Zastavené vetry, nafukovanie.
Zdroj foto: www.stock.adobe.com
Nehovorí sa o tom ľahko, ale zastavené vetry sú prirodzenou súčasťou našich životov. Väčšina z nás sa snaží zo slušnosti potlačiť tieto „javy“, alebo ich aspoň nejako zakrýva. Pravda je však jednoznačná: „prdíme“ všetci a je to dôležité.
Nepríjemnejšia, než samotné odchádzanie vetrov, je však situácia, keď plyny nechcú vyjsť von – sú „zablokované“. Vtedy spôsobujú nepríjemné zdravotné problémy.
Niektorí vypúšťajú vetry len párkrát za deň, iní oveľa viac. Priemer je 5- až 15-krát denne. Niekedy si to ani nemusíme uvedomovať, lebo väčšina plynov je bez zápachu, resp. vychádzajú z tela len v malých množstvách.
Ako vznikajú vetry
Možno by vám nenapadlo, že vetry vznikajú (do značnej miery) prehĺtaním vzduchu pri rozprávaní, jedení, pití či fajčení. Väčšinu prehltnutého vzduchu uvoľňujeme „odgrgnutím“, zvyšok putuje do tenkého a hrubého čreva. S týmto problémom sa najčastejšie stretávame u dojčiat, ktoré pri pití nasajú aj veľké množstvo vzduchu, a ten sa potom zachytí v ich úzkych črevách.
Zdrojom nadmerných plynov sú tiež:
- žuvanie žuvačiek,
- obhrýzanie nechtov (či vrchnákov pier),
- rýchle hltanie jedla, rozprávanie počas jedenia,
- nepasujúca zubná protéza.
Veľa vzduchu obsahujú niektoré nápoje, potraviny a doplnky výživy:
- bublinkové nápoje,
- pivo,
- šumivé vitamíny,
- zmrzlina,
- našľahaná pena,
- chrumky.
Problematické sú najmä cukry
Ľudské telo častokrát nie je schopné stráviť niektoré zložené cukry v tenkom čreve, pretože nemá dostatok vhodných tráviacich enzýmov. Zdrojom veľkého množstva ťažko stráviteľných cukrov sú hlavne:
- strukoviny,
- brokolica, kapusta, karfiol, ružičkový kel,
- artičoky,
- hrozienka,
- cibuľa,
- sušené slivky,
- jablká.
Tieto cukry sa nemôžu dobre vstrebať, a tak sa k slovu prihlásia črevné baktérie, ktoré jedlo kvasia, čím vznikajú plyny. Zvyčajne ide o zmes oxidu uhličitého, kyslíka, dusíka, vodíka a metánu. Horšie zapáchajúce vetry obsahujú aj síru.
Zdrojom nepríjemných plynov bývajú aj lieky, ktoré užívame pravidelne. Patria sem niektoré lieky na zápaly a bolesti (napr. ibuprofén), lieky na zápchu a podporu vyprázdnenia (roztok laktulózy), lieky na odstránenie plesňových infekcií, lieky znižujúce hladinu cholesterolu (simvastatín, atorvastatín), či liek na odvykanie od fajčenia (vareniklín). Nadmerná plynatosť však môže byť aj prejavom vážnejších zdravotných problémov, ako napr.:
- potravinové intolerancie,
- nedostatok tráviacich štiav,
- úporná zápcha
- syndróm dráždivého čreva,
- zápalové a infekčné ochorenia tráviaceho traktu, rakovina.
Keď to nejde alebo zastavené vetry
Odchod vetrov väčšinou prináša so sebou úľavu – odrazu je nám ľahšie. Tento proces je úplne automatický a my si ho uvedomíme vlastne až v situácii, keď prestane fungovať a plyny nie a nie odísť von. Zastavené vetry sa takto hromadia v črevách a rozširujú ich. Brucho sa nafúkne, je nepríjemne stvrdnuté, môže sa objaviť prudká bolesť, kŕče, či ťažkosti s pohybom.
Kedy vyhľadať lekára?
Možno vás to prekvapí, ale zastavené vetry sú veľmi častý jav. Spôsobujú stredné až ťažké kŕče v bruchu, hlavne u bábätiek a starších detí. Netreba sa zľaknúť, chce to len trpezlivosť a nadmerné plyny sa nakoniec uvoľnia.
Ak sa však objaví niektorý z nasledujúcich príznakov, rozhodne vyhľadajte lekára:
- dlhodobo obťažujúce, zapáchajúce vetry,
- nafúknutie, bolesť brucha a kŕče v podbrušku pretrvávajú dlhší čas,
- opakujúce sa epizódy s hnačkou a zápchou,
- neschopnosť kontrolovať vyprázdňovanie,
- krv v stolici,
- nevysvetliteľná strata na hmotnosti,
- zápal: vysoká horúčka, zvracanie, triaška, bolesť kĺbov a svalov,
- silná bolesť brucha, ktorá sa začala náhle.
