Zdroj foto: www.stock.adobe.com
Tichý strašiak, ktorý nebolí. Aj tak by sme mohli pomenovať v modernej spoločnosti často sa vyskytujúce ochorenie – diabetes mellitus, alebo inak – cukrovka. Myslíte si, že sa vás netýka? Ak zalovíte v pamäti a spomeniete si na príbuzných, ktorí počas života cukrovku získali, je čas spozornieť. Diabetes mellitus 2. typu nie je dedičné ochorenie, no od našich predkov dedíme stravovacie návyky. Ak nie sú správne, hravo dopomôžu k rôznym metabolickým ochoreniam vrátane cukrovky. Pozrite sa kriticky na tanier pred vami – jete tak, aby ste znížili riziko cukrovky? Ako znížiť hmotnosť efektívne, bez ohrozenia zdravia?
Ako vplýva nadváha a obezita na rozvoj cukrovky?
Ako vplýva cukrovka na metabolizmus a hmotnosť?
Viete, ako si upraviť životný štýl pri cukrovke?
Je možné schudnúť zdravo a navždy?
Ako predchádzať cukrovke tým, čo si dávate na tanier?
Cukrovka a poruchy metabolizmu tukov
Zvýšenie hladiny krvných tukov je častým sprievodným javom cukrovky. Zvýšenie sa líši v závislosti od typu cukrovky, ale aj prítomnosti pridružených komplikácií, akou je nadváha či obezita. U neliečených alebo metabolicky nevyrovnaných pacientov dochádza k takzvanej „aterogénnej dyslipidemickej triáde“ – zvýšenie triacylglycerolov a „zlého“ LDL-cholesterolu a súčasne sa znižuje hladina „dobrého“ HDL-cholesterolu, ktorý sa vyznačuje protektívnym účinkom pre srdcovo-cievny systém. Prebytok triacylglycerolov sa spája so zvýšeným výskytom ischemickej choroby srdca.
Vplyv obezity na rozvoj cukrovky
Aj keď presné príčiny rozvoja cukrovky nie sú známe, poznáme faktory, ktoré zvyšujú riziko vzniku jednotlivých druhov cukrovky. Pre rozvoj cukrovky druhého typu je významným rizikovým faktorom nadváha alebo obezita, teda BMI vyššie ako 25 alebo zastúpenie tuku v organizme vyššie ako 31 %. Predpokladáme, že zvýšená hmotnosť spôsobuje až 80 % prípadov cukrovky druhého typu. Ak sa vám ukladá tukové tkanivo hlavne v oblasti brucha, je vysoko pravdepodobné, že bez zmeny životného štýlu získate v priebehu života cukrovku druhého typu. Tukové tkanivo uložené v oblasti brucha spôsobuje uvoľňovanie prozápalových faktorov, ktoré znižujú citlivosť buniek na inzulín.
Zmena životného štýlu – cesta k uzdraveniu?
Jedným z najúčinnejších spôsobov, ako znížiť hladinu cukru v krvi, je zníženie hmotnosti. Nielenže sa budete vďaka strateným kilám cítiť lepšie, ale aj získate kontrolu nad cukrovkou. Aby ste dosiahli prvé výsledky, strata hmotnosti nemusí byť dramatická. Dokonca rýchle zníženie hmotnosti nie je žiaduce. Ak sa vám podarí znížiť hmotnosť o 10 percent, zvýšite citlivosť buniek na inzulín o viac ako 50 %. Strata hmotnosti zároveň vedie k celkovému zlepšeniu kvality života, zníženiu kardiovaskulárneho rizika a k zlepšeniu mobility – pohyblivosti. Ako dosiahnuť zníženie hmotnosti zdravo a udržateľne?
Ako úspešne chudne diabetik?
Pravidelný prísun energie
Rozložte si stravu v priebehu dňa do 5-6 porcií v pravidelných približne trojhodinových intervaloch. Pravidelný prísun energie predchádza výkyvom krvného cukru. Stabilizácia glykémie znamená aj lepšiu účinnosť liekov na diabetes a nemusíte sa obávať „vlčieho hladu“ a následného prejedania sa. Vyberajte si čerstvé, sezónne potraviny a podľa možnosti lokálne.
Dostatok vlákniny
Potraviny s vysokým obsahom vlákniny (zelenina, ovocie, celozrnné obilniny) pomáhajú udržiavať hladinu glukózy v krvi stabilnú a zvyšujú pocit nasýtenia. Pôsobia pozitívne na udržiavanie hmotnosti.
