Bratislava 23. decembra (TASR) – S blížiacimi sa vianočnými sviatkami upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) na zásady správneho stravovania.
Podľa lekárky Ivety Truskovej z ÚVZ treba znížiť množstvo prijatých tukov uprednostnením pečenia, grilovania či varenia pred vyprážaním. Dôležité je sledovať informácie na obaloch potravín, z ktorých sa dá zistiť, aké tuky obsahujú a akú majú energetickú hodnotu. „Nasýtené – ‚zlé tuky‘ sú napríklad v masle, masti a v potravinách, ktoré sa z nich pripravili alebo vyrobili, napríklad tučné cestá, koláče a keksy, v mäsových výrobkoch ako salámy či klobásy, v smotane, a napríklad v tavených syroch,“ vymenúva odborníčka. Naopak, k potravinám s „dobrými“ – nenasýtenými tukmi patria jedlé oleje, ryby, orechy či avokádo.
Trusková zdôrazňuje, že vedecké štúdie za posledných 20 rokov dôkladne preverili vplyv soli na krvný tlak, a preto odporúča znížiť jej denný príjem na päť až šesť gramov. „Ako protiváhu pre zvýšenie príjmu draslíka (obsahu vitamínov, minerálov a vlákniny) sa odporúča konzumovať päť porcií ovocia a zeleniny denne,“ dopĺňa.
Ani cez sviatky by sa nemalo zabúdať na pravidelnú stravu počas celého dňa, voliť menšie porcie štyri – až päťkrát denne, nevynechávať raňajky, piť 1,5 až dva litre pitnej alebo minerálnej vody denne. Pozor si treba dať aj na alkohol. Muži by mali konzumovať najviac tri jednotky denne a ženy dve, pričom jedna jednotka sa rovná 250 ml piva, 100 ml vína alebo 30 ml whisky. Telesnú hmotnosť si treba udržiavať striedaním jedenia a fyzickej aktivity, ktorej treba podľa Truskovej venovať pol hodinu až hodinu denne. „Bude to stimulovať vašu myseľ a regulovať chuť do jedla,“ zdôvodnila.