Najlepším liekom je prevencia
Ak vás často trápi nafukovanie (alebo zastavené vetry), je načase myslieť na zmeny vo svojej životospráve. Niekoľko jednoduchých krokov vás môže tohto problému zbaviť úplne.
Ako upraviť stravu, aby vás netrápili tráviace problémy a zastavené vetry?
1. Dostatok času
Na jedlo si doprajte dostatok času. Pomalým prežúvaním zamedzíte nadmernému prehĺtaniu vzduchu a pomôžete svojmu tráveniu. Obmedzte (pri intolerancii – vylúčte) potraviny s obsahom nevstrebateľných cukrov (uvedené vyššie), zamerajte sa na ľahšie stráviteľné formy, ako je ryža, zemiaky, banány, hrozno, citrusové ovocie (hlavne pomaranče), a zabudnite na fajčenie, žutie žuvačiek a pitie bublinkových nápojov.
2. Viacero menších porcií
Jedlo si radšej rozdeľte na viacero menších dávok. Dbajte na vyváženosť svojej stravy: zaraďte aspoň 5 porcií ovocia a zeleniny (denne). Spriateľte sa s hlávkovým šalátom a fermentovanými mliečnymi produktmi (jogurty).
3. Sledujte reakcie vášho tela na jednotlivé potraviny
Citlivosť na potraviny je individuálna, stáva sa však často, že aj „bezpečné“ potraviny spôsobia problémy. Preto môže byť pre vás veľmi nápomocné, keď si budete viesť stravovací denník, do ktorého zaznamenávate prijaté jedlo. Budete sledovať, ktoré jedlá vám spôsobujú nepríjemné reakcie.
4. Nafukuje vás? Pomôžte si bylinkami!
Pri nafukovaní sa odporúča aj pitie čajov z mäty, rumančeka alebo horca žltého, resp. malé množstvá zázvoru. Čaj z mäty a zázvoru môžete užívať aj počas tehotenstva, pri rumančeku a horci nie je bezpečnosť zatiaľ dostatočne overená.
Cvičenie proti nafukovaniu
Pohyb výrazne napomáha funkcii tráviaceho traktu a črevám, upravuje nafukovanie a priechod plynov. Pri akútnych stavoch je výborným cvikom tzv. kolíska – ľahneme si, pritiahneme ohnuté nohy k hrudníku, rukami objímeme kolená, hlava ostane na zemi a kolíšeme celým telom sprava doľava (otáčame aj hlavou a celým trupom, až sa kolená dotknú zeme). A potom na druhú stranu – v druhom cviku sa kolíšeme spredu dozadu.
Pomáha aj jogínsky cvik, tzv. „pozícia dieťaťa“, pri ktorom tlačíme na tráviaci trakt, alebo rôzne rotačné cvičenia, ktoré pôsobia na črevá.
Lieky na zastavené vetry a nafukovanie
Zmierniť nafukovanie a zastavené vetry môžu aj niektoré voľnopredajné lieky. Patrí sem aktívne uhlie, ktoré účinne absorbuje plyny v tráviacom trakte, a tým redukuje nepríjemné prejavy.
Pri jeho užívaní však buďte opatrní hlavne vtedy, ak beriete aj iné lieky. Aktívne uhlie totiž môže absorbovať aj účinnú látku druhého lieku, čím znižuje jeho vstrebávanie do tela, a teda aj účinnosť. Preto by ste mali ostatné lieky užívať aspoň s dvojhodinovým odstupom od čierneho uhlia.
Ďalším voľnopredajným liekom je simetikon, ktorý umožňuje rozpad plynových bublín, ktoré sa nachádzajú v natrávenej potrave a tráviacom trakte. Tie sa potom môžu vstrebať črevnými stenami a pohyb čriev zabezpečí ich „odchod“ z tela.
Rovnako ako čierne uhlie, aj simetikon môže znížiť vstrebávanie iných liekov, preto ho užite minimálne s dvojhodinovým odstupom od iných liekov.
Zastavené vetry, bolesť v podbrušku a kŕče
Ak už zastavené vetry spôsobujú kŕče, siahnite po tzv. spazmolytikách, čo sú špeciálne lieky, určené na uvoľnenie kŕčov vnútorných orgánov. V lekárni zoženiete bez predpisu drotaverín a butylskopolamín.
