Click here!

Peter Planieta: Diabetik nemôže jesť všetko

Počúvajte svoje telo, vyberte si jedlo podľa momentálnej chuti a farby, a okamžite pocítite v organizme pozitívne zmeny. Jedlá majú byť správne vyvážené, a založené na báze, ktorá telo posilňuje a nezaťažuje.

Rozmanitosť v stravovaní je pre neho základom a korením dobrého života. Rozprávam sa s poradcom pre zdravú výživu, Petrom Planietom – tentokrát na tému stravovanie pri cukrovke.

Diabetes mellitus 1. a 2. typu. Je medzi nimi rozdiel pri nastavovaní stravy?

Pri každej chorobe by mal byť osobitný prístup k pacientovi – každý z nás je individualita. Preto aj stravovanie pri cukrovke typu 1. a typu 2. bude odlišné, v závislosti od celkového zdravia pacienta.

Cukrovka v tehotenstve. Stretli ste sa s odborníkom, ktorý sa jej venuje?

Nie, zatiaľ som sa nestretol, ale cukrovka je ako každá choroba. Vyžaduje komplexný prístup, aby sme mohli pacientovi nastaviť optimálnu liečbu. Obzvlášť je to dôležité pri tehotenstve, alebo ak sa žena chystá otehotnieť. Kvalitná príprava pred tehotenstvom, alebo počas tehotenstva, spôsobí, že dieťa dostane kvalitný základ.

Narušená glukózová tolerancia. Dá sa dobre korigovať jedlom?

Určite áno. Ako prvé, je dôležité, opraviť mechanizmus trávenia (patria sem všetky orgány, ktoré sa na procese trávenia zúčastňujú), ako druhé, začať konzumovať potraviny, ktoré trávenie nezaťažujú a neničia. A ako tretie, je výborné, keď začneme kvalitne žuť každé sústo – do úst si dáme minimálne 50 – 100 lyžíc. Tráviaci proces sa začína už v ústach, kvalitné žutie je najjednoduchší a najlacnejší spôsob harmonizácie a liečby.

.>> Čítajte u nás: Peter Planieta: O sile zdravých potravín

Diabetes ako súčasť iných chorôb. Viete poradiť stravu?

Pri viacerých chorobách platí podobné pravidlo – nastavte trávenie, a väčšina problémov sa stratí. V Číne sa hovorí, že ak vám nefunguje oheň – trávenie, tak môže vzniknúť tisíc chorôb, a každá sa bude inak prejavovať. Výborné na trávenie sú, napríklad, dlho varené zeleninové polievky.

Diabetici riešia stravu neustále, denne. Chcú zmeniť jedálniček?

Väčšina bežných diabetikov rieši stravu neustále, ale to, čo všetko nemôžu, alebo lepšie povedané, čo by nemali, a aj tak jedia. A potom je ich zopár, ktorí si tú stravu aj adekvátne upravia.

.>> Čítajte u nás: Syndróm diabetickej nohy

Polyneuropatia a diabetická noha. Dá sa z toho dostať?

Áno, mal som pána s diabetickou nohou – na spodnej časti nohy mal otvorenú ranu, 5 cm, 1,5 roka otvorenú. Musel takto chodiť. Naša medicína mu s tým nevedela pomôcť. Po úprave stravovania, sa mu rana – za cca 3 mesiace – zamenšila na pár milimetrov. Okrem toho, schudol 12 kg, zbavil sa ekzému na hlave, a má viac vitálnej energie.

Inzulín sa získava z pankreasov zvierat. Je v strave alternatíva?

Zatiaľ neviem o nejakej inej alternatíve.

Nepravdy o diéte diabetikov. Ktoré sú medzi ľuďmi rozšírené?

Najväčšia nepravda – fáma je, že diabetik môže jesť všetko, no v primeranom množstve a častejšie. Ak bude jesť nekvalitné potraviny, tak jeho trávenie sa ešte viac zhorší, a k cukrovke sa pridružia ďalšie a ďalšie ochorenia.

.>> Čítajte u nás: Peter Planieta: Strava robí pri ochoreniach 75 percent!

 

 

Recept Petra Planietu

Robi mäso na čínsky spôsob

300 g Robi rezancov

1 ks stredne veľkého póru

2 pl slnečnicového oleja

2 ks strednej mrkvy

2 pl Johsen Shoyu – sójovej omáčky

1 pl kari korenia

Na rozpálenom oleji osmahneme do sklovita jemne nakrájaný pór, podlejeme vodou, pridáme Robi rezance, nahrubo nastrúhanú mrkvu, ochutíme kari korením a spolu dusíme asi 15 min. Na záver dochutíme sójovou omáčkou.

Fotografie: online archív Elementov zdravia (www.elementyzdravia.sk)

Pridaj komentár