Dieťa má hnačku! Ako mu pomôcť?

Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Poradíme vám. Aj to, kedy musíte s dieťaťom vyhľadať lekársku starostlivosť a dokedy by nemalo piť klasické mlieko.

V tomto článku sa dozviete:

Čo je a čo nie je hnačka?
Ako sa postarať o hnačkujúce dieťa?
Čomu sa vyhnúť pri hnačkách?
Čo robiť, keď dieťa zároveň vracia aj hnačkuje?
Kedy ísť s dieťaťom do zdravotníckeho zariadenia?
Akú diétu mu nasadiť po ústupe problémov?

Hnačka sa oficiálne definuje ako viac stolíc denne, ktoré majú redšiuvodnatú konzistenciu. Zvykne trvať 1 až 7 dní a medzi deťmi je naozaj rozšíreným problémom. Hlavne tá, ktorá má vírusový pôvod. Problém je, že vírusová hnačka, zapríčinená napríklad rotavírusmi, sa v kolektíve šíri naozaj rýchlo. Stačí, že si choré dieťa nedostatočne umyje ruky po toalete, potom sa dotýka hračiek, čím ich kontaminuje a infekcia sa ľahko ďalej šíri. Okrem „špinavých“ rúk a znečistených hračiek býva zdrojom infekčných hnačiek aj kuchynský riad, infikovaná voda alebo potraviny. Príčinou riedkych stolíc sú často aj baktérie, obvykle kampylobaktérie a salmonely, ktoré sa prenášajú hlavne jedlom.

Alergie aj antibiotiká

Vírusy či baktérie však nie sú jediným dôvodom opakovanej riedkej stolice. Telo ňou môže zareagovať aj na konzumáciu pokazeného jedla alebo po diétnej chybe. Príčinou hnačky však býva aj alergia, napríklad na bielkovinu kravského mlieka, tiež pomerne rozšírená intolerancia na mlieko. Zvykne sprevádzať aj užívanie antibiotík a iné celkové ochorenia, ako sú celiakia, zápalové ochorenia čreva, syndróm dráždivého čreva, cukrovka, neraz sa rozvinie aj vplyvom stresu či úzkosti.

hnačka u detí
Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Hnačka najčastejšie sprevádza akútnu gastroenteritídu, ľudovo povedané črevnú chrípku, ktorú vyvolávajú vírusy, baktérie, plesne, ale aj parazity.

Čo nie je hnačka

Priniesli ste si z pôrodnice bábo a prekvapilo vás, že drobné telíčko počas dňa vyprodukuje 7 až 10 stolíc? Je to normálne a nemusíte sa obávať. Najmä ak majú výzor praženice, niekedy však môžu byť i vodnatejšie. Aj taká býva stolica zdravých dojčených novorodencov. Spozornieť by ste mali až vtedy, keď sa oveľa redšie stolice objavia aj trikrát za sebouzmenia farbu. U dojčených detí nie je patologické ani to, keď nemajú stolicu aj viac dní.

Bábätká na umelom mliečku majú spočiatku tiež časté stolice – aj 8-krát denne. Po prvom týždni ich je však už približne o polovicu menej. Sú hustejšie ako u dojčených detí. Farba je spočiatku žltšia, neskôr svetlohnedá.

Na toto nezabudnite

Obávate sa, že stolicu dieťaťa nesprávne zhodnotíte a niečo prehliadnete? V prípade najmenších si zapamätajte základné pravidlo: Ak dojča priberá, je spokojné a mliečko mu chutí, nemáte dôvod na obavy. Ak si však chcete byť istí, poraďte sa s pediatrom alebo pediatričkou.

Pozor na dehydratáciu

Žiadnu hnačku u detí, najmä u tých najmenších, nepodceňujte. A to napriek tomu, že sa vám navonok javia ako zdravé. Už aj preto, že každou hnačkovitou stolicou strácajú veľké množstvo tekutín, a ak je hnačka silná aj opakovaná, môže skončiť dehydratáciou.

Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Čo robiť pri hnačkách?

  • Dieťa sledujte, pretože pri hnačkách prichádza o veľké množstvo tekutín.
  • Dbajte hlavne na to, aby pilo, čím si nahradí vylúčené tekutiny.
  • Pri hnačkách musíte trochu počítať, pretože synovi alebo dcére by ste po každej stolici mali podať 10 až 20 mililitrov tekutín na kilogram hmotnosti. Vhodné sú neperlivá minerálka, osladený slabý čierny čaj a rehydratačné roztoky.
  • Tekutiny dieťaťu ponúkajte len vtedy, ak ich toleruje a nevracia. Ak vracia, hodinu až dve nemôže dostať nič. Ani hlt vody.
  • Sledujte farbu stolice. Ak sa zmení na zelenú alebo čiernu, vyhľadajte s dieťaťom lekársky personál. Prvý prípad môže svedčiť o infekcii tráviaceho traktu, napríklad o salmonelóze. Takmer čierna stolica býva dôsledkom krvácania v tráviacom trakte. Takúto stolicu si radšej odfoťte, lekári či lekárky chcú niekedy vidieť, ako reálne vyzerala.
  • V prípade hnačky si treba u detí všímať aj to, či sa v stolici neobjaví hlien a prímes čerstvej krvi. Tá môže mať podobu tenučkých vláken, čo zvyčajne svedčí o tom, že opakované hnačky mohli poškodiť sliznicu čreva. Krv v riedkej stolici býva aj príznakom bakteriálnej infekcie.
  • Dieťaťu pri hnačkách podávajte probiotiká. Pomôžu obnoviť narušenú črevnú mikroflóru, skrátia trvanie a závažnosť problémov.