Kombinujte všetky makroživiny
Jedálny lístok diabetika by mal obsahovať denne všetky druhy makroživín – tuky, sacharidy aj bielkoviny, v primeranom množstve. Všeobecne odporúčaný podiel sacharidov v strave je 45 – 65 %, bielkovín 10 – 35 % a tukov 20 – 35 % z celkového množstva prijatej energie. Ak si nie ste istí, či je váš jedálny lístok zložený správne, poraďte sa s lekárom, prípadne vyhľadajte nutričného terapeuta.
Dostatočný pitný režim
Dostatočný prísun tekutín je dôležitý u každého človeka, zvlášť u diabetika. Ak pijete málo, dochádza k zvyšovaniu koncentrácie cukru v krvi a poškodeniu ciev a nervov. Doprajte si denne minimálne 3 dl tekutín na 10 kg telesnej hmotnosti. Pite výhradne neperlivú, nesladenú vodu, prípadne nesladený bylinkový čaj.
Bez pohybu to nepôjde
Ak máte diabetes, pravidelná pohybová aktivita zvyšuje citlivosť vášho tela na inzulín. Fyzická aktivita tiež pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi a znižuje riziko rozvoja obehových ochorení. Začnite opatrne a postupne navýšte pohybovú aktivitu na odporúčaných 180 minút týždenne. Ideálnou voľbou na začiatok je chôdza v rýchlejšom tempe.
Chuť na sladké
Chuti maškrtiť sa úplne nevyhnete ani ako diabetik. Ak si už musíte dopriať sladký pokrm, vyberajte si výlučne sladkosti pripravené doma. Ozdravte pôvodné receptúry znížením množstva cukru potrebného na prípravu, prípadne cukor nahraďte zdravšou alternatívou – stéviou.
Dostatočný a kvalitný spánok
Spánok zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravej hladiny krvného cukru a tiež v prevencii obezity. Dokonca aj čiastočná nespavosť môže spôsobiť zvýšenie hladiny krvného cukru. Nedostatok spánku vedie aj k zvýšeniu únavy počas dňa a k následnej potrebe sa „energizovať“ väčším množstvom stravy, prípadne stravou s bohatým obsahom jednoduchých cukrov. Doprajte si denne minimálne 7 – 8 hodín kvalitného spánku, ideálne v čase medzi 22.00 – 05.00 h.
Vplyv antidiabetík na zníženie hmotnosti
Tradičné antidiabetiká používané v liečbe obéznych diabetikov zvyčajne vedú k ďalšiemu zvýšeniu hmotnosti. K zvýšeniu hmotnosti môže u diabetikov prispievať aj sprievodná liečba iných pridružených ochorení. Základným cieľom medikamentóznej liečby ostáva lepšia kontrola hladiny krvného cukru.
Z tradičných antidiabetík sa dnes považuje metformín za jeden z mnohých, ktoré vedú k poklesu váhy. Napríklad DPP4, SGLT2, GLP-1 sú ďalšie antidiabetiká, ktoré znižujú hladinu cukru, ako aj hmotnosť. Dokonca jedna forma GLP-1 je schválená na liečbu obezity.
Existuje mnoho možností farmakoterapie, ktoré pomáhajú kontrolovať glykémiu u pacientov s diabetes mellitus druhého typu. Zlepšenie stravy a cvičenia znamená zároveň zníženie nákladov na liečbu, predchádzanie nežiaducim účinkom súvisiacim s liekmi a zníženie rizika hypoglykémie, čo je bežný problém pri viacerých kategóriách liekov (sulfonylurea alebo inzulín).
Mýty o stravovaní diabetikov: Tomuto rozhodne neverte!
- DIA sladkosti bez obmedzenia – označenie potravín skratkou DIA znamená, že sa pri ich výrobe nepoužil repný cukor, je nahradený umelými sladidlami. Často obsahujú vysoký podiel tukov (až do 35 %), ktoré slúžia na vylepšenie chuti a treba ich zarátať do denného energetického príjmu. Narábajte s nimi preto opatrne. Pacienti zabúdajú, že takzvané DIA výrobky obsahujú pšeničnú múku – škroby a tie sa menia na glukózu. Aj takzvané Dia džemy a kompóty sú síce s umelým sladidlom, ale z ovocia nebol cukor extrahovaný, takže v danej fľaške sa nachádza koncentrát cukru.
