Zdroj foto: www.stock.adobe.com
Všetky rozhodnutia vykonávame na príkaz mysle. Naše zdravie nimi buď podporujeme, alebo si ho ničíme. Dobré zdravie sa teda začína v hlave. Aby sme mali zdravú myseľ, musíme mať zdravé telo. Ak chceme mať zdravé telo, musíme si zvoliť zdravé potraviny a správny životný štýl. Je to predsa také jednoduché!
Odkiaľ choroby pochádzajú?
Keď si zvolíme nekvalitné potraviny, a naša pravá noha je produktom mastného jedla, či ľavé rameno z čokoládového zákusku, musíme pripustiť, že vina nie je v našom tele, ale v mysli. Ak si namiesto prechádzky zvolíme sledovanie televízie, telo jednoducho opäť okrádame. My sa nenakazíme chronickou chorobou – my si ju pitím, jedením a myslením sami navodzujeme!
Mnohí odborníci na výživu sú presvedčení, že každý človek môže byť po celý život zdravý, ak zabezpečí jednotlivým bunkám svojho tela potrebné množstvo kyslíka, správnu výživu, to znamená, pravidelný prísun vitamínov, minerálov, esenciálnych aminokyselín a esenciálnych mastných kyselín, ale aj dostatok enzýmov. Tu môžeme hľadať a nachádzať odpoveď na našu otázku:
Prečo väčšina ľudí nedosiahne geneticky danú dĺžku života?
Okrem dedičných predpokladov sú vo väčšine prípadov na vine choré ľudské tkanivá, ktoré kvôli nedostatku živín nemôžu dobre fungovať. Aj vírusy, baktérie a rôzne iné parazity nenapádajú zdravé tkanivá. Sú to akési prírodné čističe, ktoré sa vrhajú len na choré a oslabené tkanivo. Príčinu tohto stavu hľadajme v zníženej obranyschopnosti nášho tela, čo je primárny následok nedostatku živín.
To však nie je všetko – je to iba jedna strana mince. Pre zachovanie zdravia je rovnako dôležitá aj schopnosť tela pravidelne eliminovať odpadové látky z metabolizmu buniek. Je dokázané, že tí, ktorí uvedené rady nedodržiavajú, dlhodobo vystavujú svoje telo nezdravej strave, chudobnej na živiny, nedbajú o optimálnu funkciu svojich prirodzených detoxikačných mechanizmov (funkciu kože, pľúc, ľadvín, pečene, čriev, lymfatického systému), postupne si sami privodia rôzne zdravotné ťažkosti. Mnohé z nich však majú spoločného menovateľa.
Choroby a ich primárne príčiny
1. Prekyslenie organizmu – acidóza
Je jednou z najrozšírenejších a najzákernejších príčin, prečo choroby sužujú našu spoločnosť. Ide o taký stav organizmu, kedy sa akumuluje väčšie množstvo kyselín, ako je telo schopné spracovať. Acidóza sa z lekárskeho hľadiska považuje za súčasť patologického prejavu niektorých chorôb. Je predchodkyňou infekčných ochorení, nadváhy a väčšiny – ak nie všetkých – chronických degeneratívnych chorôb, vrátane rakoviny, cukrovky, artritídy, srdcovo-cievnych ochorení, či procesu predčasného starnutia.
2. Nedostatok vitamínov, minerálov a enzýmov
Ďalekosiahle zdravotné problémy nastávajú, ak trpíme na ich nedostatok. Z chorôb a porúch spomeňme aspoň tie najzávažnejšie: zhubná anémia, depresia, poruchy zraku, nervové poruchy, poruchy spánku, ťažko sa hojace rany, bolesti kĺbov, neplodnosť, poruchy rastu a trávenia, oslabená imunita, zvýšená hladina cholesterolu, homocysteínu a triglyceridov, cukrovka, syndróm chronickej únavy, alergie.
