KOŠICE: Mladých darcov krvi zo stredných a vysokých škôl bolo opäť viac

Košice 9. decembra (TASR) – Študentská kvapka krvi zaznamenala na košických stredných a vysokých školách v tomto roku opäť úspech a do akcie sa zapojilo viac mladých ľudí ako vlani. Z celkového počtu 1783 darcov bolo študentov 1553 a z nich 614 darovali vzácnu tekutinu po prvý raz.   
„Stredné školy zastúpilo 909 darcov z toho 406 prvodarcov, univerzity 644 darcov z toho 208 prvodarcov. Bronzovú plaketu MUDr. Jana Janského v tomto období dosiahli traja študenti z Technickej univerzity a Univerzity P. J. Šafárika,“ uviedla hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Zuzana Bobriková. 
Najviac darcov, 45, pochádza v rámci stredných škôl z Hotelovej akadémie. Najviac vysokoškolákov, takmer 300, darovalo krv na Technickej univerzite. 
Tohtoročný 17. ročník Študentskej kvapky krvi sa niesol v znamení spojenia generácií darcov. V Košiciach tento týždeň ocenili najusilovnejších piatich darcov medailami Jána Kňazovického, 11 dostali diamantové a 44 zlaté Janského plakety. Bobriková poznamenala, že kontinuitu viacerých generácií darcov sa v Košiciach darí udržiavať a počty zapojených ľudí zvyšovať.

Pridaj komentár