Košice 7. júna (TASR) – K najväčším mýtom kávy patrí, že dehydratuje organizmus, alebo že pravidelným kávičkárom spôsobuje nespavosť. „Káva nie je zdraviu škodlivá, naopak, obsahuje viac ako 200 zdraviu prospešných látok s antioxidačnou aktivitou a jej pravidelná konzumácia má preventívne účinky voči viacerým chorobám, ako napríklad cukrovka 2. typu,“ vysvetlil dnes garant Inštitútu kávy Peter Minárik. Kávu podľa neho môžu piť aj tehotné a dojčiace ženy, ktoré sú pravidelnými konzumentkami, mali by však jej dávky znížiť na polovicu alebo štvrtinu.
Slováci si podľa Minárika veľmi mylne myslia, že káva je škodlivá. Tento nápoj, ktorého pravlasťou je Afrika, má napr. aj protinádorové účinky, pozitívne vplýva pri prevencii Alzheimerovej choroby. Tlak zvyšuje len krátkodobo, a len tým, ktorí kávu nepijú často. Odporúčaná denná dávka kofeínu je 200-300 mg, teda asi štyri až šesť šálok.
„Nadmerná konzumácia kávy môže, najmä u ľudí citlivých na kofeín, vyvolať nežiaduce účinky ako dôsledok neprimeranej veľkej dávky prijatého kofeínu,“ upozornil Minárik. Bezkofeínová káva podľa lekára síce prinesie organizmu chuťový zážitok, ale reálne ho nevzpruží. „Kofeín zvyšuje bdelosť, predlžuje čas zaspávania, skracuje spánok.“ To podľa Minárika môžu oceniť napr. vodiči alebo študenti, ktorí sa učia po nociach. Dokonca existuje štúdia, ktorá hovorí o tom, že pravidelní konzumenti kávy majú nižšiu nehodovosť na cestách.
Porovnávať konzumáciu kávy s alkoholom a cigaretami je podľa slov Minárika nesprávne. Káva pozitívne vplýva aj na trávenie, ale tí, ktorí majú problémy so žalúdkom, by sa jej mali vyhnúť. Siahnuť by po nej mohli tí, ktorí držia diétu – bez cukru a mlieka totiž neobsahuje žiadne kalórie. Organizmu môže skôr uškodiť „klasický turek“, teda káva s usadeninou. Podľa inštitútu má druh kávy Robusta silnejší antioxidačný potenciál ako viac konzumovaná Arabica.
„Kompromisom vhodným pre zdravie i chuť je striedať oba druhy kávy,“ odporúčajú. Vedci predpokladajú, že kolískou kávy je Etiópia. V súčasnosti sa pestuje v 50 krajinách sveta. Najväčšími konzumentmi sú ľudia zo Škandinávie. Kým Fín vypije ročne 11 kilogramov kávy, Slovák spotrebuje len 1,6 kg kávy. Inštitút kávy vznikol ako nezávislá aktivita, hlavným cieľom je vyvrátiť predsudky a mýty o káve.