Bratislava, 21. máj 2013 — Štartuje letná dovolenková sezóna, a ľudia trpiaci intoleranciou laktózy vedia, že ich bude čakať pravidelná tortúra s dovolenkovým stravovaním a zahraničnými miestnymi špecialitami. Ideálne je, ak si vopred naštudujú miestne kulinárske maškrty a ich zloženie, aby ste sa vyhli tráviacim ťažkostiam, ktoré môžu dovolenku riadne znepríjemniť. Na čo si treba dať pozor v najobľúbenejších destináciách Slovákov?
“Obľúbené Chorvátsko je známe chutnými tvarohovými závinmi a ovčím syrom, v Grécku určite narazíte na tsatsiky (uhorkovo jogurtový šalát), v Turecku sa na osvieženie pije biely jogurt zriedený s vodou. Francúzsko i Taliansko sú známe vynikajúcimi plesnivými a zrejúcimi syrmi, v Bulharsku je neodolateľný šopský šalát s tradičným kaškavalom, a na každej letnej dovolenke sa vždy necháme zlákať na zmrzlinu. Chutných pokušení, ktoré obsahujú laktózu, je veľa, a preto je najlepšie, ak si vopred naštudujeme miestne špeciality a ich zloženie,“ odporúča pre bezproblémový priebeh letnej dovolenky Rastislav Stolárik, zakladateľ Združenia pre osvetu intolerancie laktózy.
„Ak máte deti trpiace intoleranciou laktózy, je to ešte horšie, pretože im musíte odopierať na dovolenke sladké pochúťky – palacinky, zmrzlinu, zákusky, ktoré ostatní môžu bez problémov zjesť. Dá sa to riešiť napríklad podávaním enzýmu laktáza, ktorý dokáže laktózu v tele štiepiť, a tak im jedlá, ktoré obsahujú mlieko, nespôsobia bolesti bruška a kŕče,“ uzatvára Stolárik.
Viac informácii na www.laktoza.sk