Makrobiotická strava – domáca lekáreň?

Makrobiotické stravovanie patrí dnes medzi alternatívu, aj keď je známe už niekoľko storočí. Ide o spôsob zostavovania a prípravy potravy podľa princípov dostredivej a odstredivej sily (jin a jang) a princípov pôsobenia piatich prvkov (strom, oheň, zem, kov, voda), ktoré posilňujú a harmonizujú telo i dušu. Cieľom je predĺženie a skvalitnenie života.

Makrobiotická strava poskytuje určitú ochranu tela pred chorobami a negatívnymi vonkajšími vplyvmi. Vychádza z toho, že naším najčastejším kontaktom s prírodou je jedlo. Strava je založená na využívaní prírodných zdrojov energie, bielkovín, tukov, minerálnych látok z obilnín, strukovín, zeleniny, ovocia, semien a korenín. Makrobiotici „veria“, že existujú potraviny, ktoré spôsobujú vyčerpanie, preťaženie, ochorenie organizmu (napr. upečené bravčové mäso, pivo, zákusky, káva, zmrzlina.).

Pri liečení touto stravou treba najskôr odstrániť príčinu ochorenia. Podľa makrobiotikov sú najčastejšou príčinou práve nevhodné potraviny. Až potom môžeme „riešiť“ následky  – zápaly, ekzémy, teploty. Makrobiotická strava pomáha objavovať bohatstvo a harmóniu prírody, života, rozmanitosť druhov, chutí a vôní potravy, podporuje aktivitu, optimizmus a vyváženosť organizmu. Reálne ňou odstránime nadbytočné kilá a zlepšíme svoju imunitu.

Pri výbere potravy berieme do úvahy ročné obdobie, zemepisné pásmo a zdravotný stav človeka. Tepelná úprava pomáha vyvažovať extrémne energie stravy. Makrobiotická potrava sa veľmi dobre dopĺňa so štruktúrou a funkciou zažívacieho systému človeka.

Makrobiotiká môžu zlepšiť celkové zdravie, keďže menej hodnotné potraviny nahradíme hodnotnejšími. Bonusom je pocit nasýtenosti počas niekoľkých hodín, a to bez toho, aby sme konzumovali mäso alebo čokoládu, ktoré bežne považujeme za najúčinnejšie energetické bomby. Slávna americká speváčka Madonna tvrdí, že vďaka prechodu na makrobiotickú stravu dokázala zdravo chudnúť rýchlosťou 2 kg za týždeň.

Prameň: www.dobrastrava.sk, redakčne upravené

Pridaj komentár