Kovidové pasy: Ako bude vyzerať cestovanie v najbližších mesiacoch?

(Zdroj foto: Stock.adobe.com)

K zavedeniu „kovidových pasov“ tlačia najmä krajiny, ktorých ekonomika stojí na cestovnom ruchu. Stihneme do začiatku letnej turistickej sezóny vyriešiť technické, ale aj etické problémy, ktoré tento návrh so sebou prináša?

Leto a turistická sezóna sa blížia, a hoci svetom stále lomcuje pandémia koronavírusu, počet zaočkovaných ľudí postupne rastie. Viaceré krajiny začínajú uvažovať o tom, ako umožniť očkovaným cestovať a žiť voľnejšie. Získali by tak prakticky neobmedzený prístup do reštaurácií, barov, na turistické atrakcie, festivaly a podobne. Takisto by sa vyhli karanténnym postupom, napríklad 14-dňovému povinnému zotrvaniu v hoteli.

Kovidové pasy môžu oživiť turizmus 

Tlak na to, aby existovala nejaká forma potvrdenia o zaočkovaní, narastá, predovšetkým zo strany krajín ako Grécko, Španielsko a Rakúsko. Európska únia sa preto rozhodla podporiť letné cestovanie návrhom digitálneho pasu. Certifikát nesie názov „Digital Green Pass” a očkovaným má umožniť slobodnejší život a cestovanie. Začiatkom marca o tom informovala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen na sociálnych sieťach. Tvrdí, že takýto certifikát uľahčí život Európanov: „Cieľom je postupne umožniť bezpečný pohyb za prácou alebo turistikou v rámci Európskej únie i mimo nej.“

Konkrétnejší návrh predložila Európska komisia 17. marca 2021. Digitálne zelené osvedčenie má podľa neho byť dôkazom o tom, že osoba:

  • bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19,
  • má negatívny výsledok testu,
  • alebo ochorenie COVID-19 prekonala.

Bude k dispozícii bezplatne v digitálnom alebo papierovom formáte s QR kódom na overenie pravosti certifikátu.

Covid cestovanie
Zdroj foto: AdobeStock.com

Osvedčenia overí digitálna brána

Komisia plánuje vybudovať digitálnu bránu, aby bolo možné overiť všetky osvedčenia v celej EÚ, a podporí členské štáty pri technickej realizácii osvedčení.

„Digitálne zelené osvedčenie ponúka celoeurópske riešenie na zabezpečenie toho, aby občania EÚ mohli využívať harmonizovaný digitálny nástroj na podporu voľného pohybu v EÚ,” uviedla v tejto súvislosti podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. A dodáva: „Naším kľúčovým cieľom je ponúknuť ľahko použiteľný, nediskriminačný a bezpečný nástroj, ktorý plne rešpektuje ochranu údajov.“

Zatiaľ však ide len o návrh, ktorý prejde schvaľovaním Európskeho parlamentu.

Kovidové pasy ešte pred letom?

Za tlakom na vytvorenie certifikátu ako pokusu o oživenie zničeného turistického priemyslu stoja najmä juhoeurópske krajiny, ktorých ekonomiky sa vo veľkej miere spoliehajú na odvetvie cestovného ruchu. Očakáva sa však, že nastavenie životaschopného systému bude z technických aj logistických dôvodov trvať najmenej tri mesiace. A tu sa začínajú problémy.

„Pred zavedením osvedčení o očkovaní alebo pasov je potrebné zaočkovať veľké množstvo populácie,“ uviedla Melinda Mills, riaditeľka Leverhulme Center for Demographic Science na Oxfordskej univerzite pre portál Deutsche Welle. Pokračuje: „Pokiaľ ide o Európu, podľa súčasných plánov má byť do konca leta zaočkovaných okolo 70 % obyvateľov EÚ.“ Momentálne je zaočkovaných iba 6 % populácie Európskej únie.

Covid cestovna vybava
Zdroj foto: AdobeStock.com

Sú kovidové pasy predčasné?

Ďalším problémom je, že myšlienka takzvaného kovidového pasu čelí odporu niektorých členských štátov európskeho bloku. Podľa Francúzska a Nemecka je vytvorenie takých dokumentov predčasné, keďže údaje o účinnosti vakcín pri prevencii alebo prenose vírusu nie sú ešte kompletné. Rovnako existujú obavy, že umožniť zaočkovanej menšine cestovať do zahraničia by bolo diskriminačné. Veď mladí ľudia, ktorí sa zatiaľ nedostali na očkovanie, by naďalej čelili obmedzeniam. Ďalšou komplikáciou je rýchle šírenie nákazlivejších variantov covidu – anglickej, juhoafrickej a brazílskej formy – a možnosť budúcich mutácií. Je teda pravdepodobné, že ak chcete zostať chránení, budete potrebovať novú, silnejšiu verziu očkovacej látky.

Covid pas
Zdroj foto: AdobeStock.com

Etické hľadisko a ochrana súkromia

Závažným problémom „kovidového pasu“ je otázka etických noriem a ochrany súkromia. Existujú totiž ľudia, ktorí sa nemôžu dať očkovať zo zdravotných dôvodov, napríklad alergici alebo tehotné ženy. Je na Európskej komisii, aby čo najpresnejšie definovala a objasnila právne a etické parametre používania nového „kovidového pasu“. Prvými lastovičkami, ktoré digitálne osvedčenia o očkovaní už začali vyvíjať, patrí Grécko. Tamojšie ministerstvo cestovného ruchu podpísalo dohodu s Izraelom a pracuje na podobných dvojstranných dohodách s ďalšími 10 krajinami – Spojeným kráľovstvom, USA, Kanadou, Austráliou, Srbskom, Ruskom, Ukrajinou, Čínou, Spojenými arabskými emirátmi a Saudskou Arábiou.

Podľa vyjadrenia gréckeho vicepremiéra Akisa Skertsosa COVID pas „nie je diskriminačný“. Pre BBC uviedol, že toto leto môžu Grécko navštíviť aj neočkovaní turisti, pričom postup bude pre nich komplikovanejší. Absolvujú testy a v prípade potreby aj izoláciu.

Zároveň sa Grécko a Cyprus dohodli, že v lete prijmú aj turistov z Izraela negatívnych na covid – tých, ktorí preukážu svoj status izraelským „zeleným“ digitálnym certifikátom.

Sú kovidové pasy len dočasným opatrením?

Systém digitálnych zelených osvedčení je dočasným opatrením. Má skončiť, keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlási koniec medzinárodnej núdzovej situácie v oblasti zdravia v súvislosti s ochorením COVID-19.

Zdroje:

https://www.dw.com/en/eu-vaccine-passport-an-ethical-and-legal-minefield/a-56747519

https://www.bbc.com/news/world-europe-56202645

Pridaj komentár