Med ako medicína

Zamýšľali ste sa už nad tým, ktorý domáci (či skôr domestifikovaný) živočích je najužitočnejší? Väčšinou vám myšlienky lietali okolo tých, ktoré dávajú mlieko alebo vajcia. Rovnako užitočné ako kravy, či kozy a ovce, sú aj včely, a hlavne med, ktorý od nich získavame.

Už egyptské rukopisy z roku 2000 pred Kristom spomínajú med ako vynikajúci prostriedok na hojenie ránvredov. Jeho antibakteriálne účinky a liečebné schopnosti uznávali aj antickí Gréci, a po nich Rimania.

Nakoniec, aj naši predkovia sa posilňovali medovinou a využívali med ako domácu medicínu. A už vtedy vedeli, že med má pozitívne účinky aj na zažívací trakt človeka. Okrem toho – meď je oveľa zdravší ako cukor. Jeho využitie je naozaj široké.

Takmer všetky minerály

Med obsahuje takmer všetky minerály. Jedna polievková lyžica medu ráno nám pomôže pri žalúdočných vredoch, zápche či hnačke, pri chorobách pečene a žlčníka, pri dlhodobom zápale žalúdka, dvanástornika, či sliznice hrubého čreva. Med posilňuje imunitný systém, je zdrojom okamžitej energie pri fyzickom a psychickom vyčerpaní.

Lyžica medu večer zase pomáha proti nespavosti, nepokojnému spánku, nervozite a podráždenosti. Med liečivo pôsobí aj pri angíne pectoris a ďalších srdcových ťažkostiach.

Med obsahuje v takmer ideálnej forme železo, ktoré podporuje krvotvorbu. Telo ho dokáže využiť takmer stopercentne. Pri chrípke sa nám zvýši teplota, potíme sa, a z tela sa vytráca draslík, čo je príčinou bolesti vo svaloch.

Vtedy nám pomôže draslík obsiahnutý v mede, ktorý pridávame pacientovi do vlažného čaju. Keby sa totiž strata draslíka prehĺbila, došlo by k svalovým kŕčom, či dokonca k poruchám srdcovej činnosti, lebo srdcový sval potrebuje pre svoj správny chod dostatok tohto prvku.

Peľom obohatený med

Keď je med umelo obohatený fermentovaným peľom, posilní ľudí, ktorí musia zvládať veľké stresy a duševné vypätia. Takisto pomôže pacientom po ťažkých vyčerpávajúcich chorobách, po operáciách a úrazoch.

Meď je dobrý aj pre pacientov po srdcovom infarkte, či mozgovej mŕtvici. Niektorí lekári odporúčajú peľom obohatený med aj ľuďom trpiacim aterosklerózou, či akútnymi a chronickými ochoreniami pečene.

Pravda, používať treba kvalitný med, ktorý nie je „obohatený“ dovozovým medom s problematickou kvalitou. Takýto med ponúkajú predajcovia, ktorí chcú prilákať zákazníkov nižšou cenou, no spolu s ňou minimalizujú aj liečebné účinky medu, ktorý môže mať aj negatívne účinky na naše zdravie. Je to niečo podobné, ako keď obchodníci rozohrievajú med pri vyšších teplotách, aby zostal trvalo tekutý, a nekryštalizoval. Potom sa však z neho stane už len sladká kaša bez vône, chute, a hlavne bez liečebných účinkov. Zapamätajme si: najkvalitnejší med je ten, ktorí po čase kryštalizuje!

Alergie a rizikové osoby

Alergie pri požívaní medu sa vyskytujú len zriedkavo, lebo ide o prírodný produkt. Včela je totiž akýmsi biologickým filtrom. Keď sa pri zbere otrávi toxickou látkou, nedoletí s nákladom do úľu, ale na ceste k nemu zomrie.