- Nemôžem jesť normálnu stravu – opak je pravdou. Základnou požiadavkou na stravovanie diabetika je racionálne stravovanie s dostatočným príjmom všetkých druhov makroživín (tukov, cukrov aj bielkovín). Rovnaký spôsob stravovania sa odporúča aj u všetkých zdravých osôb ako prevencia civilizačných ochorení.
- Vynechanie všetkých sacharidov – vylúčenie všetkých zdrojov sacharidov zo stravy vedie k rýchlemu úbytku hmotnosti a mohlo by sa zdať ako vhodná stratégia v manažmente cukrovky. Buďte však opatrní. Vylúčenie sacharidov zo stravy negatívne vplýva na činnosť mozgu, pečene aj na tvorbu červených krviniek.
- Ovocie obsahuje priveľa cukru, nesmiem ho jesť – ovocie je zdravou potravinou a bohatým zdrojom vlákniny, minerálnych látok a vitamínov. Napriek vysokému obsahu cukrov patrí do zdravého jedálneho lístka diabetika, pretože fruktóza má najnižší glykemický index zo všetkých prírodných cukrov (GI = 19). Doprajte si odporúčané dve až tri porcie ovocia denne (jedna porcia = veľkosť dlane). Vyberajte si predovšetkým citrusové ovocie, bobuľoviny a jablká a uprednostňujte čerstvé a mrazené ovocie pred konzervovaným. Vylúčte aj ovocné šťavy. Treba si však uvedomiť, že ovocie je vhodné jesť len v dopoludňajších hodinách. Popoludní a večer sa menej hýbeme, takže vtedy už ani ovocie nie je vhodné. Absolútny zákaz platí pre sušené ovocie.
- Varenie či smaženie, na tom nezáleží – aj spôsob tepelnej úpravy potravín má významný vplyv na hladinu krvného cukru. Úprava potravín s vysokým obsahom sacharidov pri vysokej teplote významne zvyšuje glykemický index. Napríklad varené zemiaky majú glykemický index 50, upravené ako hranolčeky majú glykemický index až 85! Zvoľte pri príprave pokrmov preto radšej varenie alebo dusenie.
- „Zero“ nápoje – nápoje s označením „zero“ skutočne neobsahujú žiadny cukor. Sú sladené umelými sladidlami. Ich nadmerná konzumácia často vedie k prejedaniu sa. Mozog očakáva po konzumácii sladkej chuti prísun sacharidov, ak sa tak nestane, núti vás do konzumácie ďalšieho jedla. Navyše sa mnoho umelých sladidiel vyznačuje potenciálne karcinogénnymi účinkami. Sladeným nápojom vrátane druhov s obsahom umelých sladidiel je vhodné sa úplne vyhnúť. Dávajte si tiež pozor na karamel v nápojoch.
- Šunka nie je sladkosť – viac ako jedna tretina prijatej energie pochádza v našej strave z priemyselne spracovaných potravín. Pri ich výrobe dochádza často k využívaniu cukru v rôznej podobe, pretože cukor je nielen dobrý konzervant, ale aj vylepšuje farbu a chuť potravín. Napriek tomu, že šunka a ostatné údeniny na prvý pohľad sacharidy neobsahujú, pokúste sa ich konzumáciu obmedziť a nahradiť ich čerstvými jednodruhovými potravinami. Prípadne zvoľte druhy s vysokým obsahom mäsa a minimom prídavných látok.
Odbornú kontrolu zabezpečil MUDr. Mgr. Vladimír Radolec, MPH, MHA, internista – diabetológ, člen výboru Slovenskej diabetologickej spoločnosti.
Zdroje:
https://www.healthline.com/health/diabetes
https://www.webmd.com/diabetes/type-2-diabetes
https://www.nhs.uk/conditions/diabetes-insipidus/
https://www.prolekare.cz/casopisy/athero-review/2016-2/diabetes-mellitus-a-metabolizmus-lipidov-58455
https://www.diabetes.co.uk/diabetes-and-obesity.html
https://www.webmd.com/diabetes/features/diabetes-weight-loss-diet-plan
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4238418/
https://www.everydayhealth.com/type-2-diabetes/diet/diabetes-diet-things-happen-when-you-skip-meals/
https://www.straighthealthcare.com/diabetic-diet.html
https://www.solen.sk/storage/file/article/VIA_5_2020_final%20%E2%80%93%20Lacka.pdf