3. Nízka hladina antioxidantov v krvi a tkanivách
Najznámejšie lekárske časopisy v ostatných desaťročiach prinášajú ohromujúce poznatky o veľkom počte chorôb, vznikajúcich z nadmernej tvorby voľných radikálov, a o zhoršenom stave ich odstraňovania z organizmu pomocou antioxidantov. Počet chorôb, pri ktorých sa dokázala táto spojitosť, narastá. Sú to: ochorenia srdca a ciev, poškodenia mozgu (Parkinsonova i Alzheimerova choroba), ochorenia dýchacích ciest, poškodenia zažívacieho systému, poškodenia obličiek, rakovina, cukrovka, ochorenia očí, zápalové a imunitné ochorenia, ako aj zrýchlený proces starnutia.
4. Nedodržiavanie pitného režimu
S nedostatkom vody sa organizmus vyrovnáva omnoho horšie, než s hladovkou. Už strata 20 % telesnej vody býva smrteľná. Predtým, ako nás dehydratácia (odvodnenie) nenávratne poškodí, telo nás upozorňuje na urgentný nedostatok vody, a to prostredníctvom rôznych typov bolesti: páli nás záha, pociťujeme dyspeptickú bolesť (pri poruchách trávenia), bolesť v krížoch, reumatoidné bolesti kĺbov, migrénové bolesti hlavy, kolitídové bolesti (pri zápaloch hrubého čreva), rannú nevoľnosť (počas tehotenstva). Práve nedostatočný pitný režim je na Slovensku dôvodom mnohých zdravotných problémov.
5. Odpadom a parazitmi zanesené hrubé črevo
Ako zistili vedci v Anglickej kráľovskej lekárskej akadémii, až 90 % chorôb a nepríjemných pocitov zapríčiňuje (priamo, či nepriamo) znečistené hrubé črevo. Identifikovali v ňom vznik 36 toxických látok, ktoré sa dostávajú do krvného obehu, a potom výrazne poškodzujú naše zdravie – dochádza k autointoxikácii – samootrave. Na bunkovej úrovni to spôsobujú toxíny, a nimi zapríčinený nedostatok živín.
6. Znížená imunita
Keď imunita zlyhá, alebo je oslabená, vznikajú rôzne druhy ochorení: časté prechladnutia, chrípky, alergie, zápaly kĺbov. Slabšia imunita vedie aj k zvýšenej vnímavosti k nádorovým ochoreniam.
Choroby a ako im môžeme prechádzať
Ak včas odhalíme primárne príčiny našich problémov, a zaujmeme správne, komplexné opatrenia, môžeme sa úspešne vyliečiť. Nikdy nie je neskoro. Ide o viaczložkový program, ktorý zahŕňa množstvo súvisiacich elementov, kde každý z nich hrá dôležitú úlohu v úspešnosti tejto komplexnej liečby.
Konkrétne návody na nápravu a odstránenie jednotlivých príčin chorôb uvádzam v mojich knihách: Varovné signály tela – srdce a cievy v ohrození, Detoxikácia organizmu – kľúč k zdraviu, Oddelená strava – recepty a diéty a Oddelená strava – zdravé chudnutie (Vydavateľstvo Plat4M Books).
Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc., uznávaná slovenská odborníčka na stravovanie, na začiatku tohto storočia v sérii kníh o oddelenej strave skĺbila mnoho ukazovateľov, ktoré prinášali rukolapné výsledky. Toto trendové stravovanie propagovala na základe vedeckých poznatkov, a odborne vysvetlila, prečo práve tento spôsob z hľadiska zdravého životného štýlu odporúča, kedy a ako je prospešný pre náš organizmus, a čomu sa treba vyhýbať, resp., čo musíme zo svojho jedálnička vyradiť. V priebehu posledných rokov sa ukázalo, že zo všetkých druhov diét, ktoré sa prezentovali na našom, i zahraničných trhoch, je oddelená strava jednoznačne najzdravšia a najprirodzenejšia pre ľudský organizmus.
Tento článok vyšiel v jednom z vydaní magazínu Onko od spoločnosti Medmedia.