Med môže znečistiť a sfalšovať jedine človek – z túžby po zisku. Aj čistý med však nie je vhodný pre ľudí príliš vyčerpaných, vystresovaných, pre tehotné ženy, resp. pacientov, ktorí trpia nedostatočnosťou srdca, či obličiek. Užívania medu sa musia vzdať aj diabetici.

Med je veľmi kalorický

Je síce zdravšie, keď sladíme medom ako cukrom, pretože fruktóza a glukóza, ktoré sa nachádzajú v mede, sú oproti sacharóze v cukre ľahšie stráviteľné, no ani s týmto „typom“ sladenia to netreba preháňať. Oproti uhlohydrátom s vyšším glykémovým indexom, ako je hroznový, či trstinový cukor, ktoré stupňujú vylučovanie inzulínu, pôsobí med relatívne pozvoľne na hladinu cukru v krvi. Preto ho odporúčajú športovcom a ľuďom cvičiacim vo fitness a fitcentrách.

Všeliek propolis

Medzi ďalšie produkty včiel patrí propolis. Propolis je vlastne zmes včelieho vosku a živíc, ktorú včely zbierajú z rastlín, najmä z kvetných a listových pukov stromov a krov. Propolis má výrazné farmakologické využitie. Pôsobí protizápalovo, dezinfekčne a podporuje hojenie rán. Má antivirotické účinky, tlmí bolesť a usmrcuje baktérie. Je vynikajúcim liekom na opary, samozrejme, ak naň človek nie je alergický. Propolis pomáha aj v liečbe paradontózy a hemeroidov.

Materská kašička na srdce

Materská kašička je kŕmna kašička, ktorú vylučujú robotnice včely medonosnej. Kŕmia ňou včelí plod a larvy budúcej včelej matky.

Tento včelí produkt pomáha pri liečení epilepsie. Krátkodobé užívanie včelej kašičky má pozitívne účinky pri mŕtvici, Parkinsonovej chorobe a Alzheimerovej chorobe. Materská kašička má aj výrazné protistresové a antibiotické účinky, zlepšuje činnosť srdca, zvyšuje životnú silu a zlepšuje psychický stav. Takisto zlepšuje využitie vápnika v organizme, čím tlmí rozvoj osteoporózy.

Materská kašička sa neodporúča užívať tehotným ženám, deťom a ľuďom, ktorí sú na ňu alergickí.

Niet nad domáci med

Ak ste sa rozhodli, že si osladíte život medom, možno treba spomenúť, že je dôležité, aby včelstvo nebolo liečené antibiotikami, lebo tie sa potom dostávajú priamo do medu.

Na záver ešte jedna dobrá správa o mede. Už dávno sa vie, že med je bohatý na antioxidanty. A čím je med tmavší, tým je v ňom viac antioxidantov. Výskumníci z Illinoiskej univerzity v Chicagu pravidelne analyzovali krv 25 mužov vo veku od 18 do 68 rokov. Zistili, že keď skúmané osoby skonzumovali denne štyri lyžice medu (rozpustené vo vode), výrazne im stúpla hladina antioxidantov v krvi.

Vedeli ste, že…

  • kombinácia medu s citrónovou šťavou je nielen výborným pomocníkom pri prechladnutí, ale aj pri chorobách srdca, napr. pri nepravidelnosti srdcového rytmu,
  • medovicové medy, teda medy, ktoré sú „zozbierané“ z ihličnatých stromov, pomáhajú pri vysokom krvnom tlaku – dokážu ho znížiť. Med totiž obsahuje acetylcholín, ktorý rozširuje cievy. Tieto medy sa používajú aj pri liečení pacientov s chorými obličkami, alebo v prípade chorých na pľúca (TBC),
  • osobitnú skupinu tvoria kvetové medy, ktoré sú vhodné najmä pre deti, resp. pre ľudí po ťažkých operáciách a úrazoch, pretože med pomáha pri obnove ľudského tkaniva.

Ilustračné fotografie

Redakčne upravené (jam)

Pridaj komentár