Hnačky u dojčeného dieťaťa:

  • Pokračujte v dojčení. Kŕmte ho menšími dávkami a častejšie. Pomedzi to dieťaťu ponúkajte rehydratačný roztok.

Hnačky u nedojčených detí:

  • U nedojčeného dieťaťa ako prvé vynechajte umelé mlieko. V prípade, že vám to lekársky personál odobrí, môžete ho prechodne kŕmiť umelým mliekom so zníženým obsahom laktózy.
  • Nedojčeným novorodencom a dojčatám do 6. mesiaca s hnačkou prvých 24 hodín podávajte iba ryžový alebo mrkvový odvar. Ďalšie dni mu už môžete podávať aj mlieko, ale riedené ryžovým či mrkvovým odvarom.

Toto pri hnačkách nerobte

  • Synovi alebo dcérke nedávajte piť sladené a sýtené nápoje – ani džúsy či doma pripravené ovocné šťavy. Boli by záťažou pre podráždený tráviaci trakt.
  • Pri hnačkách nie sú vhodné ani kolové nápoje. Pre vysoký obsah minerálov a cukru by mohli stav dieťaťa zhoršiť.
  • Na niekoľko dní zabudnite na klasické mlieko a mliečne výrobky, hnačku by len zhoršili.
Zdroj foto: www.stock.adobe.com

Postup pri súčasnom vracaní a hnačkovaní

  • Ako prvé riešte vracanie, čiže po vracaní by ste mali dodržiavať pauzu od jedla a tekutín. Hnačku liečte až po zvládnutí vracania.
  • Pri detičkách do roka buďte opatrnejší. Ich organizmus sa rýchlejšie dehydruje, no tiež spočiatku počkajte, ako sa jeho stav bude vyvíjať. Ak je však malátnejšie, neciká alebo sa vám nepozdáva, nečakajte na zlepšenie a radšej navštívte zdravotnícke zariadenie.
  • Pri dojčených deťoch pokračujte v dojčení. V materskom mlieku dostávajú všetky potrebné látky vrátane tekutín.
  • Po vracaní ho však hneď nedojčite. Doprajte mu 30 až 45 minút pauzu a potom ho skúste nadojčiť. Na prsníku ho spočiatku majte maximálne 5 minút. Potom znova počkajte aj 10 či 20 minút. Ak ste to viackrát zopakovali a už nevracia, čas dojčenia pomaly zvyšujte na pôvodnú úroveň.
  • V prípade, že už nevracia, medzi dojčením mu môžete v malých množstvách ponúkať aj rehydratačný roztok alebo dojčenskú vodu.

Vyhľadajte lekára/lekárku v prípadoch:

  • ak dieťa trpí iným závažným ochorením, napríklad s cukrovkou či problémami s obličkami a srdcom;
  • v prípade dojčiat mladších ako 2 mesiace;
  • ak je väčšie, ale hnačka trvá viac ako 2 dni;
  • pri známkach dehydratácie;
  • keď sa objaví krv v stolici;
  • ak okrem hnačky začalo aj vracať, prípadne dávi zelený obsah;
  • pri výraznej bolesti brucha;
  • ak hnačku sprevádza horúčka;
  • v prípade, že odmieta tekutiny a nezaujíma sa ani o kŕmenie.

Možno dostane antibiotiká

Terapia hnačky sa odvíja od vyvolávajúcej príčiny. V prípade vírusového pôvodu je potrebné nepríjemnosti len prečkať. Ak sú provokatérom ochorenia baktérie, od lekára či lekárky zrejme dostanete antibiotiká. Dieťaťu však podávajte hlavne dostatok tekutín.

Šetriaca diéta

V prípade dojčených detí pokračujte v dojčení. U nedojčených detí postupujte vyššie spomenutým spôsobom. Väčším deťom môžete po 6 až 12 hodinách od ústupu ťažkostí ponúknuť ľahko stráviteľné pokrmy. Banány, piškóty, sucháre či staršie pečivo. Vhodné sú aj jablková či zeleninová výživa, varené zemiaky alebo ryža. Neskôr k nim pridajte vo vode varené chudé mäso. Dieťa by malo mať šetrnejšiu stravu aspoň 4 dni.

Zdroje:

čerpané z knihy: Ako neprísť o dieťa od Viliama Dobiáša a Branislava Podhoranského

https://www.wikiskripta.eu/w/Adenoviry

www.lekarenvkocke.sk/novinky/243-gastroenteritida-u-deti

www.pediatridetom.sk

www.detiadorast.sk

www.vasalekaren.sk

moja prax

Pridaj komentár