Ľudia s Parkinsonovou chorobou budú bojovať o medaily

Piešťany (30. 7. 2013) – Parkinsonici z rôznych štátov Európy sa zídu tento víkend v Piešťanoch. Chcú si zmerať svoje sily a schopnosti v športovom zápolení, na 6. ročníku Parkinsoniády. Od 2. augusta do 4. augusta 2013 prichýli jej 196 účastníkov Hotel SOREA Sĺňava. Stretnutie takéhoto druhu je na Slovensku  prvýkrát.

„Ľudia, ktorí trpia touto chorobou, majú veľké problémy s pohybom. Hovorí sa,  že parkinsonik sa nesmie zastaviť, lebo neskôr by sa už nemusel pohnúť. POHYB TO JE ŽIVOT, ŽIVOT TO JE POHYB – je hlavné motto Parkinsoniády. Má vyburcovať nielen chorých, ale aj zdravých, a podnietiť ku pravidelnému pohybu. Ďalším dôvodom na zorganizovanie akcie je zviditeľnenie tejto skupiny chorých, a tiež ich potrieb. Som veľmi rád, že si môžem v priateľskom duchu zašportovať,“ povedal Ján Škrkal, otec tohto projektu, predseda Klubu Slovácko, z Dubňan, na Morave.

Na tohtoročné stretnutie prídu parkinsonici zo Slovenska, Moravy, Česka, Rakúska a Poľska. „Súťažiť budeme v ôsmich disciplínach, prvý raz sme zaradili plaveckú súťaž. Súťažíme v takých disciplínach, ktoré nám dovoľuje naše ochorenie. Okrem plávania sa súťaží v stolnom tenise, bowlingu, petangu, hode šípkami, hode na kôš, hode krúžkami a v kope na bránku,“ uviedla Katarína Félixová, predsedníčka Spoločnosti Parkinson Slovensko a podpredsedníčka organizačného výboru.

Napriek tomu, že súťaž trvá jeden deň, súťažiaci majú trojdňový program. V piatok je prezentácia účastníkov, a večer sa stretnú s vedením mesta.

„Sobota, 3. augusta, je ten úžasný deň, plný súťaženia a dobrej nálady. Večer je vyhodnotenie, kde sa ukáže, kto sa ako pripravoval celý rok. Najlepší sa postavia na stupne víťazov. Končíme v nedeľu, prehliadkou mesta. Priateľstvá, ktoré sa tu nadviažu, sú trvalé a veľmi cenné. Tento rok prijal pozvanie medzi nás aj exprezident Ing. Michal Kováč. Súťaž v stolnom tenise otvorí Ján Riapoš, prezident Slovenského paralympijského výboru,“ doplnila Félixová.

Prvú Parkinsoniádu zorganizoval Ján Škrkal v Dubňanoch na Morave, predseda Klubu Slovácko. Vtedy sa na nej zúčastnilo 60 ľudí. Ako vidno, odvtedy sa počet účastníkov viac ako strojnásobil. Je to predovšetkým zásluha dobrej komunikácie a vzťahov medzi jednotlivými komunitami parkinsonikov zo stredoeurópskych krajín.

 

O Spoločnosti Parkinson Slovensko

Spoločnosť Parkinson Slovensko spája ľudí s Parkinsonovou chorobou. V súčasnosti združuje osem regionálnych klubov. Aktuálnymi informáciami sa snaží skvalitniť život pacientov, psychicky ich podporiť, a upozorňovať verejnosť a legislatívu na ich problémy. Organizuje relaxačné pobyty, spoločné cvičenia, rôzne kultúrne a športové podujatia. Je členom Asociácie organizácie zdravotne postihnutých občanov Slovenskej republiky. Povedomie o ochorení sa snaží zvyšovať štvrťročným vydávaním informačného bulletinu a na webových stránkach www.parkinson-net.sk.

Viac informácií o občianskom združení získate na t.č. 0908 434 186 alebo na e-mailovej adrese felixova.katarina@gmail.com

Ilustračné foto

Pridaj komentár