(Zdroj foto: Stock.adobe.com)
Kým v minulosti boli mladé výhonky rastlín, zvané „microgreens“, len súčasťou kuchyne šéfkuchárov, dnes sa stávajú hitom v moderných domácnostiach. Známe sú aj pod pojmom zeleninové „konfety“. Skrášľujú taniere a zásobia telo dostatkom živín. Používajú sa do šalátov, sendvičov či koktailov. Podporte svoj imunitný systém a zlepšite zrak. A čo je najlepšie: mikrozelenina sa dá dopestovať aj doma!
Ako vypestujem mikrozeleninu?
Môžem konzumovať výhonky všetkých rastlín?
Aké benefity pre zdravie majú výhonky rastlín?
Čo je to mikrozelenina a prečo by vás mala zaujímať?
Za pojmom mikrozelenina sa skrývajú mladé výhonky zeleniny, niektorých druhov kvetov a byliniek vo veľkosti približne 8 až 12 centimetrov. Populárnymi sa stali ako súčasť špičkovej gastronómie v 80. rokoch. Dnes ich popularita enormne rastie. Kým v minulosti sa na našom tanieri mohla ocitnúť ako mikrozelenina len bazalka, repa, kel, rukola a koriander, dnes si vyberáme z približne 25 druhov výhonkov. Sú výnimočné sviežou a výraznou chuťou, farebnou pestrosťou a vyhľadávané kvôli nutričným hodnotám.
Mikrozelenina a klíčky – aký je medzi nimi rozdiel?
Mikrozeleninu si mnohí zamieňajú s klíčkami. Nenechajte sa zmiasť, mikrozelenina a klíčky sú dva odlišné pojmy. Klíčky sú klíčiace semienka, ktoré sa pred klíčením namočia na potrebnú dobu do vody a následne sa vystavia správnej vlhkosti a teplote po dobu. Hneď po vyklíčení ich spotrebujete, teda nepestujete ich do veľkosti mladej rastlinky. Kedy hovoríme o mikrozelenine? Keď rastlinkám vyrastú prvé lístky.
Pestovanie mikrozeleniny
Mikrozeleninu pestujeme v interiéri, výhodou je, že jej pestovanie nepodlieha vplyvom počasia či škodcom. Veľmi dôležité však je, aby ste použili len semienka, ktoré nie sú chemicky upravované a sú určené na klíčenie a konzumáciu. Nepoužívajte na vypestovanie mikrozeleniny semienka zo záhradkárstva.
Samotné pestovanie mikrozeleniny je nenáročné a zvládne ho každý. Mikrozelenina sa dá pestovať takmer z každého druhu zeleniny, ktorej stonky alebo výhonky sú bežne určené ako potrava.
Nevhodnými druhmi na pestovanie mikrozeleniny sú napríklad paradajky, fazuľa alebo baklažán. Vyhnite sa pestovaniu rastliniek „microgreens“ pohánky, sú toxické.
Spôsoby pestovania
- V miske s vodou – do misky s vodou umiestnite sitko tak, aby semienka vysypané na ňom boli v kontakte s vodou. Nesmú vo vode plávať. Misku uložte na svetlé miesto, napríklad na okno a nechajte rastlinky vyrásť.
- V miske s vatou – poznáte, ak ste skúsili klíčiť žeruchu. Na podložku umiestnite vatu, ktorú jemne navlhčíte. Nasypte semienka a na svetlom mieste nechajte vyrásť. Pred konzumáciou korienky opláchnite, prípadne rastlinky zostrihnite nožnicami.
- Pestovanie so substrátom – do misky s otvormi na dne nasypte substrát, na ktorý vysypete semienka a zakryjete tenkou vrstvou substrátu. Navlhčite, misku zakryjete a odložíte na miesto so stabilnou teplotou. Pozor na preliatie! Po 3 až 5 dňoch zbadáte prvé výhonky mikrozeleniny.
Mikrozelenina potrebuje pre optimálny rast 4 hodiny priameho slnečného žiarenia, počas zimných mesiacov o trochu viac. Pomôcť jej môžete umelým osvetlením určeným na pestovanie rastlín v interiéroch.
