Orientálna diagnostika tela. Analýza stravovacích návykov. Jedálniček šitý na mieru. Potraviny pre ozdravenie a harmóniu. Plus jedinečné tipy na prekonávanie záťažových a stresových situácií. To všetko ponúka konzultácia, ktorú si s ním dohodnete. V závere roka 2014, sa rozprávam s Petrom Planietom, z Elementov zdravia.
Autá verzus ľudia. Aké je, „opravovať“ ľudí?
Určite ťažšie, pretože na aute vymeníte súčiastku, no v človeku nemôžete len tak vymeniť orgán. Dá sa transplantovať orgán, ale ľudské telo ho vníma ako cudziu vec, a nie vždy sa stane, že samotný orgán príjme. Následne sa musia konzumovať lieky, ktoré potláčajú imunitný systém. Naopak, pri aute vám sadne tá istá súčiastka na tisíc áut. Opraviť život človeka, je ďaleko komplikovanejšie, ale z pohľadu emocionálneho a energetického, je to tisíckrát silnejšie a lepšie. Auto nejasá a neskáče, keď má nové palivové čerpadlo. Človek po zmene žiari a svieti, a tá radosť sa vám vráti niekoľkonásobne.
Energia v tele. Ktorý „pohon“ je najlepší?
Najdôležitejším pohonom v ľudskom tele, sú určite dva orgány. Prvý je srdce, ktoré je čerpadlom – vďaka nemu môžeme žiť, krv môže prúdiť a vyživovať kompletne celé telo. Druhé najdôležitejšie sú obličky, v ktorých máme zdedenú životnú energiu od predkov. Takže ak nemáme kvalitnú stravu, vodu, a v noci nespíme, tak si vyčerpávame našu životnú energiu.
Zelený jačmeň. Poznali ho naši predkovia?
Naši predkovia poznali približne 80 % BIO potravín, ktoré sú dnes na trhu. Medzi ne patrí aj zelený jačmeň. V tej dobe sa však nepoužíval v balenej forme, ľudia ho priamo konzumovali – zo záhrady, z prírody. Následne prišla doba „tabletková“, keď ľudia „vďaka“ svojej pohodlnosti na prirodzené potraviny pozabudli. Dnes tu máme dobu, kedy sa prirodzená strava opäť vracia do našich životov. Aj keď je v trošku inak spracovanej forme, aby bola dostupná aj pre ľudí v mestách.
Fermentované potraviny. Kedy ich použiť?
Surová fermentovaná zelenina pomáha obnoviť vnútorné prostredie v tele – priaznivá baktéria je náhradou za komerčné probiotické kultúry. Zlepšuje trávenie – enzýmy, ktoré sa nachádzajú vo fermentovanej zelenine, pomáhajú tráviť aj ostatné potraviny. Potláčajú neprimerané chute – doma vyrobená fermentovaná zelenina je prevenciou prejedania sa, a teda aj priberania na váhe. Zároveň je ideálnou potravinou pre tehotné a dojčiace ženy – zaisťuje, že ich vnútorná mikroflóra má dostatok priaznivých baktérií, a tým udržiava imunitný systém dostatočné silný. Môže taktiež pomôcť zmierniť rannú nevoľnosť počas prvých mesiacov tehotenstva
Ľudia, ktorí sa „dojedajú“. Čo im pomôže?
Sú to ľudia, ktorým väčšinou v živote chýba naplnenie a láska. Potrebujú sa niečím naplniť, „dotlačiť“, aby to aspoň na nejaký „level“ zrovnali. Lenže – to je krátkodobá záležitosť. Ak ľudia nezmenia príčinu, t.j. nemajú optimálnu prácu, dobré vzťahy, tak prejedanie im časom vytvorí sériu zdravotných problémov, až ich vlastné telo bude prirodzene tlačiť k zmene.
Nedá sa, nemôžem… Stretávate sa s tým?
Toto sú najčastejšie slová, ktoré počujem. Odmalička sme sa naučili vysvetľovať, a mať tisíc argumentov, čo, prečo a z akých dôvodov som nemohol urobiť, a „sa to urobilo“. Ľuďom sa snažím vysvetliť, aby na to nemíňali energiu, lebo vesmírne zákony a zákony tela, sú nekompromisné. Ľudia ich nedodržiavajú, a vyhovárajú sa. Je potom otázka času, kedy príde zdravotný problém, alebo sa im začne život nepríjemne komplikovať.
Klienti a vy… Riešite spolu len jedálniček?
Pred pár rokmi som upravoval väčšinou iba jedálniček. V súčasnosti riešim a opravujem životy ľudí. Robím to na úrovni stravovacej, pohybovej, vzťahovej, rozvojovej alebo duchovnej.
Ilustračné fotografie