Éčka ovplyvňujú vlastnosti potravín

Éčka sú prídavné látky v potravinách, ktoré sú povolené úradmi. Majú pridelený svoj kód – veľké písmeno E  – plus číslo. E neznamená emulgátor, ide len o zhodné počiatočné písmeno.

Éčka sa samostatne nepoužívajú – pridávajú sa do potravín pri výrobe, spracovávaní, ošetrovaní, skladovaní, balení a pri preprave. Tieto látky slúžia na to, aby ovplyvnili vlastnosti potravín. Väčšinou majú potraviny „vylepšiť“  – dofarbiť, dochutiť, predĺžiť trvanlivosť…

 

Éčka sú aj prírodné

Éčka môžu byť bezproblémové, a dokonca prospešné. Keďže nie sú súčasťou potravín, ale ako prídavné látky sa do nich iba pridávajú, sú zákonom limitované, no na etiketách musia byť uvedené.

Ako sme už povedali, E neznamená emulgátor. Prídavné látky však rozdeľujeme do dvoch skupín – na prírodné a umelé. A práve tie umelé sa nazývajú emulgátory.

Príklady prírodných Éčok

E100 – označenie pre kurkumín, čo je prírodné farbivo, získavané z rastliny Curcuma. Pridáva sa napr. do karí korenia a pomáha znižovať cholesterol.

E101 – riboflavín, teda vitamín B2, vitamín G, ovoflavín, laktoflavín), je žlté až oranžovo-žlté prírodné farbivo.

E300 – ako prídavné látky sa často používajú antioxidanty (kyselina L-askorbová  – vitamín C).

E150 – karamel,

E164 – šafran,

E270 – kyselina mliečna,

E322 – Lecitín (prírodný antioxidant),

E901 – včelí vosk.

 

Éčka, ktorým by sme sa mali vyhnúť

Niektoré Éčka môžu byť karcinogénne, a vo vybraných krajinách sú dokonca zakázané. Ide o E102 – žlté farbivo, E123 – červené farbivo, ale aj E122, E127 či E128.

Do týchto potravín sa Éčka pridávať nesmú:

– cukor,

– káva,

– maslo,

– med,

– plnotučné a polotučné mlieko, smotana,

– mlieka – pasterizované i odstredené,

– neochutené jogurty so živou kultúrou, cmar,

– nearomatizované čaje,

– neemulgované tuky a oleje,

– nespracované potraviny,

– balená pramenitá voda a prírodné minerálne vody,

– sušené cestoviny.

V potravinách, ktoré sú určené pre kojencov, môžu byť použité len Éčka: 270, 304, 306, 307, 308, 309, 322, 330, 331, 332, 338, 339, 340, 412, 471, 472 a 473.

Pre pokračovaciu výživu u kojencov môžu byť použité aj: E407, 410 a 440.

 

Čítajte etikety na potravinách!

Čoraz častejšie sa stretávame s emulgátormi, a to v najrozmanitejších formách, resp. na miestach, kde by sme ich ešte pred pár rokmi nenašli. Nekupujme preto potraviny, ktoré nepoznáme. A najmä – čítajme ich zloženie na etiketách obalov.

Bližšie informácie o Éčkach nájdete v Potravinovom kódexe:

http://www.svssr.sk/legislativa/legislativa_kodex.asp

Zdroj: www.viescojes.sk, redakčne upravené a krátené (taj)

Pridaj komentár