BANSKÁ BYSTRICA: Lekári poslali dnes premiérke otvorený list

Banská Bystrica 26. októbra (TASR) – Lekári, ktorí sa do kampane zapojili a podporujú ju, sú odhodlaní v nej pokračovať. A žiadne vyhrážky, ani z tých najvyšších miest, ich v tom nezastavia. Na dnešnom brífingu pred banskobystrickou Rooseveltovou nemocnicou to uviedol predseda lekárskych odborov v Banskej Bystrici Jozef Baláž.
Ako pokračoval predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marián Kollár, dnes poslali premiérke SR otvorený list, v ktorom v prvom rade popisujú situáciu, aká na Slovensku je, čo sa v zdravotníctve deje, a čo je rovnako dôležité – prosia ju o stretnutie, „aby sme situáciu nejakým spôsobom začali riešiť“. Kollár dodal, že brífing zorganizovali pred stretnutím otvoreného klubu predsedov. Na tom sa dohodnú na ďalšom postupe LOZ a zhodnotia súčasnú situáciu.
Baláž pokračoval: „Napriek opätovným snahám ministra zmiasť lekárov tvrdeniami, že mnohí výpovede stiahli, my vieme, že lekári výpovede nesťahujú a nestiahnu. Naopak, ku koncu októbra podávame nové výpovede našich kolegov z rôznych regiónov Slovenska.“ Uviedol, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyvíja nátlak na lekárov cez riaditeľstvá nemocníc, aby výpovede, ktoré podali, zo stolov riaditeľov stiahli. Ako ukážky dialógu ministerstva s lekármi ďalej uviedol pár príkladov ako nátlakové rozhovory medzi štyrmi očami, očierňovanie lekárov v Prešove, vyhlásenia o plánovanom odvolávaní primárov v Banskej Bystrici, zákaz opustenia nemocnice po nočnej službe v Bratislave.
Pavel Oravec, podpredseda LOZ, informoval o požiadavkách lekárov, pokiaľ ide o platové náležitosti. Uviedol, že na stretnutiach s ministrom opakovane deklarovali a trvajú na základnom plate lekára na úrovni 1,5 až trojnásobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, čo činí 1150 – 2300 eur. Oravec priblížil, že nástupný plat lekára je v súčasnosti 600 eur v hrubom, plat lekára po 30 rokoch praxe v nemocničnom zariadení s plnou kvalifikáciou je na úrovni 1200 eur v hrubom, ako podotkol, ide o platy bez služieb. Pokračoval, že chcú, aby sa dodržiaval Zákonník práce, „to znamená, aby sme po službách chodili domov a aby náš základný plat bol taký, ako som práve spomenul“.
V utorok (25. 10.) sa minister zdravotníctva Ivan Uhliarik stretol s lekármi banskobystrickej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP). K stretnutiu zaujal na dnešnom brífingu stanovisko doktor Pavol Omaník z DFNsP. Podľa jeho slov boli prekvapení, keď si dnes v médiách prečítali, že minister dospel k názoru, že vyjadrenia respektíve požiadavky predstaviteľov LOZ sa nezhodujú s požiadavkami lekárov v niektorých nemocniciach. „Toto vyjadrenie, minimálne povedané, je veľmi nešťastné z úst pána ministra. A chcel by som povedať, že lekári, ktorí sa pridali k štrajku v rámci detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici, plne stoja za LOZ. Pretože tým, že sa pridali k tejto akcii, dali LOZ mandát na to, aby vyjednávalo s ministerstvom a s predstaviteľmi tohto štátu, ktorí majú dosah na to, aby situáciu v zdravotníctve riešili,“ dodal Omaník.

Pridaj komentár