Bratislava, 10. október 2011 – S prichádzajúcim jesenným počasím je dôležité myslieť aj na posilnenie imunity. Potrebná dávka vitamínov a vápnika umožní zvýšiť obranyschopnosť organizmu. Práve mlieko je potravinou, ktorá je ich bohatým zdrojom, no s jeho trávením majú ľudia intolerantní na laktózu problémy. Kvôli posilneniu imunity nie je vhodné, aby ho vyradili zo svojho jedálnička. Aj pre nich existujú riešenia, ktoré im umožnia jesť mliečne výrobky bez nasledujúcich tráviacich ťažkostí.
Počas chladných jesenných dní je obzvlášť dôležité posilňovať obranyschopnosť organizmu. Stúpa chorobnosť dospelých aj detí. Sychravejšie počasie prináša so sebou virózy, ktoré sa môžu pri nedostatočnej imunite často opakovať. Je preto potrebné zabezpečiť dostatočný prísun vitamínov a vápnika na udržanie zdravia, najlepšie z bežnej stravy. Práve mlieko je jedným z najbohatších zdrojov vápníka. Obsahuje aj mliečny cukor, tzv. laktózu, ktorý je výborným zdrojom energie. Vápnik potrebný pre zdravé zuby a kosti, zinok, vitamín D, B2 a vitamín A. Epidemiologické štúdie Výskumného ústavu výživy však zistili, že len 43 % detí pije mlieko denne, 12 % nepije mlieko vôbec a ostatných 45 % len nepravidelne. Odporúčaná dávka sa pritom rovná 2 – 3 pohárom denne.
Ľudia, ktorí trpia neznášanlivosťou laktózy to majú rozhodne ťažšie. No aj oni majú možnosti, ako mlieko a mliečne výrobky nevyradiť zo svojho jedálnička. „Mlieko obsahuje veľa vitamínov a v jesennom období je jeho pravidelné pitie dôležité pre dospelých, no najmä pre deti. Pre ľudí, ktorí trpia intoleranciou laktózy existujú doplnky vo forme kvapiek a tabletiek, ktoré umožňujú trávenie mliečnych výrobkov. Našťastie sú dostupné aj v našich lekárňach a v obchodoch so zdravou výživou. Považujeme za dôležité o týchto možnostiach informovať, pretože počet ľudí s týmito ťažkosťami narastá“ hovorí Rastislav Stolárik, predseda združenia Intolerancia laktózy, ktoré radí ľuďom ako riešiť ich problémy súvisiace so zlým trávením mliečneho cukru.
Poruchou trávenia mliečneho cukru trpí už každý piaty Slovák. Príčinou ochorenia je nedostatočná produkcia enzýmu laktáza, ktorý štiepi mliečny cukor. Ľudia s touto diagnózou by sa zbytočne vyhýbali zdravým mliečnym jedlám, keď si môžu pomôcť doplnkami (napr. kvapky s enzýmom laktáza štiepiace mliečny cukor), ktoré laktózu rozložia. Viac sa o intolerancii laktózy dočítate na www.laktoza.sk.