Bratislava, 9. august 2012 — Leto vrcholí, trávime čas na kúpaliskách, prechádzkami po meste alebo dovolenkami pri mori. Prvé, po čom deti zvyknú siahnuť, je zmrzlina. Lákajú ich obrovské voňavé kopčeky chutí od výmyslu sveta! Z hnedého kopčeka vytŕčajú obrovské kúsky čokolády, z ružového zase jahody, chcú si dať modrú šmolkovú alebo purpurovú z černíc. Odolať nedokážeme ani my dospelí a nieto ešte naše ratolesti. Ak ich bruško však nevie tráviť mliečny cukor, aj malý kopček tohto letného pokušenia im môže spôsobiť bolesti a kŕče.
“Intolerancia laktózy najviac obmedzuje ľudí a hlavne deti v lete. Ako im vysvetlíte, že nemôžu zmrzlinu?” pýta sa Rastislav Stolárik, zakladateľ občianskeho Združenia pre intoleranciu laktózy. “Dospelí sa dokážu kontrolovať, ale odopierať deťom zmrzlinu v lete je už horšie. Netreba však vešať hlavu, riešení je viacero. Jednou alternatívou je vyrobiť im vlastnú zmrzlinu, ktorá je chutná, zdravá a bezlaktózová, no môže to byť trochu časovo náročné. Pre tých, ktorí nemajú čas vyrábať zmrzlinu doma odporúčame skúsiť výživové doplnky napr. tablety s obsahom enzýmu laktáza, vhodné aj pre deti, ktoré umožňujú mliečny cukor stráviť. Ani po viacerých kopčekoch klasickej mliečnej zmrzliny sa potom bolesti bruška neobjavia,” dodáva Stolárik.