(Zdroj foto: Stock.adobe.com)
V rámci preventívnej prehliadky lekári sledujú viacero dôležitých látok v organizme, ktoré prezradia viac o našom zdravotnom stave. Pri menších či väčších vychýleniach od normálu dokážu včas zachytiť niektoré ochorenia a zabrániť tak zhoršeniu kondície. Jedným z dôležitých ukazovateľov je aj kyselina močová.
Čo spôsobuje zvýšená hladina kyseliny močovej?
Ako sa prejavuje dna?
Ako sa lieči dna?
Môžem znížiť hladinu kyseliny močovej zmenou stravy?
Čo zvyšuje hladinu kyseliny močovej?
Čo je kyselina močová?
Kyselina močová je – zjednodušene povedané – odpadová látka, ktorá vzniká počas spracovania potravy. Keď sa najeme, jedlo sa dostane do žalúdka. Tam sa začne jeho rozklad na živiny a ostatné látky. Jednou z nich sú puríny, ktoré sa nachádzajú v každej bunke živých organizmov. V ďalšej fáze začína telo rozkladať aj tieto látky. Pri spracovaní purínov taktiež vzniká odpad, ktorým je kyselina močová, a tá sa následne dostane do krvi. Odtiaľ putuje do obličiek a z organizmu odchádza prostredníctvom moču. Lekár zistí presné hodnoty kyseliny močovej pomocou laboratórneho vyšetrenia krvi. Za normálnych okolností jej máme v tele od 180 do 360 μmol/l u žien a do 420 μmol/l u mužov.
Hyperurikémia
Zvýšené hodnoty kyseliny močovej v krvi sa odborne nazývajú hyperurikémia. K tomuto problému dochádza v prípade, ak organizmus nefunguje správne a nevylučuje ju v dostatočnom množstve. Druhým dôvodom je zvýšená produkcia kyseliny, ktorá vzniká napríklad z nesprávnych stravovacích návykov. Z dlhodobého hľadiska môže spôsobiť ďalšie ochorenia ako dna alebo urolitiáza.
Potraviny, zlozvyky a genetika
Hladinu kyseliny močovej zvyšujú dva druhy faktorov. Jednu skupinu dokážeme ovplyvniť zmenou správania, na tú druhú nemáme veľký dosah. Často však pri nej pomáha správna liečba.
K neovplyvniteľným faktorom patrí najmä genetika. Problémy so zvýšenou hladinou kyseliny močovej občas mávajú celé rodiny. Jej hladinu môžu negatívne ovplyvniť aj lieky. Tento problém spúšťajú i niektoré choroby – onkologické ochorenia, diabetes, ochorenia obličiek alebo chronické kožné problémy ako psoriáza.
Medzi ovplyvniteľné faktory patria najmä naše zlozvyky. Hladinu kyseliny močovej zvyšuje častá konzumácia niektorých potravín. Tie môžu byť časom spúšťačom dnových záchvatov. Medzi rizikové potraviny patria napríklad vnútornosti, hovädzie mäso, čokoláda alebo karfiol. Vyhýbajte sa aj sladeným limonádam a všetkým jedlám, ktoré zvyšujú hladinu purínov. Nefajčite a obmedzte kávu.
Najväčším nepriateľom je alkohol
Spomedzi všetkých nápojov a jedál predstavuje najväčší problém alkohol. I kvôli tomu majú alkoholici pomerne často nábeh na dnu. Pokiaľ si denne doprajete jeden alebo viac pohárov vína, piva či tvrdého alkoholu, výrazne rastie vaše riziko chorôb súvisiacich s kyselinou močovou. Preto ak vám na prehliadke zistia tieto problémy, prvé, čo by ste mali urobiť, je vzdať sa alkoholu. Alkohol totiž vplýva na tvorbu kyseliny močovej oveľa horšie ako častá konzumácia hovädzieho mäsa či čokolády a je jedným z hlavných spúšťačov záchvatov.
Príznaky zvýšenej hladiny kyseliny močovej
- bolesť päty,
- bolesť kĺbov,
- zvýšená teplota,
- únava,
- bolesť palca na nohe.
Zvýšená hladina kyseliny močovej sa nemusí prejaviť žiadnymi príznakmi. Až po dlhom období prekvapí nepríjemným bolestivým záchvatom.