Dôležité živiny v mikrozelenine
Odborníci vnímajú mikrozeleninu ako funkčnú stravu, znamená to, že obsahuje množstvo dôležitých živín. Nutričná hodnota mikrozeleniny variuje v závislosti od druhu, rovnako ako pri bežných druhoch zeleniny. Výskumy preukazujú vyššie množstvo živín vo výhonkoch než v dospelých rastlinách.
Mikrorastliny z čeľade kapustovité – kapusta, kel – sú bohatým zdrojom antioxidantov, draslíka a vápnika. Mikrozelenina je taktiež zdrojom selénu, magnézia aj vitamínov skupiny B. Konzumáciou rôznych druhov mikrozeleniny zabezpečíte organizmu pestrú škálu živín.
100 gramov mikrozeleniny bazalky a slnečnice obsahuje:
- 2,2 g bielkovín,
- 2,2 g vlákniny,
- 88 mg vápnika,
- 15,9 mg železa,
- 66 mg horčíka,
- 298 mg draslíka,
- 6,6 mg vitamínu C,
- 66 mikrogramov kyseliny listovej,
- 0,7 mg zinku.
Mikrozelenina a zdravotné benefity
Mikrozelenina a srdcovo-cievne ochorenia
Najväčším rizikovým faktorom ochorení srdca a ciev je v súčasnosti hypertenzia. Konzumácia dostatočného množstva zeleniny, vrátane mladých výhonkov rastlín bohatých na vitamín K a vlákninu, pomáha znižovať hodnotu krvného tlaku.
Mikrozelenina a onkologické ochorenia
Podľa žurnálu Future of Oncology má mikrozelenina protirakovinové vlastnosti založené na vysokom obsahu sulforafanu. Sulforafan je protizápalová prírodná rastlinná zlúčenina (fytochemikália) s vysokým obsahom síry. Nachádza sa predovšetkým v hlúbovej zelenine – brokolica, kapusta, karfiol, ale aj v rukole. Sulforafan pomáha imunite zacieliť na kmeňové rakovinové bunky a zničiť ich.
Mikrozelenina a imunitný systém
Mladé výhonky rastlín zlepšujú funkciu imunitného systému. Pozitívny vplyv na imunitný systém vychádza z ich protizápalových vlastností. Vysoký obsah prebiotickej vlákniny v mikrozelenine vyživuje probiotické baktérie žijúce v tráviacom trakte, čo pozitívne vplýva na imunitu, trávenie aj celkové zdravie.
Mikrozelenina a vysoký cholesterol
Mikrozelenina červenej kapusty podľa štúdie The Journal of Agricultural and Food Chemistry znižuje hladinu cholesterolu a pomáha pri znižovaní hmotnosti v kombinácii so stravou so zníženým obsahom tuku. Konzumácia mladých rastlín červenej kapusty významne redukuje hladinu LDL cholesterolu, triacylglycerolov a zápalových cytokínov v pečeni. To znamená, že mikrozelenina a mikrobylinky sú naozaj výborným doplnkom vyváženého stravovacieho režimu.
Mikrozelenina a zrak
Ak pri pohľade na obrazovku žmúrite oči, pridajte si na tanier listovú zeleninu, vrátane mikrozeleniny. Obsahuje luteín, fytochemikáliu prospešnú pre zdravie zraku. Luteín v mikrozelenine pomáha absorbovať nadmernú intenzitu svetla a predchádza tak bolestiam hlavy a migréne.
Zdroje:
What are Microgreens, and Why Should You Care? – Urban Cultivator
How to Grow Microgreens from Seed | Gardener’s Supply
Microgreens: Health benefits and growing tips
Red Cabbage Microgreens Lower Circulating Low-Density Lipoprotein (LDL), Liver Cholesterol, and Inflammatory Cytokines in Mice Fed a High-Fat Diet | Journal of Agricultural and Food Chemistry
What Are Microgreens? 7 Benefits Of Microgreens You Should Know
Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota
Microgreens as a Component of Space Life Support Systems: A Cornucopia of Functional Food