Napuchnuté či stuhnuté kĺby, bolesť pri pohybe – zápalové procesy v tele mávajú rôznu podobu. Nielen ťažkosti spojené s reumatickou artritídou, ale aj iné zápaly môžete zmierniť, ak trochu upravíte jedálny lístok. Tu je zoznam niektorých „protizápalových“ potravín:
Olivový olej
Niektoré štúdie naznačujú, že extrapanenský olivový olej obsahuje látky, ktorých účinok sa podobá ibuprofénu. Skúste na ňom teda nielen variť, či používať ho do šalátov, ale pomasírujte si ním aj boľavé miesto.
Citrusy
Keďže sú bohaté na vitamín C, zlepšujú odolnosť ciev a pomáhajú lepšiemu spojeniu kolagénu. Výborne pôsobí vyžmýkaná šťava. Avšak pozor! Citrusovými džúsmi by ste nikdy nemali zapíjať lieky! Môžu ovplyvniť ich účinok.
Lesné plody
Mnohí odborníci ospevujú antioxidačný účinok čučoriedok, malín, černíc, brusníc a jahôdok, a my s nimi súhlasíme. Dodávame, že najlepší výsledok dosiahnete, ak si ich nazbierate sami. Pohyb v prírode znásobuje účinok prírodných pomocníkov.
Čerešne
Obsahujú látku antokyanín, ktorá má protirakovinový účinok. V boji proti zápalom je antokyanín úspešnejší ako aspirín.
Mrkva, tekvica, sladké zemiaky
Oranžová zelenina je nielen pekná na pohľad, ale ak ju zaradíte do jedálneho lístka, zápalové bolesti znížite na minimum.
Ananás
Exotické ovocie, mimoriadne bohaté na vitamín C, dokáže tlmiť bolesti. Ananásu sa pripisuje aj zoštíhľujúci účinok. Oplatí sa popasovať s jeho zložitou šupkou!
Zdroj: www.everydayhealth.com