Dna – choroba šľachty a bohatých ľudí
Zvýšená tvorba kyseliny močovej spúšťa dnu. V minulosti sa nazývala aj choroba šľachty alebo bohatých ľudí. Pili veľa alkoholu a mali nezdravú stravu, preto často trpeli veľkými bolesťami nôh a rúk. Tie vyvolávali práve kryštáliky kyseliny močovej, ktorá sa ukladá do kĺbov a taktiež do niektorých orgánov. Najčastejšie sa objavuje v obličkách, kde spôsobuje vznik obličkových kameňov. Do rizikovej skupiny patria alkoholici, ľudia s obezitou, onkologickí pacienti a tí, ktorí užívajú lieky na odvodnenie.
Dnový záchvat
Jedným z prejavov zvýšenej tvorby kyseliny močovej sú dnové záchvaty. Najčastejšie sa prejavujú počas noci a v ranných hodinách. Cez deň máte pokojné obdobie a podvečer sa opäť vrátia silné bolesti. Sú spojené s veľkou únavou a zvýšenou teplotou. Na začiatku trvajú niekoľko hodín, keď nie je choroba správne liečená, tak sa predlžujú až do dvoch týždňov. Neskôr sa v mieste bolestivého záchvatu objavujú opuchy, koža je lesklá, teplá a bolestivá na dotyk. Pri vážnych stavoch praskne a vyteká z nej biela tekutina, teda usadená kyselina močová. Tieto stavy výrazne obmedzujú pohyb pacientov, pretože veľmi často vznikajú v nohách.
Pri záchvate potrebujete oddych, aby ste ešte viac nenamáhali bolestivé miesta. Lekár môže prehodnotiť zvýšenie dávky predpísaných liekov. Dôležitou pomocou je úprava jedálnička. Bolesť tlmte pomocou chladivých zábalov.
Ako sa lieči dna a zvýšená hladina kyseliny močovej?
Hlavným bodom liečby je zmena životného štýlu. Ak neobmedzíte rizikové potraviny a neprestanete piť alkohol, tak vám nepomôžu ani lieky. Záchvaty sa budú pravidelne opakovať a budú stále intenzívnejšie. Takže: vyhýbajte sa problematickým potravinám a zvýšte konzumáciu – napríklad čerešní alebo zeleného čaju, ktoré pomáhajú znížiť hladinu kyseliny močovej. Taktiež by ste mali obmedziť sladkosti. Ak máte vyššiu hladinu cukru v krvi, ako je norma, negatívne ovplyvňuje aj spracovanie purínov a následné odbúravanie kyseliny.
Tipy, ako znížiť hladinu kyseliny močovej:
- konzumujte veľa zeleniny a ovocia,
- pridajte do jedálnička nízkotučné mliečne výrobky,
- zvýšte podiel vlákniny v strave (s výnimkou strukovín),
- nevynechávajte preventívne ani kontrolné prehliadky u lekárov.
Diéta pri dne
Pri dne sa odporúča bezpurínová diéta. Vo všeobecnosti platí, že každý pacient musí odhaliť tie potraviny, ktoré mu robia najväčšie ťažkosti. Niekto môže zjesť aj celú čokoládu, ale problém mu urobí už pár lyžíc hovädzieho vývaru. V čase záchvatov jedzte striedmu a diétnu stravu, aby ste organizmus čo najviac odľahčili a zabránili nadmernej tvorbe kyseliny.
Nevhodné potraviny pri dne
- hovädzie mäso, vnútornosti, čokoláda (nie biela), strukoviny, brokolica, karfiol, sladené nápoje, alkohol, pivo, víno, tuky, údené mäso, worcester, horčica, živočíšne bielkoviny, pikantné koreniny, sójová omáčka, plody mora, kakao, káva, morské ryby, kapusta, plesňové syry, špenát, cesnak.
Vhodné potraviny pri dne
- čerešne, višne, želatínové dezerty, rastlinné tuky, petržlenová vňať, kôpor, citrusy, kurkuma, čerstvé šaláty, jablká, limetky, zeler. Nezabúdajte na zvýšený príjem tekutín.
Babské recepty na dnu
„Na kyselinu močovú“ sa odporúča čaj zo žihľavy alebo zázvoru. Pomáha znižovať zápal v tele a zmierňuje bolesti kĺbov. Z byliniek sú vhodné najmä čerstvá petržlenová vňať a kôpor, pomáhajú očistiť organizmus. Čaj z prasličky lekárskej pomáha rýchlejšie vyplaviť z tela nadbytočnú kyselinu močovú. Pri záchvatoch si robte obklady z odvaru repíka.
Zdroje:
https://www.healthline.com/health/how-to-reduce-uric-acid
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/symptoms-causes/syc-20372897
https://www.webmd.com/arthritis/uric-acid-blood-test
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17808-high-uric-acid-level
https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/20-foods-to-keep-your-uric-acid-at-normal-levels/articleshow/20585546.cms