Drotaverín sa nesmie užívať pri závažnom ochorení obličiek, pečene alebo srdcovom zlyhávaní; pri nízkom tlaku – áno, ale až po konzultácii s lekárom. Rovnako môže negatívne ovplyvniť účinok levodopy ktorá sa používa na liečbu Parkinsonovej choroby.
Butylskopolamín sa nesmie užívať pri myasténia gravis (nervovosvalové ochorenie, spôsobujúce svalovú slabosť) ani abnormálnom rozšírení čreva. Vopred sa poraďte s vaším ošetrujúcim lekárom, ak užívate:
- lieky na niektoré psychické ochorenia (napríklad schizofréniu, depresiu, úzkosť, Parkinsonovu chorobu),
- lieky na chronickú obštrukčnú chorobu pľúc alebo astmu (tiotropium, ipratropium),
- metoklopramid – používa sa na liečbu nevoľnosti a zvracania.
Butylskopolamín totiž môže negatívne ovplyvniť účinok týchto liekov!
V tehotenstve sa užívanie drotaverínu a butylskopolamínu vôbec neodporúča!
Ako pomôžu tráviace enzýmy
V lekárni dostanete aj rôzne tráviace enzýmy, ktoré uľahčujú štiepenie jednotlivých zložiek potravy. Pýtajte sa hlavne na tie s obsahom alfa-galaktozidázy – enzýmu, ktorý zlepšuje trávenie cukrov, čím predchádza tvorbe kvasných procesov a zaplyneniu.
Fermentované jedlá výborne pomáhajú črevnému zdraviu, rovnako aj imunite a zdraviu mozgu. Zdroj foto: www.stock.adobe.com
Dobré baktérie
Keď máte akékoľvek zažívacie problémy, to najlepšie, čo môžete urobiť, je investovať do kvalitných probiotík. Tieto prospešné mikroorganizmy sú dostupné v tabletovej aj tekutej forme. Probiotiká nastoľujú bakteriálnu rovnováhu v črevách, optimalizujú trávenie a redukujú nafukovanie. Prospešné sú hlavne u pacientov so syndrómom dráždivého čreva.
Probiotiká sa prirodzene nachádzajú aj vo fermentovaných mliečnych produktoch – kyslé mlieko, kefír, jogurty, bryndza, kyslá kapusta či nakladaná zelenina. Odporúča sa, aby ste ich konzumovali denne.
Nafukovanie – zastavené vetry v tehotenstve
Tehotenstvo často prináša množstvo tráviacich problémov, ku ktorým patrí aj plynatosť. Zvyšuje sa hladina tehotenského hormónu – progesterónu, čo znižuje napätie črevnej steny, a tým aj činnosť čriev. Znižuje sa frekvencia vyprázdňovania, a tak dochádza k zvýšenej tvorbe plynov, nadúvaniu a vetrom, ktoré bývajú spojené s kŕčmi v podbrušku.
Práve kŕče zbytočne vyľakajú budúce mamičky, keďže ich prinútia myslieť na „najhoršie“. Treba si však uvedomiť, že zastavené vetry sú nepríjemné len pre vás, vášmu bábätku neublížia. Zvyčajne postačia drobné úpravy životosprávy (uvedené vyššie) a situáciu sa podarí zmierniť.
Zastavené vetry po operácii
Odstránenie žlčníka, maternice a slepého čreva, laparoskopické operácie endometriózy či vaječníkových cýst, sú príklady zákrokov, pri ktorých sa používa miniinvazívna chirurgia. Lekár vtedy nemusí urobiť veľkú ranu, len niekoľko drobných vpichov. Počas operácie do brušnej dutiny pumpuje oxid uhličitý, ktorý rozširuje operačný priestor, čo uľahčuje celý proces.
Žiaľ, po zákroku asi tretina tohto plynu ostáva zachytená v bruchu, a kým sa vstrebe do krvného obehu, spôsobuje nafukovanie, nevoľnosť, nadmerné grganie, kŕče v bruchu a ramien pod rebrami, či dýchavičnosť. Opäť sa treba len obrniť trpezlivosťou a počkať, kým sa telo s nadmerným plynom nevysporiada. Približne do týždňa by sa mal stav upraviť.
Nestresujte sa zbytočne pre zastavené vetry!
Zastavené vetry sú nepríjemný, ale nie život ohrozujúci stav, za ktorý si väčšinou môžeme sami. Spomaľte (nielen) pri jedle, starostlivo si vyberajte pre vás vhodné potraviny a stavte na probiotiká. A vaše črevá ostanú slobodné.
Autorka vyštudovala na FaF UK v Bratislave
Pridajte si nás na Facebook!
Zdroj: http://www.abdopain.com/