Bratislava, 22. január 2013 – V informovaní o alergénoch v potravinách sa pomaly aj situácia na Slovensku zlepšuje. Zatiaľčo kedysi ich zverejňovali iba uvedomelé prevádzky, dnes je to povinnosťou reštaurácií, fastfoodov a dokonca aj donáškovej služby. Informácie o alergénoch v jedle nájdete na táckach, dokonca aj na stene. Laktózovo intolerantní vedia, že sa majú vyhýbať jedlám so sedmičkou.
Sedmička je šťastné číslo, pre ľudí s poruchou trávenia mlieka však znamená stop. Takto označujú stravovacie zariadenia jedlá obsahujúce mlieko, mliečne výrobky alebo laktózu. Zatiaľ, čo kedysi bolo označovanie alergénov zriedkavosťou, dnes za ich neuvádzanie hrozí pokuta. Odborníci dodávajú, že situácia v označovaní alergénov sa zlepšuje, pri posledných kontrolách dokonca úradníci nezistili žiadne pochybenia.
Alergény sa číslujú číslicami od 1 do 14, pričom sa označujú prísady ako sója, arašidy, horčica, ryby alebo obilniny. Mlieko a výrobky z neho vrátane laktózy nájdete pod číslicou 7.
“Alergény v strave môžu pokaziť váš kulinársky zážitok, čo je však horšie, môžu poškodiť aj vaše zdravie. Ľudia s intoleranciou laktózy sa stravujú v jedálňach, reštauráciách a využívajú aj donáškovú službu. Častokrát môže byť súčasťou jedla laktóza a oni o tom nevedia, čo môže zanechať na ich zdraví negatívne následky, ” vysvetľuje Rastislav Stolárik z občianskeho Združenia pre osvetu intolerancie laktózy.
„Pacienti trpiaci intoleranciou laktózy vnímajú označovanie veľmi pozitívne. Už vedia, že keď sa medzi zložkami jedla objavuje ako alergén aj číslica 7, je toto jedlo pre nich tabu. Ak by však mali naozaj naň veľkú chuť, môžu ho zjesť jedine spolu s výživovými doplnkami, ktoré dokážu laktózu v tele štiepiť. Tak sa vyhnú bolestiam brucha a kŕčom,“ dodáva Stolárik.