na riešenie zápalu, diéta a šetrnosť. Avšak v niektorých prípadoch je potrebné odstránenie žlčníka. Kedy? Keď máte zápal bez prítomnosti kameňov. Tento stav sa často vyskytuje u ľudí s poranením brucha alebo u osôb, ktoré strávili dlhší čas na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Choledocholitiáza: kamene v žlčových cestách

K choledocholitiáze dochádza vtedy, keď kameň blokuje spoločný žlčovod – kanál, ktorý vedie žlč z pečene do tenkého čreva. Ak k tomu dôjde, v pečeni sa začne hromadiť žlč. Ľudia s choledocholitiázou zvyčajne pociťujú bolesť v pravej hornej časti brucha.

Ďalšie príznaky:

  • zožltnutie kože alebo očí, známe ako žltačka,
  • veľmi tmavý moč,
  • stolica farby hliny,
  • nevoľnosť alebo vracanie.

Liečba choledocholitiázy spočíva v odstránení kameňov. Lekár vám tiež môže odporučiť odstránenie žlčníka, aby sa zabránilo opätovnému výskytu tohto stavu.

žlčník, žlčníkové kamene
Kamene je dnes už možné vybrať aj laparoskopicky. Samozrejme, závisí to od veľkosti, umiestnenia a ďalších okolností. Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Aj bez tohto orgánu môžete žiť normálny život. Vaša pečeň bude stále produkovať žlč, ktorú potrebujete na trávenie. Avšak namiesto toho sa táto tekutina presunie sa priamo do tenkého čreva. Čo to pre vás znamená? Úpravu stravy: Postupné zvyšovanie množstva potravín s vysokým obsahom vlákniny, obmedzenie konzumácie tučných jedál, zníženie príjmu kofeínu.

Polypy 

Ide o výrastky, ktoré vyčnievajú do vnútra žlčníka. Asi 95 percent polypov je benígnych, teda nerakovinových. Zvyčajne nespôsobujú žiadne príznaky a polypy lekári zistia rutinným ultrazvukom alebo CT vyšetrením. Môžete však cítiť bolesť v pravom boku a nevoľnosť.

Tie polypy, ktoré nespôsobujú žiadne príznaky, je potrebné sledovať pomocou ultrazvuku – či sa zväčšujú alebo nie a nakoľko. Operáciu vám lekár odporučí v prípade veľkých polypov alebo polypov, ktoré vás trápia nepríjemnými stavmi.

Menej časté problémy

Existujú aj iné stavy, ktoré ovplyvňujú funkciu tohto orgánu. Vyskytujú sa však menej často:

  • Rakovina – zriedkavý typ rakoviny, doposiaľ málo preskúmaný; týka sa väčšinou žien s kameňmi a/alebo obezitou.
  • Absces  – empyém v žlčníku vytvorí vrecko hnisu; často je vážnou komplikáciou cholecystitídy spôsobenej upchatím kameňov.
  • Perforácia, prasknutie – žlčník opuchne tak, že praskne alebo sa roztrhne; je to život ohrozujúci stav.
žlčník
Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Žlčníková diéta ako prevencia problémov

Zamerajte sa na vlákninu. Jedzte potraviny s vysokým obsahom vlákniny, celozrnné jedlá, zeleninu a ovocie. Vyberajte si zdravé tuky – olivový olej a rybie tuky.

Obmedzte sladké, mastné jedlá a potraviny, ktoré majú vysoký obsah cukru, obsahujú rafinované sacharidy alebo veľa nezdravých tukov.

Strážte si hmotnosť: Nadváha a obezita sú rizikovými faktormi pre vznik kameňov. Dodržiavajte pravidelný stravovací režim. Vynechávanie jedál alebo pôst zvyšujú riziko vzniku kameňov. Chce to pravidelnú racionálnu stravu s vyváženým obsahom živín.

Zdroje:

https://my.clevelandclinic.org/health/body/21690-gallbladder

https://www.healthline.com/health/gallbladder-2